Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Λευχαιμία και λέμφωμα θα εντοπίζονται σε αρχικό στάδιο



Σε αρκετά πρώιμο στάδιο μπορεί να ανιχνεύεται σύντομα ο καρκίνος του αίματος, σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του περιοδικού Time.

Συγκεκριμένα, δύο διαφορετικές ομάδες επιστημόνων κατέληξαν ακούσια στο ίδιο συμπέρασμα: ορισμένοι άνθρωποι φέρουν ένα δείκτη στο αίμα τους, ο οποίος προειδοποιεί για το ενδεχόμενο αυξημένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο αίμα, όπως η λευχαιμία ή το λέμφωμα.

Οι δύο νέες αυτές έρευνες δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine και αποκαλύπτουν, ότι συγκεκριμένες μεταλλάξεις, οι οποίες δεν είναι παρούσες κατά τη γέννηση του ατόμου, αλλά εμφανίζονται αργότερα καθώς μεγαλώνει –οι οποίες ονομάζονται σωματικές μεταλλάξεις- μπορεί να αποτελούν ένδειξη για την εμφάνιση καρκίνου στο αίμα σε μετέπειτα στάδιο της ζωής του ατόμου.

Σύμφωνα με δείγματα DNA που οι ερευνητές συνέλεξαν από υγιείς ανθρώπους δείχνουν, ότι όσοι φέρουν αυτές τις σωματικές μεταλλάξεις στο αίμα τους, έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυτές τις σπάνιες μορφές καρκίνου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα όσοι έφεραν αυτές τις μεταλλάξεις, είχαν 5% κίνδυνο να εμφανίσουν αυτές τις μορφές καρκίνου μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.

Τα ευρήματα αυτά ανακάλυψαν ερευνητές από το ινστιτούτο Broad του πανεπιστημίου MIT και από το τμήμα Ιατρικής του Χάρβαρντ, σε διαφορετικές έρευνες.