Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Μόνο στα λόγια παραμένει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας



Μονάδες Υγείας χωρίς παθολόγους, γυναικολόγους, παιδίατρους, καρδιολόγους ενώ η συνεχιζόμενη υπολειτουργία του διαγνωστικού τομέα, εξαναγκάζει τους πολίτες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να έχουν στοιχειώδεις παροχές υγείας. Είναι αδιανόητο να μην μπορούν οι ασφαλισμένοι να κάνουν β-χοριακή, τεστ PAP , μαστογραφία, και άλλες απλές εξετάσεις στις δημόσιες δομές ΠΦΥ. Ενώ υπάρχει εξοπλισμός που αναπαύεται στα κτήρια των μονάδων του ΠΕΔΥ. (χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Μαστογράφοι του Περιστερίου, Τούμπας, Καλλιθέας, Πατρών , οι Μετρητές Οστικής Πυκνότητας στις ΜΥ ΠΕΔΥ Αθηνών, Πατρών που δεν λειτουργούν). Αντίθετα εδώ και έξι μήνες οι ΔΥΠΕ συνεχίζουν να δαπανούν εκατομμύρια ευρώ για μισθώματα ενώ υπάρχουν δημόσια κτήρια που θα μπορούσαν να μεταστεγαστούν οι Μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ και έτσι θα εξοικονομούσαν πολύτιμους πόρους, προκειμένου να επενδυθούν για νέο εξοπλισμό και αντιδραστήρια.

Δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και κυρίως στα ΠΕΔΥ-πρώην μονάδες ΙΚΑ- όπως την περιγράφουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι από την Πανελλήνια Ομοσπονδία ΕΟΠΥΥ. Σε επιστολή τους επισημαίνουν πως "έξι μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ οι εργαζόμενοι στην ΠΦΥ βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Η απαξίωση, αποδόμηση της ΠΦΥ συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς. Το μόνο έργο που παρουσίασε το Υπουργείο Υγείας, ήταν ένα κείμενο για την ΠΦΥ, με πλούσια δημιουργική ασάφεια για το πως και πότε θα υλοποιηθεί. Ένα κείμενο που δεν έχει συμπεριλάβει την οδοντοπροσθετική παροχή μια σπουδαία κοινωνική παροχή που παρέχεται σήμερα
δωρεάν από τα οδοντοπροσθετικά εργαστήρια του ΠΕΔΥ. Όλο αυτό το διάστημα παρακολουθούμε τον Υπουργό Υγείας να εξαγγέλλει προσλήψεις Ιατρών, νοσηλευτών, εργαστηριακών και δήθεν υποσχέσεις για ενίσχυση της ΠΦΥ. Παρά ταύτα, οι μονάδες Υγείας κ. Κουρουμπλή συνεχίζουν να βρίσκονται σε οικτρή κατάσταση, με συνέπεια η ΠΦΥ να είναι ανύπαρκτη ,διαλυμένη, ισοπεδωμένη, υπό πλήρη κατάρρευση και η ηγεσία του Υπουργείου σφυρίζει αδιάφορα εμπρός στον κυκεώνα των συσσωρευμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η δημόσια υγεία".

Εδώ και έξι μήνες οι ΔΥΠΕ συνεχίζουν να δαπανούν εκατομμύρια ευρώ για μισθώματα ενώ υπάρχουν δημόσια κτήρια που θα μπορούσαν να μεταστεγαστούν οι Μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ και έτσι θα εξοικονομούσαν πολύτιμους πόρους, προκειμένου να επενδυθούν για νέο εξοπλισμό και αντιδραστήρια. Επιπλέον, στο θέμα των προμηθειών βρισκόμαστε στο απόλυτο μηδέν, τονίζουν οι εργαζόμενοι. Κανένας διαγωνισμός αντιδραστηρίων, υλικών και νέου εξοπλισμού, δεν πραγματοποιήθηκε, που είναι το προαπαιτούμενο για την επανεκκίνηση του μεγαλύτερου όπλου της ΠΦΥ, που είναι ο διαγνωστικός τομέας.

"Η υπομονή των εργαζόμενων στην ΠΦΥ εξαντλήθηκε. Ανοχή τέλος. Θα μας βρείτε απέναντι σας, στα όποια σχέδια σας για την οριστική εκχώρηση της δημόσιας υγείας στους μεγαλοεργολάβους της υγείας. Το ΠΕΔΥ , η Δημόσια ΠΦΥ πρέπει να λειτουργήσει, διότι το επιτάσσει η κοινωνική εξαθλίωση που έχει επιβληθεί στον τόπο με τις μνημονιακές πολιτικές και με δική σας ευθύνη
πλέον. Εκτός εάν έχετε αποφασίσει την αναστολή της ΠΦΥ, τότε θα ήταν έντιμο από μέρους σας να το ανακοινώσετε και επίσημα για να γνωρίζει και ο λαός ποιους εμπιστεύτηκε, καταλήγουν οι εργαζόμενοι.

ΠροηγούμενοΕπόμενο