Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Παθήσεις & Θεραπεία

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Eπανάσταση στη διαγνωστική και θεραπεία των εγκεφαλικών παθήσεων με NTMS





Η χειρουργική αντιμετώπιση των όγκων και των αγγειακών δυσπλασιών του εγκεφάλου, με ελάχιστα επεμβατικές -μικροχειρουργικές και ενδοσκοπικές- τεχνικές και ελαχιστοποίηση ή εξάλειψη των επιπλοκών, συνιστά τεράστια κλινική και χειρουργική πρόκληση. Η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμα πιο περίπλοκη, ανάλογα με τη θέση, τη φύση και το μέγεθος του όγκου ή της αγγειακής δυσπλασίας.

Οι όγκοι του εγκεφάλου σε ποσοστό 20% (1500 νέοι ασθενείς κατ' έτος περίπου), αλλά και αντίστοιχο ποσοστό αγγειακών δυσπλασιών, αναπτύσσονται σε εξαιρετικά ευαίσθητες περιοχές του εγκεφάλου, περιοχές όπου αντιπροσωπεύονται κυρίως η κίνηση των άκρων και η ομιλία. Εν προκειμένω, στόχος του νευροχειρουργού είναι η χειρουργική προσέγγιση του όγκου ή της δυσπλασίας με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτευχθεί η ριζική εξαίρεσή τους με ταυτόχρονη διατήρηση των εν λόγω λειτουργιών.

Όπως δηλώνει ο διεθνούς φήμης νευροχειρουργός Χρήστος Γεωργόπουλος, επιστημονικός διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ HOSPITAL CENTER:

«Ο νευροπλοηγούμενος διακρανιακός μαγνητικός ερεθισμός του εγκεφάλου (NTMS) αποτελεί μια πραγματική επιστημονική επανάσταση στην προεγχειρητική χαρτογράφηση του εγκεφάλου, που βοηθά τον έμπειρο και ικανό νευροχειρουργό, ώστε να αποφύγει τις περιοχές που ελέγχουν το λόγο και την κίνηση και να εξαλείψει τις σοβαρές επιπλοκές της αφασίας ή της ημιπληγίας. Η προεγχειρητική χαρτογράφηση αποτελεί πλέον αναγκαίο και αναπόσπαστο στοιχείο της προεγχειρητικής προετοιμασίας αυτής της ειδικής κατηγορίας ασθενών.

Το NTMS είναι η μοναδική τεχνολογία στον κόσμο, που διαθέτει ευρωπαϊκή και αμερικανική, δηλαδή παγκόσμια, πιστοποίηση (CE, FDA), τόσο για την ασφάλεια, όσο και για την αποτελεσματικότητά της, σε εξαιρετικά κρίσιμους τομείς της νευροχειρουργικής και της αποκατάστασης νευρολογικών παθήσεων. Είμαστε οι μοναδικοί στην Ελλάδα και από τους ελάχιστους στην Ευρώπη και Αμερική που διαθέτουμε τη συγκεκριμένη τεχνολογία».

Όπως μας εξηγεί ο κ. Γεωργόπουλος:

«Η ανάπτυξη όγκου ή δυσπλασίας σε βάρος των υγιών δομών του εγκεφάλου, οδηγεί σε διήθηση ή μετατόπιση των περιοχών του εγκεφάλου που ελέγχουν, μεταξύ άλλων, την κίνηση και την ομιλία. Στόχος του νευροχειρουργού είναι η ριζική εξαίρεση αυτών των χωροκατακτητικών παθήσεων του εγκεφάλου, για να εξασφαλιστεί πρωταρχικά η ζωή του ασθενούς. Κανείς νευροχειρουργός στον κόσμο όμως, όσο έμπειρος και ικανός και αν είναι, δεν μπορεί να εντοπίσει και να μετρήσει προεγχειρητικά με τη μέγιστη ακρίβεια αυτήν την μετατόπιση, γι αυτό και σοβαρές μετεγχειρητικές επιπλοκές στην κίνηση και στην ομιλία περιγράφονται, αναγνωρίζονται και γίνονται αποδεκτές ως αναπόφευκτες από την παγκόσμια νευροχειρουργική κοινότητα.

