Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Ευαγγελισμός ''ώρα'' μηδέν!



Ξέμεινε από φάρμακα το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας  γεγονός εξαιρετικά κρίσιμο για την δημόσια υγεία και τους ασθενείς. Στο νοσοκομείο έχει σημάνει συναγερμός και οι εργαζόμενοι κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να διασφαλίσουν πως οι ασθενείς –τουλάχιστον οι χρονίως πάσχοντες– θα έχουν πρόσβαση στις αναγκαίες θεραπείες τους.

Να σημειωθεί, ότι ο προϋπολογισμός του Ευαγγελισμού συνολικά για το 2015 ανέρχεται σε 72 εκατ. ευρώ , εκ των οποίων το 1/3 κατευθύνεται στο φάρμακο. Ωστόσο, ο μεγάλος όγκος προσέλευσης ασθενών, κυρίως ευπαθών ομάδων και ανασφάλιστων, αλλά και το γεγονός ότι το νοσοκομείο οφείλει πολλά ποσά στις φαρμακοβιομηχανίες και στις επιχειρήσεις αναλωσίμων γενικότερα, έχουν δημιουργήσει το σοβαρό αυτό πρόβλημα.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων στο νοσοκομείο κ. Ηλίας Σιώρας, «αν δεν υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση, θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα".

  Τα στοιχεία που παραθέτει ο πρόεδρος του Σωματείου, καρδιολόγος, κ. Ηλίας Σιώρας, είναι ενδεικτικά: ο προϋπολογισμός του «Ευαγγελισμού» ήταν για το τρέχον έτος 72 εκατ. ευρώ, ωστόσο λίγες ημέρες πριν την εκπνοή του έτους έχουν αποδοθεί μόλις τα 49 εκατ. ευρώ. Το 2016 δε προβλέπεται ακόμη πιο συρρικνωμένο από πλευράς οικονομικών. 

«Επανειλημμένα έχουμε χτυπήσει το καμπανάκι για την ανεπαρκέστατη χρηματοδότηση του νοσοκομείου, ιδίως όσον αφορά σε υλικά και φάρμακα.  Στο θέμα της χρηματοδότησης τους τελευταίους μήνες φτάσαμε στο «ως εδώ και μη παρέκει». Έχουν αδειάσει τα ράφια του φαρμακείου του Ευαγγελισμού. Από εσωτερική ανακατανομή των κονδυλίων εξασφαλίστηκαν 390.000 ευρώ για τα άκρως απαραίτητα φάρμακα που επαρκούν μόνο για λίγες μέρες. Ενημερωθήκαμε ότι θα δοθεί νέα πίστωση (άυλο χρήμα) ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για φάρμακα, αντιδραστήρια και υγειονομικό υλικό. Αυτά όμως, ακόμη και τώρα να πιστωθούν, δεν επαρκούν ούτε για 20 μέρες» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου. 

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εκτιμούν ότι από τα 4,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν τα  1,8 εκατ. ευρώ για φάρμακα, που σημαίνει  ότι «στις 10 Γενάρη θα είμαστε στη σημερινή, ή και ίσως σε χειρότερη κατάσταση. Κι αυτό τη στιγμή που η ελάχιστη μηνιαία δαπάνη σε φάρμακα είναι 2,750 εκατ. ευρώ».

ΠροηγούμενοΕπόμενο