Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Έρχονται νέα καινοτόμα φάρμακα για όλους τους Έλληνες



 

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξουν σημεία πώλησης τα μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενα φάρμακα (Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ.) τόνισε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, κατά τη διάρκεια της σημερινής παρουσίασης μέρους της νέας φαρμακευτικής πολιτικής στο υπουργείο Υγείας.

Απαντώντας σε ερώτηση του Φαρμακευτικού Κόσμου είπε ότι: «Εκτιμώ ότι δεν υπάρχει λόγος τα Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ. να αλλάξουν σημεία πώλησης, καθώς τα 11.000 φαρμακεία της χώρας επαρκούν με το παραπάνω για να πωλούνται αυτού του είδους τα προϊόντα. Η Ελλάδα εξάλλου δεν είναι Γερμανία που έχει λίγα φαρμακεία και είναι αναγκαίο να πωλούνται και σε άλλα σημεία.»

Επίσης ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι έως το τέλος του μήνα η κυβέρνηση θα τηρήσει την υπόσχεσή της για την κατάργηση του rebate των φαρμακοποιών.

Φαρμακευτική πολιτική

«Τα τελευταία 5 χρόνια», είπε ο υπουργός Υγείας, «με ύπουλο τρόπο δεν μειώθηκε η φαρμακευτική δαπάνη. Το μόνο που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση είναι να αυξήσει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων από 12% στο 30%, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να επιβαρυνθούν με συμμετοχές που αγγίζουν τα 622 εκ. ευρώ το χρόνο». Αυτό θα αλλάξει, είπε ο υπουργός, αφού όλοι θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικό και φτηνό φάρμακο, τονίζοντας ότι θα μειωθούν και οι τιμές στα φάρμακα αλλά και οι συμμετοχές των ασφαλισμένων.

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα τιμολογιακή πολιτική της κυβέρνησης, ενώ ανακοινώθηκε ότι οι τιμές των φαρμάκων θα αλλάζουν κάθε χρόνο και όχι ανά εξάμηνο, όπως σήμερα.

Επιπλέον ο Π. Κουρουμπλής είπε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα εξοικονομεί το χρόνο περίπου 160 εκ. ευρώ, καθώς η κυβέρνηση αναδρομικά και από την 1η Ιανουαρίου εφαρμόζει ένα νέου τύπου rebate για τη φαρμακοβιομηχανία που θα είναι κλιμακωτό ανά όγκο.

Όσον αφορά την ετήσια φαρμακευτική δαπάνη, που σήμερα ανέρχεται στα 2 δισ., ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι στόχος του είναι να αφαιρεθεί από αυτό το ποσό το κόστος των εμβολίων και το ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί νέα λίστα φαρμάκων, στην οποία θα προστεθούν 35 καινοτόμα φάρμακα, ενώ σύντομα θα ενταχθούν και τα φάρμακα για τη θεραπεία της ηπατίτιδας C, τα οποία όμως θα μπουν στη συνταγογράφηση με κλειστούς προϋπολογισμούς.

Επιπλέον σημαντική ήταν η ανακοίνωση ότι εντός της ημέρας θα κατατεθούν 2 τροπολογίες στη Βουλή, η μία αφορά τα ληξιπρόθεσμα οφέλη του κράτους και προς τη φαρμακοβιομηχανία και προς τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, και η άλλη τους συμψηφισμούς.

Η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς, ο Π. Κουρουμπλής δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να αυξήσει το ΦΠΑ στα φάρμακα, ενώ εκτίμησε ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές μας. Ο Αλέξης Τσίπρας αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για την πολιτική της χώρας μας, είπε χαρακτηριστικά, ενώ οι εταίροι δεν πρόκειται να οδηγήσουν την Ευρώπη στην καταστροφή. Όπως είπε ο υπουργός, το ίδιο εκτιμούν και οι Αμερικανοί, προσθέτοντας ότι «δεν θα υπογράψουμε να πάει η Ελλάδα πιο κάτω από εκεί που είναι».

 

ΠροηγούμενοΕπόμενο