Οι μέχρι τώρα υφιστάμενες τεχνικές για την προεγχειρητική λειτουργική απεικόνιση του εγκεφάλου χαρακτηρίζονται διεθνώς ως χρονοβόρες, δαπανηρές, ακατέργαστες, αναξιόπιστες και μη αναπαράξιμες. Η δε διεγχειρητική χαρτογράφηση του εγκεφάλου με άμεσο ηλεκτρικό ερεθισμό του εγκεφάλου γίνεται σε λίγα Κέντρα στον κόσμο, διότι είναι κοστοβόρα, επιμηκύνει σημαντικά το χρόνο του χειρουργείου και προσαυξάνει τις πιθανότητες σοβαρών επιπλοκών. Αντιθέτως, η ΝΤΜS χαρτογράφηση γίνεται προεγχειρητικά, μη επεμβατικά και χωρίς να απαιτείται οποιασδήποτε μορφής καταστολή του ασθενούς. Εν συνεχεία την προεγχειρητική χαρτογράφηση του εγκεφάλου με το NTMS την μεταφέρουμε ηλεκτρονικά στην αίθουσα του χειρουργείου, είτε πρόκειται να διενεργηθεί νευροπλοηγούμενη χειρουργική επέμβαση ή άλλη εναλλακτική αντιμετώπιση, όπως εμβολισμός.

Το NTMS είναι μία απολύτως αναίμακτη, ανώδυνη, ασφαλής, ακριβής και αναπαράξιμη και η πλέον αξιόπιστη και αποτελεσματική, τόσο διαγνωστική, όσο και θεραπευτική μέθοδος. Με το NTMS, για πρώτη φορά στον κόσμο, επιτυγχάνουμε όχι μόνον τη χαρτογράφηση, αλλά και πλοηγούμενη νευροτροποποίηση του εγκεφάλου, για τη θεραπευτική αντιμετώπιση των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, της τραυματικής βλάβης του εγκεφάλου, του χρόνιου πόνου, της Νόσου Parkinson και άλλων νευρολογικών νοσημάτων, καταργώντας υφιστάμενες θεραπείες, όπως ο εν τω βάθει ηλεκτρικός ερεθισμός του εγκεφάλου. Η εκπληκτική αυτή τεχνολογία, υφίσταται πλέον στο ήδη κορυφαίο «οπλοστάσιό» μας, καθιστώντας το νευροχειρουργικό τμήμα του οποίου προΐσταμαι, παγκοσμίου ακτινοβολίας διαγνωστικό, ερευνητικό και θεραπευτικό Kέντρο».

Καταλήγοντας ο κ. Γεωργόπουλος επισημαίνει τα εξής:

«Διαθέτουμε την εκπαίδευση, την εξειδίκευση, την εμπειρία, την τεχνολογία, την αυτογνωσία και τις ηθικές αρχές και αξίες που είναι αναγκαίες και απαιτούνται για τη διενέργεια, με την ύψιστη δυνατή ασφάλεια, σωτήριων νευροχειρουργικών επεμβάσεων.

Αποδεικνύουμε καθημερινά ότι η χώρα μας δεν υστερεί στη νευροχειρουργική επιστήμη σε τίποτε από άποψη υποδομής, εξοπλισμού και διακεκριμένων επιστημόνων, σε σχέση με τις άλλες «προηγμένες» χώρες. Θέλουμε οι ασθενείς να επωφεληθούν από τη μοναδική αυτή τεχνολογία του NTMS.

Η Ομάδα μας, στην οποία περιλαμβάνονται η ογκολόγος - ακτινοθεραπεύτρια Μariam Khakoo–Γεωργοπούλου, νευρολόγοι, ακτινολόγοι και λογοπεδικοί, θα διενεργεί νευρολογική εξέταση και αξιολόγηση όλων των απεικονιστικών εξετάσεων, καθώς και προεγχειρητική χαρτογράφηση του εγκεφάλου με NTMS, σε όλους τους ασθενείς με όγκους και αγγειακές δυσπλασίες εγκεφάλου, ηλικίας από 18 έως 70 ετών. Η υπηρεσία αυτή θα προσφέρεται δωρεάν». Για ραντεβού οι ασθενείς μπορούν να καλούν στο 210 2702800.
ΠροηγούμενοΕπόμενο