Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Τέχνη & πολιτισμός

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Η ψυχιατρική αλλιώς...



Όπως ο υπολογιστής προγραμματίζεται, ώστε να μπορεί να εκτελεί τις εργασίες για τις οποίες προορίζεται, έτσι και οι πρώτες παιδικές εμπειρίες, θα μπορούσαμε να πούμε – τηρουμένων των αναλογιών, «προγραμματίζουν» το παιδί ούτως, ώστε στην ενήλικη ζωή του να επιλέγει και ν? αποφασίζει μ? έναν τρόπο που για το ίδιο είναι αρκετά αυτονόητος. Γι? αυτό και πολλές φορές αντιλαμβανόμαστε ότι η λογική μας αδυνατεί να ελέγξει αντιδράσεις, συνήθειες και επιλογές.

Αυτή είναι η ιδέα του συγγραφέα του βιβλίου, ο οποίος, ψυχίατρος με μεγάλη κλινική και εκπαιδευτική εμπειρία, επιχειρεί έναν τέτοιο παραλληλισμό της ψυχικής νόσου με ένα εγκατεστημένο πρόγραμμα, προκειμένου να ερμηνεύσει τη δομή και τους μηχανισμούς που κρύβονται πίσω από τη σχιζοφρένεια, τη διπολική διαταραχή, το άγχος, τον ιδεοψυχαναγκασμό και τη ψυχογενή ανορεξία.

Ο συγγραφέας ονομάζει τον τρόπο προσέγγισης των ασθενών του «προκλητική ψυχοθεραπεία», καθώς αποπειράται να αποδείξει στους ασθενείς ότι οι πρώιμες εμπειρίες και προσλήψεις τους οδήγησαν σε λανθασμένα συμπεράσματα γύρω από τον εαυτό τους και τον κόσμο. Η προσπάθεια εγκατάλειψης των μαθημένων συμπεριφορών προκαλεί ένα είδος βίαιου σοκ, κι έτσι απαιτείται μία -τρόπο τινά- υπαρξιακή απειλή προκειμένου να καταφέρει κανείς να αποκαλύψει και να αναδιαμορφώσει το αρχικό του «πρόγραμμα».

Πρόκειται για ένα βιβλίο που με πρωτότυπο και ευχάριστο τρόπο εισάγει τους ειδικούς –αλλά και κάθε έναν που ενδιαφέρεται για τη ψυχιατρική διαδικασία– στα πιο σοβαρά και δισεπίλυτα ψυχιατρικά νοσήματα, δίνοντας μια ενδιαφέρουσα ερμηνεία του τρόπου με τον οποίον λειτουργεί το ανθρώπινο μυαλό.

Συγγραφέας : Παύλος Σακκάς ,Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών

Τιμή (με Φ.Π.Α.): 25 ευρώ

ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: ΒΗΤΑ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ, τηλ. 210 6714371