Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα
Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Νέο μεγάλο σκάνδαλο με τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας



Πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες εμφανίζονται να αντιμετωπίζουν σοβαρά ψυχικά νοσήματα τα οποία μάλιστα απαιτούν νοσηλεία ή περιστασιακές επισκέψεις σε μονάδες ψυχικής υγείας οι οποίες ανήκουν σε ΜΚΟ.


Ο αριθμός αυτός μοιάζει να είναι πέρα από κάθε λογική, σύμφωνα με την υφυπουργό Υγείας Ζέττα Μακρή, η οποία και προανήγγειλε επιπλέον ελέγχους. Η μέχρι τώρα έρευνα κατέδειξε και διπλοεγγραφές ασθενών σε τέτοιες μονάδες και μάλιστα την ίδια ημέρα, σε διαφορετικές μονάδες ψυχικής υγείας .

Ειδικότερα, η κ. Μακρή δήλωσε:

«Όπως είχα υποχρέωση αλλά και εντολή από τον Υπουργό έκανα έναν έλεγχο των δαπανών με βάση της οποίας χρηματοδοτούνται τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Το εξάμηνο του 2013 που εφαρμόστηκε ο νέος τρόπος χρηματοδότησης διαπιστώθηκε ότι πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες πολίτες έκαναν χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αριθμός υπερβολικά μεγάλος, δεν χρειάζεται να το τονίσω αυτό. Ελέγχοντας τους 65 φορείς διαπιστώθηκε ότι στους 38 χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος. Ο έλεγχος αυτός κατέληξε στα εξής πραγματικά ενοχλητικά και δυσάρεστα αποτελέσματα.

Ένα ποσοστό που αγγίζει το 20% από τους ωφελούμενους από τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας επισκέπτεται την ίδια ημέρα διαφορετικά κέντρα που πολλές φορές είναι στην επαρχία και στην Αθήνα. Ένας αριθμός που αγγίζει το 43% είναι ανάρπαστος από τα κέντρα ψυχικής υγείας, δηλαδή επισκέπτεται διαφορετικά κέντρα στο διάστημα του ελέγχου. Και ένας αριθμός που αγγίζει το 40% ενώ νοσηλεύεται ως εσωτερικός σε οικοτροφεία και σε ξενώνες ταυτόχρονα κάνει χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας και από κέντρα ημέρας.

Δηλαδή είναι εσωτερικός σε κέντρα που έχουν εξειδικευμένο προσωπικό , πολλοί από αυτούς έχουν βαριά νοητική στέρηση και ταυτόχρονα φαίνεται ότι κάνουν χρήση υπηρεσιών υγείας και από κέντρα ημέρας, ως εξωτερικοί ασθενείς. Γίνονται λοιπόν διπλές παροχές. Υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 3% που είναι και αυτό σημαντικό που φαίνεται ότι είναι ταυτόχρονα σε οικοτροφεία και ξενώνες διαφορετικά, ταυτόχρονα νοσηλεύονται σε διαφορετικές μονάδες. Και ένα ποσοστό της τάξης του 12% που το ΑΜΚΑ δεν ταυτοποιείται με φυσικό πρόσωπο. Αυτός ήταν ο πρώτος έλεγχος που έγινε με βάση το ΑΜΚΑ και εν συνεχεία, όπως αντιλαμβάνεστε, θα προχωρήσουμε σε ελέγχους επιτοπίως αλλά και σε ελέγχους των παραπεμπτικών των γιατρών. Θα σας πω χαρακτηριστικά ότι υπάρχει περίπτωση ασθενούς που έχει γεννηθεί το 1931 και καταγράφεται ότι καθημερινά κάνει γιόγκα και γυμναστική. Θα ενεργοποιηθεί το ΣΕΥΠ, η Επιτροπή Διοικητικού και Οικονομικού Ελέγχου και βεβαίως ο πλήρης φάκελος θα σταλεί και στην εισαγγελία».


Ερ. Δημοσιογράφου: Έχουμε εκτίμηση της οικονομικής ζημιάς ή όχι ακόμα;

«Όχι ακριβώς πόσο είναι, θα σας πω όμως ένα νούμερο που νομίζω είναι ενδεικτικό. Ένας νοσηλευόμενος σε ένα κέντρο ημέρας στοιχίζει 5.000 ευρώ, ένας ο οποίος είναι εσωτερικός σε οικοτροφείο ή ξενώνα 15.000 ευρώ. Θα υπάρξει συμψηφισμός των δαπανών αυτών αλλά βεβαίως και άλλες κυρώσεις εάν αυτό προκύψει από την περαιτέρω έρευνα».

Ερ. Δημοσιογράφου:

Ενδεχομένως, έτσι όπως ακούγεται, είναι σαν να υπάρχει μια διασύνδεση μεταξύ αυτών των κέντρων, να υπάρχει σαν κύκλωμα θα λέγαμε μεταξύ των κέντρων αυτών ημέρας. Γιατί το να είναι ταυτόχρονα δυο και τρείς ασθενείς εγγεγραμμένοι στα μητρώα αυτών των κέντρων…
«Δυστυχώς δεν είναι δυο και τρεις ασθενείς είναι ένας ασθενής ο οποίος είναι γραμμένος σε πολλά κέντρα, και όπως σας είπα, και ο αριθμός αυτών που κάνουν χρήση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας είναι υπερβολικά μεγάλος, ξεπερνάει το μισό εκατομμύριο, αλλά και το ποσοστό των παρατυπιών είναι υπερβολικά μεγάλο. Σε κάθε περίπτωση θα ελεγχθεί και περαιτέρω».

Ερ. Δημοσιογράφου: Θα πάει και στον εισαγγελέα;

«Οπωσδήποτε ο πλήρης φάκελος θα πάει στον εισαγγελέα και γρήγορα».
Ερ. Δημοσιογράφου: Με αφορμή αυτά τα ευρήματα υπάρχει σκέψη να πάει και προς τα πίσω ο έλεγχος; Δηλαδή να πούμε και πριν το συγκεκριμένο διάστημα μήπως τελικά αυτή είναι μια…
«Εννοείται, εννοείται, γιατί φαντάζεστε ότι τώρα που γινόταν με διαφορετικό τρόπο η πληρωμή κοινοτικών αλλά και εθνικών χρημάτων που ήταν πιο αυστηρός και πιο συγκροτημένα καθορισμένος και υπήρξαν αυτές οι παρατυπίες, προφανώς στο παρελθόν οι παρατυπίες θα ήταν πολύ μεγαλύτερες. Και βεβαίως στις άμεσες ενέργειες θα είναι και η έκδοση μια εγκυκλίου που θα περιορίζει το περιθώριο παρερμηνείας της ισχύουσας νομοθεσίας».

Ερ. Δημοσιογράφου: Τα χρήματα αυτά;

«Τα χρήματα αυτά χρηματοδοτούνται και από τον εθνικό προϋπολογισμό και από το ΕΣΠΑ. Είναι μεικτή η χρηματοδότηση. Σε κάθε περίπτωση χρήματα είναι όμως, δεν σημαίνει ότι τα κοινοτικά μπορούμε να τα κατασπαταλούμε».

Βάσω Καλυβιώτη



ΠροηγούμενοΕπόμενο