Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Φθινοπωρινό restart:ενέργεια και τόνωση ενόψει του χειµώνα



Περισσότερη τόνωση, ενέργεια και αντοχή, ώστε να αντέξουν τις απαιτήσεις της νέας χρονιάς που ξεκίνησε είναι όσα ζητούν αυτήν την εποχή οι πελάτες από τους φαρµακοποιούς, όταν επιθυµούν να αγοράσουν συµπληρώµατα διατροφής.

Οι απαιτήσεις του φθινοπώρου αυξάνονται µετά τις καλοκαιρινές διακοπές, για µικρούς και µεγάλους, ενώ το σταδιακό πέρασµα στο χειµώνα δηµιουργεί την ανάγκη για θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήµατος µε τη βοήθεια πολυβιταµινών ή άλλων σκευασµάτων.

Μπορούν να βοηθήσουν τα συµπληρώµατα διατροφής; Ποια πρέπει να προτείνετε στους πελάτες σας και τι πρέπει εκείνοι να προσέχουν; Σας παρουσιάζουµε τα προϊόντα που συνιστώνται σε αυτές τις περιπτώσεις για να ένα ασφαλές αλλά και αποτελεσµατικό restart!

 


Πολυβιταµίνες

Τα σκευάσµατα πολυβιταµινών είναι συµπληρώµατα δια-τροφής που περιλαµβάνουν ένα µεγάλο εύρος βιταµινών, ενώ είναι εµπλουτισµένα και µε µέταλλα, ιχνοστοιχεία κ.ά. Απευθύνονται κυρίως σε άτοµα που ακολουθούν διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά, ή σε εκείνους που έχουν έναν απαιτητικό τρόπο ζωής λόγω φόρτου εργασίας και άγχους, καθώς και σε αθλητές που επιθυµούν την αύξηση των επιδόσεών τους.

Οι πολυβιταµίνες περιέχουν συνήθως όλες τις απαραίτητες βιταµίνες (Α, Ε, D, C, B), µέταλλα (όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, µαγνήσιο), καροτενοειδή και άλλα θρεπτικά συστατικά (π.χ. ινοσιτόλη, σελήνιο), τα οποία διαφοροποιούνται ανάλογα µε το φύλο, την ηλικία ή την ανάγκη υγείας.

Σκοπός τους είναι να καλύψουν τα κενά της διατροφής, παρέχουν ενέργεια και τόνωση άµεσα και εύκολα, συµβάλλοντας στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήµατος και του εγκεφάλου, ενώ παράλληλα βοηθούν τον οργανισµό στην αντιµετώπιση των ασθενειών.

Προσοχή: Τα πολυβιταµινούχα σκευάσµατα είναι γενικά καλά ανεκτά, αρκεί να τηρούνται οι οδηγίες χρήσης και δοσολογίας.

 


Βιταµίνες Β

Οι βιταµίνες του συµπλέγµατος Β βοηθούν στο µεταβολισµό των υδατανθράκων, των λιπών αλλά και των πρωτεϊνών και αλκοολών µε σκοπό την παραγωγή ενέργειας, παίζοντας έτσι σηµαντικό ρόλο στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήµατος αλλά και στην καταπολέµηση του στρες.

Τα συµπληρώµατα διατροφής µε βιταµίνες Β απευθύνονται κυρίως σε άτοµα που ακολουθούν µια διατροφή φτωχή σε βιταµίνες. Ωστόσο έχουν τη δυνατότητα να υπο-στηρίξουν την αυτοσυγκέντρωση στην εργασία και στα µαθήµατα, να ενισχύσουν τη µνήµη, ενώ ελαττώνουν και την κόπωση.

Ειδικότερα, η l-καρνιτίνη µπορεί να συµβάλλει στην αντιµετώπιση της πνευµατικής και σωµατικής κούρασης, η βιταµίνη Β1 (θειαµίνη) µπορεί να βελτιώσει την πνευµατική διαύγεια και τις αθλητικές επιδόσεις, ενώ η βιταµίνη Β15 (παγκαµικό οξύ) τη σωµατική αντοχή. Η Β5 ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστηµα και προλαµβάνει την κόπωση, ενώ η Β6 –σε συνδυασµό µε το φυλλικό οξύ (Β9) και τη Β12– µπορεί να ενισχύσει τη νοητική κατάσταση και τη µνήµη, ιδίως των ηλικιωµένων.

Προσοχή: Οι βιταµίνες Β είναι γενικά καλά ανεκτές, αρκεί να τηρούνται οι οδηγίες χρήσης και δοσολογίας.

 


Συνένζυµο Q10

Το συνένζυµο Q10 είναι ένα συστατικό του οργανισµού που βρίσκεται κυρίως στην καρδιά, στο συκώτι, στους νεφρούς και στο πάγκρεας. Είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία πολλών οργάνων του σώµατος και για τις χηµικές αντιδράσεις του οργανισµού.

