Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Τέχνη & πολιτισμός

τελευταία νέα

Δυναμική είσοδος της Menarini Hellas στην κυπριακή αγορά
Επεκτείνει τη συνεργασία της με την Κypropharm στον τομέα προϊόντων αυτοθεραπείας
Ποιες είναι οι φαρμακολογικές και οι θεραπευτικές εφαρμογές των κανναβινοειδών;
Η πρόεδρος του ΕΟΦ έδωσε τις επιστημονικές λεπτομέρειες για τη χρήση τους
Ασθενείς συμμετέχουν σε οφθαλμολογικές κλινικές δοκιμές από το σπίτι τους
Μέσω της εφαρμογής FocalView που δημιούργησε η Novartis


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Φαρμακευτικαί συνταγαί και εν τω Αγίω Όρει ευρισκόμεναι


Ιστορικό / Έκδοση Γεώργιος Παπαχαρίσης


Το βιβλίο «Φαρμακευτικαί συνταγαί και εν τω Αγίω Όρει ευρισκόμεναι» είναι ένα ταξίδι στην ιστορία, στην ιστορία της φαρμακευτικής, του μοναχισμού, του Αγίου Όρους. Αποτυπώνει την ιστορία της φαρμακευτικής μέσα από πλήθος συνταγών που χρειάστηκαν περίπου τέσσερα χρόνια για να συλλεχθούν και να αποκρυπτογραφηθούν από βυζαντινοπαλαιολόγους. Για πρώτη φορά παρουσιάζονται κείμενα του Γαληνού αλλά και το «Δυνάμερον» του μεγάλου φαρμακολόγου του Βυζαντίου. Το «Δυνάμερον» αποτέλεσε για πέντε αιώνες την επίσημη γαλλική φαρμακοποιία. Ο εμπλουτισμός των συνταγών του Διοσκουρίδη με συνταγές από Άραβες γιατρούς ενισχύει την άποψη ότι η ελληνική ιατρική αποτέλεσε τη βάση και την αρχή της παγκόσμιας ελληνικής ιστορίας.

Η εξέλιξη της φαρμακευτικής ιστορίας σπονδυλώνεται μέσα από τέσσερις ενότητες και το βιβλίο δομείται σε 140 σελίδες. Πρόκειται για μια πολυτελή έκδοση την οποία επιμελήθηκε η Olvos Science και προλόγισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Διαβάζοντας το βιβλίο, δεν μπορούμε παρά να σταθούμε σε κάποια λόγια του συγγραφέα που δείχνουν τη στάση ζωής που πρέπει να ακολουθούμε: «[...] Η διαδρομή στα βάθη του χρόνου πάντα μου άρεσε. Ήταν εφαλτήριο για μένα το παρελθόν, να γνωρίσω καλύτερα το παρόν και να μπω στα άδυτα του βιολογικού κόσμου, του κυττάρου, που κρύβεται στο μυστήριο της ζωής.

Περιδιαβαίνοντας όμως το Άγιον Όρος πάντα θα συναντούμε στις σιωπές των γραπτών όλους αυτούς που άνοιξαν το δρόμο στην ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.

Όμως ακόμη κι αν ταξιδεύουμε ανάμεσα στις αλυσίδες του DNA, η παρουσία του Θεού και της προσευχής θα ’ναι απαραίτητες στους ανθρώπους για να τροφοδοτείται η πίστη και η ελπίδα στο ότι θα γίνουμε και θα είμαστε καλά».


Ο συγγραφέας

Ο Γιώργος Παπαχαρίσης είναι φαρμακοποιός και διατηρεί φαρμακείο στην Αθήνα. Παράλληλα ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων, κυρίως επιστημονικών. Το πρώτο του βιβλίο το εξέδωσε σε ηλικία 28 ετών με τίτλο «Σκευασματολογία». Ακολούθησαν η «Σκευασματοϋγεία», «Φαρμακοϋγεία», «Νέα Φαρμακολογία». Επίσης, το «Φιλύρα Τρικάλων, στη σκιά του Κόζιακα» και το «Φαρμακευτικαί συνταγαί και εν τω Αγίω Όρει ευρισκόμεναι».