Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Έρχεται capital control σε φάρμακα και παραγγελίες




Μπορεί επισήμως ο υπουργός υγείας, ο ΕΟΦ και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει επάρκεια σε φάρμακα αλλά φαρμακοποιοί, φαρμακευτικές εταιρίες και φαρμακαποθήκες έχουν ήδη ξεκινήσει ένα ήδη ατύπως κατ' αναλογία το capital control και στην κίνηση φαρμάκων γνωρίζοντας πως είναι η πιο ασφαλής λύση στην παρούσα φάση για την αγορά και για τους πολίτες.

Στο μεταξύ αυξημένη κίνηση για φάρμακα κυρίως αυτά που χορηγούνται στις χρόνιες παθήσεις και για βρεφικά γάλατα είναι στο κόκκινο.


Έτσι, οι φαρμακοποιοί δίνουν ένα τεμάχιο φαρμάκου ανά ασφαλισμένο προκειμένου αφενός να μπορούν να εξυπηρετούν όσο το δυνατό περισσότερους πολίτες, αφετέρου να διατηρήσουν τα φάρμακα στα φαρμακεία και όχι στοκαρισμένα στα σπίτια. Την ίδια τακτική ακολουθούν και οι συνεταιριστικές φαρμακαποθήκες, όπως ο ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, βάζοντας όριο στην τροφοδοσία των φαρμακείων τα τέσσερα τεμάχια ανά κωδικό.

 

Σε δηλώσεις του στο protothema.gr ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου ΠΦΣ κ. Κώστας Λουράντος αναφέρει ότι «η λελογισμένη στις συγκεκριμένες συνθήκες διαχείριση των φαρμάκων επιβάλλεται» Κώστας Λουράντος.

Πόσα πρέπει να είναι τα εθνικά αποθέματα

 

Ο νόμος ορίζει ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες υποχρεούνται να διαθέτουν απόθεμα σκευασμάτων ικανό να καλύψει τις ανάγκες του ελληνικού πληθυσμού για τρεις μήνες. Θεωρητικά δηλαδή το στοκ των φαρμάκων (πρέπει να) επαρκέσει μέχρι και τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η πραγματικότητα ίσως διαμορφώνεται διαφορετικά -στελέχη του φαρμακευτικού χώρου παραδέχονται πως τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι εταιρίες δεν τηρούσαν κατά γράμμα τον νόμο και φρόντιζαν να μειώσουν την έκθεσή τους στους κινδύνους της ελληνικής αγοράς, συνεπώς και τις ποσότητες σε αποθέματα.

 

Σε περιορισμό και οι παραγγελίες

 

Έπειτα και από τα νέα δεδομένα, κυρίως των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ) ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Βαρουφάκη και τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα να εξαιρεθεί η αλυσίδα φαρμάκου από τον έλεγχο κεφαλαίων. Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλης Αποστολίδης χαρακτήρισε επιτακτική την εξαίρεση, ιδίως για την εισαγωγή έτοιμων φαρμάκων και πρώτων υλών από το εξωτερικό, για να μην υπάρξουν προβλήματα πρόσβασης των ασθενών στις θεραπείες τους.

 

Πάντως, ο ΣΦΕΕ τηρεί στάση αναμονής μέχρι και την ερχόμενη εβδομάδα οπότε θα συνεδριάσει το αντίστοιχο ευρωπαϊκό όργανο, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδίας Ενώσεων Φαρμακευτικών Βιομηχανιών (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations, EFPIA) με βασικό θέμα πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί μια έκτακτη κατάσταση στην Ελλάδα και να μην «μεταδοθεί» στην Ευρώπη.

 

Οι φαρμακευτικές εταιρείες επιδιώκουν το όποιο ενδεχόμενο πρόγραμμα αντιμετώπισης μιας έκτακτης κατάστασης να περιλαμβάνει μέτρα για τον μετριασμό των συνεπειών σε άλλες αγορές, όπως για παράδειγμα να απαγορευθούν οι παράλληλες εξαγωγές από την Ελλάδα καθώς και να μην αποτελεί η Ελλάδα χώρα αναφοράς για την τιμολόγηση φαρμάκων όπως γίνεται σήμερα.


ΠροηγούμενοΕπόμενο