Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Κίνδυνος για τη ζωή όσων πάσχουν από Μεσογειακή Αναιμία



Τραγικές και επικίνδυνες για τη ζωή των 130 μεταγγιζόμενων ασθενών - πασχόντων από  Μεσογειακή Αναιμία έχουν εξελιχθεί οι συνεχιζόμενες ελλείψεις σε αίμα στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών "Γεώργιος Γεννηματάς", σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία.

Η διαρκής ανεπάρκεια σε αίμα Και η μη κάλυψη των αναγκών της Αιμοδοσίας του  Νοσοκομείου, οι οποίες σαφώς και αυξήθηκαν μετά τη μεταφορά στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του ΓΚΑ των πολυμεταγγιζόμενων θαλασσαιμικών ασθενών του Δρακοπουλείου Κέντρου Αιμοδοσίας, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τόσο τους ασθενείς όσο και τους θεράποντες ιατρούς, οι οποίοι Κάνουν έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Παρά τη νομοθετημενη από τον T. Διοικητή της Α' ΥΠΕ κο Κοντοζαμάνη υποχρέωση της Αιμοδοσίας του ΕΛΠΙΣ να τροφοδοτεί την Αιμοδοσία του ΓΚΑ με περίπου 500 μονάδες αίματος μηνιαίως για τις ανάγκες της Μεσογειακής Αναιμίας, αυτή ουδέποτε τηρήθηκε εις το ακέραιο αντιθέτως η αποστολή αίματος τόσο από το ΕΛΠΙΣ όσο και από το ΕΚΕΑ (Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Αίματος), το οποίο καλείται να καλύψει ανάγκες και λοιπών Νοσοκομείων, έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Ακόμα δε και οι αιμοληψίες τις οποίες πραγματοποιεί το ίδιο το Νοσοκομείο δε δύνανται να καλύψουν τις αυξημένες πλέον ανάγκες του σε αίμα, εφόσον περίπου 100 ασθενείς-πολυμεταγγιζόμενοι προστέθηκαν στο δυναμικό τους μετά την ανωτέρω μετεγκατάσταση.

Κανένας από τους εμπλεκόμενους φορείς μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να δώσει οριστική λύση στο αναφερόμενο πρόβλημα, με αποτέλεσμα το σύνολο των θαλασσαιμικών ασθενών να υπομεταγγίζεται, δηλαδή να λαμβάνει πολύ λιγότερη από την προβλεπόμενη και επιβεβλημένη ποσότητα αίματος ενώ καθημερινές είναι πλέον οι αναβολές μεταγγίσεων, ενώ αγγίζουν σε ορισμένες περιπτώσεις και τις 19 ημέρες. Η πτώση του αιματοκρίτη των ασθενών σε πολύ χαμηλά και σε καμία περίτττωση επιτρεπόμενα επίπεδα δύναται να προκαλέσει σημαντική επιβάρυνση της υγείας τους αλλά και περαιτέρω βλάβες της ήδη επιβαρυμένης συνολικής οργανικής τους κατάστασης.

Για τους ανωτέρω λόγους,

1. Κάνουμε έκκληση προς Κάθε Φορέα Εθελοντών Αιμοδοτών αλλά και σε κάθε εθελοντή αιμοδότη, όπως με όποιον τρόπο δύναται να συμβάλει στην εξομάλυνση του προβλήματος, ενισχύοντας την Αιμοδοσία του ανωτέρω Νοσοκομείου

2. ζητάμε από κάθε εμπλεκόμενο - αρμόδιο Φορέα και Αρχή όπως προβεί στις αναγκαίες και λόγω αρμοδιότητας ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος, άλλως η όποια ολιγωρία και καθυστέρηση θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών.