Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Επανακυκλοφορία της Κετουξιμάμπης στην ελληνική αγορά


Το φάρμακο προορίζεται για την αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου παχέος εντέρου, για ασθενείς με μη μεταλλαγμένους (Wild Type) RAS όγκους καθώς και του υποτροπιάζοντα ή/και μεταστατικού καρκίνου κεφαλής και τραχήλου από πλακώδη κύτταρα. Στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, η κετουξιμάμπη αποτελεί τη μοναδική εξατομικευμένη βιολογική θεραπεία, σύμφωνα με την φαρμακευτική εταιρεία Merck Serono η οποία και ανακοίνωσε ότι επανακυκλοφορεί η κετουξιμάμπη στην ελληνική αγορά.




Η κετουξιμάμπη είναι ένα δραστικό IgG1 μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο στοχεύει τον υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα (EGFR) και συνδυάζει υψηλή αποτελεσματικότητα με ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας. Τα μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν έναν τύπο στοχευμένης θεραπείας, καθώς δρουν παρεμποδίζοντας συγκεκριμένα σηματοδοτικά μόρια, τα οποία είναι απαραίτητα για την αύξηση του μεγέθους και τη διαίρεση του όγκου.

Ως στοχευμένη θεραπεία κατά του υποδοχέα του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα, η κετουξιμάμπη αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό, την επιβίωση, την κινητικότητα, την ικανότητα εισβολής των καρκινικών κυττάρων και την αγγειογένεση του όγκου (ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων) και επιπλέον, μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματική και ανεκτή από τα συνήθη θεραπευτικά σχήματα. Είναι η μοναδική στοχευμένη βιολογική θεραπεία στον καρκίνο κεφαλής και τραχήλου, η οποία έχει αποδεδειγμένο όφελος στη συνολική επιβίωση των ασθενών. Οι συχνότερες περιοχές εμφάνισης αυτού του καρκίνου είναι το στόμα σε ποσοστό 43%, ο στοματοφάρυγγας σε ποσοστό 33% και ο λάρυγγας σε ποσοστό 24%.5

Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, η χορήγηση κετουξιμάμπης στο μεταστατικό καρκίνο παχέος εντέρου (mCRC), παρατείνει τη διάμεση επιβίωση των ασθενών με μη μεταλλαγμένους (wildtype) RAS όγκους για διάστημα περισσότερο από 30 μήνες.Πρόκειται για μία από τις πλέον κοινές κακοήθειες στον κόσμο και για τον συχνότερο καρκίνο του πεπτικού συστήματος.

Η κετουξιμάμπη διατίθεται αποκλειστικά για νοσοκομειακή χρήση και αποζημιώνεται εξ ολοκλήρου από τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΠροηγούμενοΕπόμενο