Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Φαρμακευτικές εταιρείες: Ποια είναι τα σενάρια μετά το «ΟΧΙ»!

Και αυτό γιατί οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο θα κρίνουν ουσιαστικά και τους επόμενους σχεδιασμούς των φαρμακευτικών εταιρειών. Στην περίπτωση που κλειστεί μια συμφωνία, όλα δείχνουν πως θα υπάρξουν μέτρα για το φάρμακο. Στο πλαίσιο αυτό  η κυβέρνηση αναμένεται να διαπραγματευτεί και για τις αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, καθώς στις προηγούμενες προτάσεις των πιστωτών μας, εστίαζε περισσότερο στο ΦΠΑ και στα άλλα σκληρά μέτρα και λιγότερο στα κουρέματα που προβλέπονται στα φάρμακα και θίγουν κυρίως τις ελληνικές εταιρείες.



Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή έχει δηλώσει την πρόθεση της να ενισχύσει την ελληνική παραγωγή φαρμάκων.

Ωστόσο όπως όλα δείχνουν πως παρά τις πιέσεις του Π.Κουρουμπλή προς το Μέγαρο Μαξίμου να μην επηρεαστεί ειδικά το ελληνικό φάρμακο που συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας, οι δανειστές έχουν κάθετες απόψεις για την αγορά φαρμάκου στη χώρας μας.

Έτσι αναμένεται να συνεχίσου να πιέζουν η συνταγογράφηση να γίνεται μόνο με βάση τη δραστική ουσία χωρίς εξαιρέσεις, μείωση της τιμής όλων των εκτός πατέντας φαρμάκων στο 50% και όλων των γενοσήμων φαρμάκων στο 32,5%.

Να σημειωθεί εδώ ότι κυρίως το θέμα της συνταγογράφησης με βάση μόνο τη δραστική ουσία βρίσκει κάθετα αντίθετες όχι μόνο τις φαρμακευτικές εταιρείες αλλά και τον ιατρικό κόσμο κάτι που έχει δηλώσει επανειλημμένως.

Στο μεταξύ όμως στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, κάτι που απεύχονται τόσο πολυεθνικές όσο και ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες, θα αλλάξει άρδην το τοπίο στην αγορά φαρμάκου.

Βέβαια οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ έχουν δηλώσει επανειλημμένως και επισήμως πως δε θα αφήσουν τους Έλληνες ασθενείς σε καμία περίπτωση χωρίς τα φάρμακά τους, που θεωρούνται απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

Από την άλλη οι Ελληνικές εταιρείες, όπως επισημαίνεται και από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρο Τρύφων, θεωρούν αναγκαία μια συμφωνία για την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη, ενώ διαβεβαιώνουν για την κάλυψη των φαρμακευτικών αναγκών των ασθενών.

ΠροηγούμενοΕπόμενο