Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

H Γηριατρική πρόληψη στο επίκεντρο





Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Εναρκτήρια εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας για τη Μελέτη και Έρευνα της Γήρανσης (ΕΕΜΕΓ).

H Γηριατρική Πρόληψη ήταν το αντικείμενο συζήτησης που ανέπτυξε το Δ.Σ της Ελληνικής Εταιρείας για την Μελέτη και Έρευνα της Γήρανσης (ΕΕΜΕΓ) στην Εναρκτήρια εκδήλωση της Επιστημονικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας με αφορμή την Ιδρυσή της, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών-Κτήριο Κωστής Παλαμάς στις 10 Νοεμβρίου 2014 και ώρα 19:00.

Οι δυνατότητες πρόληψης των επιπτώσεων του γήρατος και των συνεπειών τους αποτελούν το αντικείμενο συζήτησης μεταξύ κορυφαίων ειδικών επιστημόνων απ?όλο τον κόσμο.

Η Γηριατρική εστιάζεται στην διαχείριση οξέων και χρόνιων νόσων και συνδρόμων κυρίως σε ευπαθή ηλικιωμένα άτομα ενώ πρόσφατα έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των σχετιζόμενων με την πρόοδο της ηλικίας ασθενειών. Σκοπός της Προληπτικής Γηριατρικής είναι η καλλιέργεια μίας κατάστασης σωματικής, διανοητικής και ψυχικής υγείας η οποία θα επιτρέψει τη μεγιστοποίηση του προσδόκιμου επιβίωσης με διατήρηση υψηλού βαθμού λειτουργικότητας και αυτονομίας των ατόμων.

Η Ε.Ε.Μ.Ε.Γ ιδρύθηκε το 2014 σε μια εποχή που αφενός η ηλικία του πληθυσμού αυξάνει και αφετέρου ενισχύεται η ευαισθησία και το ενδιαφέρον για τα προβλήματα των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας καθώς και για τα θέματα που αφορούν την γήρανση τόσο από την πλευρά επαγγελματιών υγείας, όσο και από την πλευρά του ευρύτερου κοινού. Υπάρχει λοιπόν ανάγκη για καλυτέρευση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και εν τέλει της ζωής των μεγαλύτερων ατόμων και για παροχή εξειδικευμένων γνώσεων και πληροφοριών που θα αφορούν όλους όσους ενδιαφέρονται ενεργά για τα θέματα της γήρανσης.

Τα συμπόσια που διοργανώνονται παγκοσμίως με συμμετέχοντες ομιλητές ιατρούς, βιολόγους, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους, διατροφολόγους αλλά και φιλοσόφους μεγάλων πανεπιστημίων έχουν θέσει το πλαίσιο συζήτησης και έχουν μπει οι βάσεις για την παραγωγική συνεργασία και την περαιτέρω εξέλιξη της πολύπλευρης έρευνας που αφορά την γήρανση σαν βιολογικό, ιατρικό και κοινωνικό φαινόμενο.

Σήμερα, η Ε.Ε.Μ.Ε.Γ μετά την πολύχρονη παρουσία και συνεχή δραστηριότητα του Προέδρου της Αθανάσιου Μπενέτου, Καθηγητή Γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο Nancy, Γαλλία και Επίτιμου Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών μέσα απο την διοργάνωση επιμορφωτικών σεμιναρίων, συμποσίων, ημερίδων και διεθνών μετεκπαιδευτικών μαθημάτων στην Ελλάδα απο το 2003 έχει στόχο την δημιουργία ενός πλαισίου γόνιμου διαλόγου, ανταλλαγής ιδεών και συνεργασίας μεταξύ επαγγελματιών που ασχολούνται με το θέμα της γήρανσης και με τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, όπως Ιατρών όλων των ειδικοτήτων αλλά και Νοσηλευτών, Ψυχολόγων, Φυσικοθεραπευτών, Εργοθεραπευτών, Κοινωνικών Λειτουργών, Επισκεπτών Υγείας, Διαιτολόγων / Διατροφολόγων, κλάδων που μοιράζονται κοινούς προβληματισμούς για την διαχείριση ηλικιωμένων ατόμων και ασθενών και έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση.

Η σύνθεση του 5 μελούς Διοικητικού συμβουλιίου της Εταιρείας αντανακλά την αναγκαιότητα μιας ολιστικής προσέγγισης των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας και την σημασία που έχουν οι παρεμβάσεις σε όλο το φάσμα της φροντίδας προκειμένου να επιτευχθεί μια πολύπλευρη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ατόμου.

Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής Ε.Ε.Μ.Ε.Γ, Αθανάσιος Μπενέτος, Καθηγητής Γηριατρικής, Πανεπιστήμιο Nancy, Γαλλία, Επίτιμος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντιπρόεδρος, Απόστολος Αχείμαστος, Καθηγητής Παθολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Β? Αντιπρόεδρος, Σούλης Γεώργιος, Γενικός Ιατρός,, Γενική Γραμματέας, Βουδικλάρη Εύη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων, Διαχειρίστρια Ε.Ε.Μ.Ε.Γ, Ταμίας, Τζανετάκου Ειρήνη, Βιοιατρική Επιστήμων- Κλινική Διαιτολόγος.

Τα θεματικά πεδία που επιδιώκει να εστιάσει η ΕΕΜΕΓ είναι ευρέα και πρωτότυπα για τα ελληνικά δεδομένα και καλύπτουν εξαιρετικά σύγχρονες, πρακτικές ενώ εμφανίζουν ιδιαίτερο κλινικό ενδιαφέρον σχετικά με την σχέση της Φυσικής ?σκησης με την Πρόληψη Παθήσεων στην Μεγάλη Ηλικία, την Ανίχνευση της Ευθραστότητας και την Εκτίμηση της Κακής Διατροφικής Κατάστασης και της Σαρκοπενίας, την Πρόληψη και την Θεραπεία της Οστεοπόρωσης, τις Επιπτώσεις του Υποσιτισμού στους Γηριατρικούς Ασθενείς καθώς και την Ποιότητα ζωής στον Πληθυσμό των ηλικιωμένων.

Οργανωτής και επίσημος χορηγός της εκδήλωσης ήταν η Εταιρεία Goldair Tourism.  Για όσους επιθυμούν περισσότερες πληροφορίες μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση  www.eemeg.gr


ΠροηγούμενοΕπόμενο