Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

ΙΣΑ: Όχι στο 23% οι τοκετοί και οι ακτινοθεραπείες!



Νέα δυσβάστακτη επιβάρυνση για τον ασθενή αποτελεί ο διπλασιασμός του ΦΠΑ στις νοσηλείες και στις ιατρικές πράξεις στα ιδιωτικά θεραπευτήρια –συμπεριλαμβανομένων και των τοκετών-, όπως προβλέπεται στο τρίτο μνημόνιο.

Ο ΙΣΑ εκφράζει την αγανάκτησή του, για την υπαγωγή των ιατρικών πράξεων που προϋποθέτουν νοσηλεία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια στο 23%, κάτι που πλήττει ιδιαίτερα τις ευαίσθητες ομάδες των ασθενών όπως είναι οι καρκινοπαθείς.

Ο ιδιωτικός τομέας της υγείας, σε πολλές περιπτώσεις, καλύπτει κενά του Δημόσιου τομέα υγείας και αποτελεί αναγκαστική επιλογή για τον ασθενή -όπως συμβαίνει με τις ακτινοθεραπείες, για τις οποίες υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής στα Δημόσια νοσοκομεία-.

Ο ΙΣΑ ζητά να εξαιρεθούν οι ακτινοθεραπευτικές πράξεις από το 23%, καθώς σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν απαιτείται νοσηλεία για τη διενέργειά τους. Επιβάλλεται ο ΕΟΠΥΥ να προχωρήσει σε σαφή διαχωρισμό των ιατρικών πράξεων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας φροντίδας και αναλόγως να τις αποζημιώνει, με γνώμονα το συμφέρον του ασθενή.
Επιπρόσθετα η υπαγωγή των τοκετών στο 23% αποτελεί μια ακόμα δυσβάσταχτη και άδικη επιβάρυνση για τα ζευγάρια που αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια, τα οποία η πολιτεία οφείλει να στηρίζει, με δεδομένο μάλιστα το πρόβλημα υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ο ΙΣΑ τονίζει ότι η υγεία είναι το ύψιστο κοινωνικό αγαθό και θα πρέπει να εξαιρεθεί από τις μνημονικές υποχρεώσεις και τα επιβαλλόμενα μέτρα.

ΠροηγούμενοΕπόμενο