Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Κάναμε τα φάρμακα ...σκουπίδια


Πετάμε τα φάρμακα σαν να ήταν σκουπίδια αφού μόνο σε διάστημα 2,5 χρόνων συγκεντρώθηκαν 240 τόνοι οικιακά φαρμακευτικά σκευάσματα και υπολείμματα φαρμάκων οικιακής χρήσης, τα οποία συλλέχθηκαν, από τον Μάρτιο του 2012, στα ειδικά πράσινα κουτιά που υπάρχουν στα φαρμακεία όλης της χώρας.


Αξίζει να σημειωθεί πως ο όγκος τους αναμένεται να είναι τουλάχιστον διπλάσιος αν προσθέσει κανείς αυτά που πετάχτηκαν στα οικιακά σκουπίδια ή παραμένουν στα ντουλάπια του σπιτιού μας .

Το πρόγραμμα συλλογής και καταστροφής τους υλοποιείται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σε ειδική εκδήλωση του ΚΕΕΛΠΝΟ η πρόεδρος του Κέντρου Τζένη Κρεμαστινού τόνισε πως η πολυφαρμακία κάνει τα μικρόβια να αντέχουν στο περιβάλλον με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία.

 

Οι πνευμονιόκοκκοι, που αποτελούν το βασικότερο αίτιο σοβαρών λοιμώξεων του αναπνευστικού, είναι ανθεκτικοί κατά 40% στην πενικιλίνη, ενώ οι μισοί από τους εν λόγω παθογόνους μικροοργανισμούς δεν αντιμετωπίζονται από δύο ομάδες αντιβιοτικών. Είναι, δηλαδή, πολυανθεκτικά στελέχη.

 

Στα νοσοκομεία, πολυανθεκτικά είδη μικροβίων είναι η κλεμπσιέλα, το ασινετοβακτηρίδιο και η ψευδομονάδα. Το 30% των νοσοκομειακών στελεχών της κλεμπσιέλας το 80% των ασινετοβακτηριδίων είναι ανθεκτικά ακόμη και στα πλέον προωθημένα αντιβιοτικά (καρβαπενέμες). Τα ποσοστά είναι πολύ χειρότερα στις μονάδες εντατικής θεραπείας.


Οι επιστήμονες τόνισαν ότι η Ελλάδα παραμένει πρώτη σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Κοινότητα (εκτός νοσοκομείων), παρά τη σταθερή μείωση που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια.

Από το 2008 έως το 2013, η μείωση στην κατανάλωση αντιβιοτικών στη χώρα μας έχει φτάσει συνολικά στο 24,9%. Στα νοσοκομεία, η μείωση είναι της τάξης του 40% και στην Κοινότητα στο 24%.


Αξίζει να σημειωθεί πως ένας στους τέσσερις το παίρνει αντιβιοτικά χωρίς συνταγή (24,2%), είτε αγοράζοντάς το (15,6%) είτε έχοντάς το στο σπίτι από πριν (8,6%). Από αυτούς ένα πολύ μικρό ποσοστό προσκομίζει συνταγή εκ των υστέρων (6% το 2014). Το 36% των ερωτηθέντων έχει στο σπίτι ανά πάσα στιγμή αντιβιοτικό για ώρα ανάγκης.

Οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ενθαρρυντικό πως όλο και περισσότεροι πολίτες δείχνουν να αντιλαμβάνονται το πόσο κρίσιμη είναι η συνετή λήψη αντιβιοτικών.

Το 45% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησαν ότι δεν θα πάρουν αντιβιοτικά στο επόμενο κρυολόγημα ή γρίπη, καθώς τα αντιβιοτικά αντιμετωπίζουν μικρόβια και όχι ιούς.


 

Ήδη, οι εθνικές αρχές της Ευρώπης καταβάλλουν μία οργανωμένη προσπάθεια, με σύνθημα «συνταγογραφία των αντιβιοτικών μόνον όταν πραγματικά χρειάζονται, με σωστή επιλογή, δοσολογία και διάρκεια θεραπείας».