Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Με ρυθμό χελώνας η εξόφληση των προμηθευτών υγείας



Η διενέργεια εκλογών έχει παγώσει την εξόφληση τμήματος των τεράστιων οφειλών που εμφανίζει σήμερα ο δημόσιος τομέας της Υγείας.
Οι αποπληρωμές γίνονται με ρυθμό χελώνας, καθώς τα ταμεία είναι άδεια. Ενδεικτικές είναι οι συστηματικές καθυστερήσεις καταβολής της κρατικής επιχορήγησης προς τον ΕΟΠΥΥ (43 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς το σύνολο των παρόχων του ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.

Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα παλαιά ληξιπρόθεσμα (έως το τέλος του 2011), τα οποία εκτιμάται ότι ανέρχονται στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Οργανισμός οφείλει σε όλους τους παρόχους (κλινικές, γιατρούς, διαγνωστικά, φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακοποιούς) αστρονομικά ποσά τα οποία μέρα με την μέρα αυξάνονται.

Από την άλλη πλευρά τα ασφαλιστικά Ταμεία που συμμετέχουν στον ΕΟΠΥΥ δηλώνουν αδυναμία να συμμετάσχουν με τους προβλεπόμενους πόρους (εισφορές κλάδου Περίθαλψης) στα οικονομικά του Οργανισμού.

Σύνολο


Εκτιμάται ότι η καταβολή των οφειλών που έχουν τα Ταμεία προς τον ΕΟΠΥΥ θα μπορούσε να καλύψει σχεδόν το σύνολο των οφειλών του Οργανισμού προς τους παρόχους και τους ασφαλισμένους του. Η κατάσταση αυτή φέρνει σε αδιέξοδο και τους παρόχους, οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.

Νοσοκομεία


Ανάλογη είναι η εικόνα και στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία εκτιμάται ότι οφείλουν πολύ περισσότερα από 1 δισ. ευρώ στους προμηθευτές τους.
Στελέχη δημοσίων νοσοκομείων αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι τα νοσηλευτικά ιδρύματα χρωστούν σε...όποιον περνάει την πόρτα τους!