Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Νέο φάρμακο κάνει παρελθόν τη φαλάκρα



Φάρμακο κατά της αλωπεκίας κατάφερε να αποκαταστήσει πλήρως τα μαλλιά σε τρεις ασθενείς, σε μια εξέλιξη που χαιρετίζεται ως «εντυπωσιακή» και «συναρπαστική» στη μάχη κατά της απώλειας των μαλλιών.

Οι γιατροί προχώρησαν σε μια πιλοτική θεραπεία, αφού εντόπισαν τα ανοσοκύτταρα που είναι υπεύθυνα για την καταστροφή των θυλάκων της τρίχας σε ανθρώπους που έχουν αλωπεκία. Μετά τη λήψη του φαρμάκου Ruxolitinib για τέσσερις με πέντε μήνες οι τρεις ασθενείς είχαν και πάλι τα μαλλιά τους. Συγκεκριμένα, σε καθέναν από τους τους ασθενείς που είχαν από μέτρια έως σοβαρή μορφή γυροειδούς αλωπεκίας χορηγήθηκαν 20 μιλιγκράμ Ruxolitinib δύο φορές την ημέρα προκειμένου αυτό να εξαφανίζει τα Τ-ανοσοκύτταρα που επιτίθενται στους θυλάκους της τρίχας.

«Αρχίσαμε να δοκιμάζουμε το φάρμακο σε ελάχιστους ασθενείς μας, αλλά αν συνεχίσει να αποδεικνύεται το ίδιο επιτυχές και ασφαλές, θα έχει πολύ θετική επίδραση σε ανθρώπους με αυτό το πρόβλημα υγείας» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Ράφαελ Κλάινς, του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Η κλινική δοκιμή

Η κλινική δοκιμή που έγινε στους τρεις ασθενείς, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης «Nature Medicine», ήρθε ύστερα από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, στα οποία χορηγήθηκαν δύο φάρμακα, γνωστά ως αναστολείς JAK. Το ένα φάρμακο ήταν το Ruxolitinib που έχει εγκριθεί για τη θεραπεία μιας μορφής καρκίνου του μυελού των οστών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ε.Ε., ενώ το άλλο φάρμακο, το Tofacitinib, έχει πάρει άδεια κυκλοφορίας για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στις ΗΠΑ αλλά όχι και στην Ευρώπη. Στα πειράματα που έγιναν στα ποντίκια και τα δύο φάρμακα απεκατέστησαν το τρίχωμα στα ζώα με αλωπεκία μέσα σε 12 εβδομάδες.

Πάντως η ερευνητική ομάδα τονίζει ότι απαιτούνται περαιτέρω ερευνητικά στοιχεία πριν το φάρμακο χαρακτηριστεί ασφαλής θεραπεία κατά της αλωπεκίας, της κοινής αυτοάνοσης νόσου που οδηγεί σε μερική ή συνολική απώλεια των μαλλιών.