Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Τέχνη & πολιτισμός

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Η «Ομορφάσχημη» στο Globoteatro Festival της Καλαβρίας



Η «Ομορφάσχημη» στο Globoteatro Festival της Καλαβρίας


Στις 31 Αυγούστου στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Globoteatro Festival, στο Ρέτζιο της Καλαβρίας, θα παρουσιαστεί, ο μονόλογος «Ομορφάσχημη» με την Ναταλία Καποδίστρια.


Πρόκειται για θεατρική διασκευή της ομώνυμης νουβέλας του Νίκου Καχτίτση, σε μια παράσταση που πρωτοπαρουσιάστηκε την άνοιξη του 2011 στον πολυχώρο Βeton7 της Αθήνας, ενώ έκτοτε έχει ταξιδέψει στην Κέρκυρα, την Μυτιλήνη και τα Γιάννενα με μεγάλη επιτυχία.

Τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί επίσης, στο Φεστιβάλ του ΜΟΝ ΡΕΠΟ, στην πόλη της Κέρκυρας.


Ένα απόγευμα, κάποια χρόνια, μπορεί λίγα αλλά μπορεί και πολλά, μετά την λήξη του Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου, σε ένα καφενείο μιας κεντροευρωπαϊκής πόλης, αλλά μπορεί και μιας πόλης του Καναδά, η Αυστριακή Εβραία, Γερτρούδη Στερν, μιλάει σε έναν άγνωστο για την ιστορία της ζωής της. Η απροσδιόριστης ομορφιάς Γκρέτα - έτσι προτιμάει να την φωνάζουν - θα ξεδιπλώσει με πολύ αλήθεια και αρκετό ψέμα την διήγησή της, ακροβατώντας με σκανδαλώδη αμεσότητα πάνω σε ό,τι την έχει πονέσει, σε ό,τι την έχει τσακίσει… μα πάνω απ? όλα, πάνω σε ό,τι την έχει κρατήσει ακόμα ζωντανή. Με χαμόγελο και αφοπλιστική ειλικρίνεια προσκαλεί τον άγνωστο ακροατή της στο δωμάτιό της για μια νύχτα, που θα μπορούσε να είναι από τις τελευταίες της. Μια διαδρομή -ανατριχιαστικά επίκαιρη- μέσα από τα πιο άγρια σκηνικά του Πολέμου και μια κατάδυση στα βάθη της ανθρώπινης ανάγκης για ειρήνη και «ομορφιά».


Ο Νίκος Καχτίτσης (1926-1970) γεννήθηκε στην Γαστούνη της Ηλείας. Το 1956, μετανάστευσε στο Μόντρεαλ του Καναδά, όπου και εργάστηκε ως διερμηνέας στα δικαστήρια, υπάλληλος σε ταξιδιωτικό γραφείο κ.α. Ήταν φανατικός αναγνώστης της λογοτεχνίας και λάτρης του Προυστ, του Κάφκα και του Ντε Κουίνσυ. Δημοσίευσε τα έργα : «Ποιοι οι φίλοι» (1959), «Η oμορφάσχημη» (1960), «Το ενύπνιο» (1960), «Ο εξώστης» (1964), «Η περιπέτεια ενός βιβλίου» (1965) και «Ο ήρωας της Γάνδης» (1967).


Το GTF είναι ένα διεθνές φεστιβάλ θεάτρου που διασπά τα γεωγραφικά όρια της τέχνης μέσω της ενεργοποίησης μιας πολυπολιτισμικής γλώσσας χωρίς σύνορα. Έχει ως στόχο την ενθάρρυνση της κινητικότητας και της καλλιτεχνικής ανταλλαγής, προσφέροντας στον θεατή του Ρέτζιο της Καλαβρίας μια εικόνα της διεθνούς θεατρικής σκηνής. Παράλληλα, συμβάλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της ιστορικής αξίας της πόλης του Ρέτζιο.

Με το φετινό ντεμπούτο του, το GTF εκκινεί για ένα ταξίδι επαναπροσδιορισμού της σχέσης των καλλιτεχνικών γλωσσών σε όλη τη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Η τέχνη αποτελούσε πάντα έναν εκπληκτικής δύναμης διαμεσολαβητή. Στην παρούσα, λοιπόν, περίπλοκη ιστορική φάση μεταξύ διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, είναι επιτακτική ανάγκη να ορίσουμε έναν καινούργιο διάλογο οργανώνοντας μια καλειδοσκοπική μετανάστευση ιδεών, «γλωσσών» και δημιουργικότητας. Έγραψαν για την παράσταση: « …την αρμονία, που αποπνέει το κείμενο, κατάφερε με καταπληκτική μαεστρία να σκηνοθετήσει και να αποδώσει θεατρικά η Ναταλία…» Μίλτος Βασιλείου, «Ματιές στην Κέρκυρα» Σεπτέμβριος 2011

«… Το κείμενο του Καχτίτση εξαιρετικό, υποστηριγμένο από μια επιλεκτική μεγάλη ηθοποιό». Σοφία Διονυσοπούλου, «Αθηνόραμα», Απρίλιος 2011

Συντελεστές Θεατρική διασκευή, μουσική επιμέλεια, κοστούμι, σκηνοθεσία, ερμηνεία : Ναταλία Καποδίστρια Φωτισμοί: Ιάσων Χάμιλτον-Φάουλ


Η «Ομορφάσχημη» στο GTF: http://www.globoteatrofestival.com/omorfaskimi.html