Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

ΕΟΦ: Νέα απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών σε εμβόλια



Διευκρινίσεις για τις ελλείψεις εμβολίων που παρουσιάζονται στην ελληνική αγορά δίνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, (ΕΟΦ), ο οποίος έχει ήδη προβεί στην απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών συνδυασμένων εμβολίων που περιέχουν αντιγόνα κοκκύτη , προκειμένου να διασφαλισθεί η επάρκεια, η οποία σε άλλα είδη εμβολίων βαίνει προς ομαλοποίηση.

Η αυξημένη ζήτηση των εμβολίων κοκκύτη παγκοσμίως σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής λόγω των αυστηρότερων ποιοτικών ελέγχων των προϊόντων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την «ισχύ» του ακυτταρικού αντιγόνου κοκκύτη ευθύνονται για τις ελλείψεις των εμβολίων, αναφέρει ο ΕΟΦ.

Από την ενημέρωση που είχε ο Οργανισμός, σχετικά με το θέμα από τις φαρμακευτικές εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τη διάθεση των εμβολίων στην ελληνική αγορά, έλλειψη παρουσιάζουν τα εμβόλια ΤΕΤRAVAC & INFANRIX TETRA (τετραδύναμα εμβόλιο ένταντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη και πολιομυελίτιδας) και το εμβόλιο INFANRIX IPV HIB (πενταδύναμο εμβόλιο έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας και αιμόφιλου ινφλουένζας τύπου b).

Καθυστέρηση στην παράδοση παρουσιάζει τo πενταδύναμο εμβόλιο PENTAVAC, η οποία αναμένεται να αποκατασταθεί μετά το τέλος Οκτωβρίου, ενώ σύμφωνα με τον ΕΟΦ στην αγορά κυκλοφορούν κανονικά τα εξαδύναμα εμβόλια ΙΝFANRIX HEXA & HEXYON (εξαδύναμο εμβόλιο έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας, αιμόφιλου ινφλουένζας τύπου b και ηπατίτιδας Β), καθώς και το BOOSTRIX POLIO.
Όσον αφορά στα λοιπά εμβόλια, η έλλειψη του VARILRIX (εμβόλιο ανεμοβλογιάς) καλύπτεται από το VARIVAX, καθώς και η έλλειψη του HAVRIX (εμβόλιο έναντι ηπατίτιδας Α) καλύπτεται από το VAQTA, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε η έκτακτη εισαγωγή για 25.000 δόσεις HAVRIX.

Όπως επισημαίνει ο ΕΟΦ η επάρκεια των φαρμακευτικών προϊόντων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών είναι ένα θέμα που δεν απασχολεί μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα γενικότερα και σημειώνει ότι συχνά παρουσιάζονται ελλείψεις σε προϊόντα που μπορεί να οφείλονται σε προβλήματα παραγωγής ή ποιότητας, απρόβλεπτη αύξηση της ζήτησης και άλλους παράγοντες που δεν είναι πάντοτε εφικτό να προβλεφθούν.

ΠροηγούμενοΕπόμενο