Το συνένζυµο Q10 παίζει ρόλο στην παραγωγή της τριφωσφορικής αδενοσίνης (ΑΤΡ), της «βιολογικής µπαταρίας» του οργανισµού, συµβάλλοντας έτσι στην παροχή ενέργειας στα κύτταρα. Λόγω αυτής της δράσης θεωρείται πιθανή η συµβολή του στην αντιµετώπιση διαταραχών που µειώνουν την ενέργεια των κυττάρων, ενώ πιστεύεται ότι µπορεί να βοηθήσει άτοµα που έχουν ανάγκη περισσότερης ενέργειας και τόνωσης. Τέλος, υπάρχουν ενδείξεις ότι µπορεί να βοηθήσει αθλητές και άτοµα που ασκούνται να αυξήσουν τις επιδόσεις τους.

Προσοχή: Το συνένζυµο Q10 εµφανίζει µικρής σηµασίας παρενέργειες οι οποίες µπορεί να περιοριστούν, αν λαµβάνεται σε διαιρεµένες δόσεις. Ωστόσο µπορεί να προκαλέσει πτώση της πίεσης του αίµατος, οπότε απαιτείται προσοχή στα άτοµα που λαµβάνουν αγωγή για υπέρταση. Να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης και του θηλασµού.

 

 


Τζίνσενγκ

Κορεατικό τζίνσενγκ: Πρόκειται για ένα φυτό που χρησι-µοποιείται στην Ιατρική πάνω από 2000 χρόνια. Θεωρείται ουσία που είναι γενικά ωφέλιµη για την υγεία, καθώς έχει επίδραση σε πολλά διαφορετικά συστήµατα του οργανισµού.

Το συµπλήρωµα διατροφής µε κορεατικό τζίνσενγκ χρησιµοποιείται κυρίως ως διεγερτικό. Παρέχει ενέργεια, ενώ παράλληλα µπορεί να βελτιώνει τη σκέψη και τη συγκέντρωση, την αποτελεσµατικότητα στην εργασία και τις νοητικές (µαθηµατικές) ικανότητες, καθώς και τη σωµατική αντοχή και τις αθλητικές επιδόσεις.

Επίσης µπορεί να είναι αποτελεσµατικό και στη βελτίωση της µνήµης, κυρίως σε συνδυασµό µε εκχύλισµα από τα φύλλα του φυτού ginkgo, σε υγιείς µεσήλικες.

Λιγότερο επιβεβαιωµένες χρήσεις του αφορούν το άγχος, τη µελαγχολία και το Σύνδροµο Χρόνιας Κόπωσης, καθώς και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήµατος.

Προσοχή: Όταν λαµβάνεται σε υψηλές δόσεις µπορεί να προκαλέσει αϋπνία. Δεν πρέπει να λαµβάνεται από εγκύους ή θηλάζουσες γυναίκες ούτε από βρέφη και παιδιά. Αντενδείκνυται σε ασθενείς µε αυτοάνοσα νοσήµατα, ενώ αλληλεπιδρά µε πολλά φάρµακα.

lΣιβηριανό τζίνσενγκ: Πρόκειται για φυτό που έχει επί-δραση στον εγκέφαλο, στο ανοσοποιητικό σύστηµα και σε ορισµένες ορµόνες του οργανισµού, δρώντας ρυθµιστικά στις σωµατικές διεργασίες και συµβάλλοντας στην αντιµετώπιση του καθηµερινού άγχους.

Το σιβηριανό τζίνσενγκ φαίνεται να δρα ενάντια σε βακτήρια και ιούς, γι? αυτό και χρησιµοποιείται σε προϊόντα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού αλλά και στην αντιµετώπιση του απλού έρπη τύπου 2. Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι µπορεί να βελτιώνει τη µνήµη και τη διάθεση, καθώς και την κοινωνικότητα, ιδιαίτερα σε µεσήλικες.

Προσοχή: Προτείνετε σκευάσµατα από αξιόπιστες εταιρείες. Να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια εγκυµοσύνης και θηλασµού λόγω έλλειψης στοιχείων. Απαιτείται προσοχή στη χορήγηση σε ασθενείς µε καρδιακά προβλήµατα (µπορεί να προκαλέσει αρρυθµίες και υψηλή πίεση), καθώς και σε διαβητικούς και ψυχασθενείς.

 


Βασιλικός πολτός

Ο βασιλικός πολτός είναι ένα γαλακτώδες έκκριµα που παράγουν οι εργάτριες µέλισσες ως τροφή για τη βασίλισσα. Η περιεκτικότητα των συστατικών του διαφοροποιείται ανάλογα µε τη γεωγραφική περιοχή και το κλίµα όπου παράγεται, συνήθως όµως περιέχει 12-15% πρωτεΐνες, 10-16% σάκχαρα, 3-6% λιπαρά και 2-3% βιταµίνες, άλατα και αµινοξέα.

Παρέχοντας µια σειρά από θρεπτικά, ενεργητικά και µεταβολικά οφέλη, το συµπλήρωµα διατροφής µε βασιλικό πολτό βοηθά στη διατήρηση της υγείας, διεγείρει την ψυχική διάθεση και ενεργεί ως τονωτικό του νευρικού συστήµατος, ιδιότητα που οφείλεται στην ακετυλοχολίνη. Πρώιµες µελέτες έχουν δείξει επίσης ότι ανακουφίζει από τη σωµατική κούραση µετά από αθλητική δραστηριότητα.

Προσοχή: Ο βασιλικός πολτός µπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, οπότε αποφεύγεται η λήψη του από αλλεργικούς ασθενείς. Λόγω έλλειψης στοιχείων καλό είναι να αποφεύγεται και από εγκύους ή θηλάζουσες γυναίκες. Δεν πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς που λαµβάνουν βαρφαρίνη γιατί ενισχύει τη δράση της.

 


Γκουαρανά (Guarana)

Το γκουαρανά είναι ένα φυτό του Αµαζονίου, οι καρποί του οποίου περιέχουν περίπου τη διπλάσια περιεκτικότητα σε καφεΐνη σε σύγκριση µε τους κόκκους καφέ.

Εκτός από την καφεΐνη, περιέχει και άλλες ουσίες, όπως τη θεοφυλλίνη και τη θεοβρωµίνη (παράγωγα ξανθίνης) που διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστηµα, γι? αυτό και χρησιµοποιείται ευρέως ως διεγερτικό συµπλήρωµα διατροφής.

Το συµπλήρωµα διατροφής µε γκουαρανά µπορεί να χρησιµοποιηθεί ως δυναµωτικό, για την αύξηση της πνευµατικής εγρήγορσης και την ενίσχυση της σωµατικής δύναµης και της αντοχής. Παρουσιάζει αναζωογονητική δράση, χάρη στις µεθυλοξανθίνες και στις τανίνες που περιέχει, ενώ ταυτόχρονα έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες χάρη στις πολυφαινόλες.

Προσοχή: Λόγω της καφεΐνης που περιέχει, το γκουαρανά εµφανίζει τις ίδιες αλληλεπιδράσεις και παρενέργειες µε την καφεΐνη. Καλό είναι να αποφεύγονται οι υψηλές δόσεις και η µακρόχρονη χρήση. Σε φυσιολογική δοσολογία µπορεί να προκαλέσει νευρικότητα και αϋπνία, στοµαχικές διαταραχές, αρρυθµίες κ.ά. Δεν πρέπει να λαµβάνεται από ασθενείς που λαµβάνουν διεγερτικά φάρµακα και ναρκωτικά.

 


Σπιρουλίνα

Η σπιρουλίνα είναι ένα κυανοπράσινο φωτοσυνθετικό µικροφύκος, το οποίο περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, σίδηρο και άλλα µέταλλα, ιχνοστοιχεία, σπάνια απαραίτητα λιπίδια, καθώς και σε βιταµίνες.

Οι αυξηµένες συγκεντρώσεις των πολυακόρεστων λιπα-ρών οξέων και βιταµινών της σπιρουλίνας συµβάλλουν στην εγκεφαλική λειτουργία και κυρίως στη µνήµη, ενώ παρέχουν ενέργεια και τόνωση, ιδίως στους αθλητές και τους ηλικιωµένους.

Τα συµπληρώµατα διατροφής µε σπιρουλίνα λαµβάνονται για την ενίσχυση της συγκέντρωσης και τη διατήρηση της εγρήγορσης που απαιτείται στην εργασία, ενώ παράλληλα βελτιώνουν τις αθλητικές επιδόσεις και την αντοχή.

Προσοχή: Η σπιρουλίνα αντενδείκνυται σε ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήµατα, φαινυλκετονουρία, νεφρική ανεπάρκεια, ενώ χορηγείται µε προσοχή και µετά από συνεννόηση µε το γιατρό σε ασθενείς µε διαταραχές του θυρεοειδούς.

Ιπποφαές

Το ιπποφαές είναι φυλλοβόλος θάµνος µε ιδιότητες γνωστές από την αρχαιότητα. Περιέχει βιταµίνες (A, B1, B2, B6, C) και πολλά άλλα δραστικά συστατικά, όπως σίδηρο, λυκοπένιο, ζεαξανθίνη, ασταξανθίνη, β-καροτίνη, σελήνιο, χρώµιο, αντιοξειδωτικά κ.ά.

Το ιπποφαές µπορεί να συµβάλλει στην τόνωση, στην ευεξία και στην ενέργεια, χάρη στις θρεπτικές και βιολογικές ουσίες που περιέχει, ενώ παρουσιάζεται αποτελεσµατικό στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στη µείωση του άγχους.

Προσοχή: Να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης και του θηλασµού. Μπορεί να καθυστε-ρήσει την πήξη του αίµατος, οπότε δεν πρέπει να λαµβάνεται από ασθενείς που λαµβάνουν αντιπηκτικά/αντιαιµοπεταλιακά φάρµακα, καθώς και 2 εβδοµάδες πριν από προγραµµατισµένο χειρουργείο.


'Αρθρο της Αναστασίας Σαράφη, μέλος της  συντακτικής ομάδας του Φαρμακευτικού Κόσμου