Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Ένα φάρμακο για το Aids ίσως θεραπεύει την ωχρά κηλίδα



Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science ένα γνωστό αντιρετροικό φάρμακο το NRTI μπλοκάρει την εκφύλιση ωχράς κηλίδας στα πειραματόζωα.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν κλινικές δοκιμές τους επόμενους μήνες και εκτιμούν πως τα επόμενα 2-3 χρόνια θα γνωρίζουν αν τα παραπάνω φάρμακα είναι αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της εκφύλισης ωχράς κηλίδας κυρίως στους ηλικιωμένους οι οποίοι πάσχουν από τη νόσο.

Ο ερευνητής Dr Jayakrishna Ambati, του University of Kentucky τόνισε ότι η εκφύλιση ωχράς κηλίδας επηρεάζει 50 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.
Είναι επομένως ζωτικής σημασίας να αναπτυχθεί νέα και βελτιωμένη αγωγή για τη νόσο, που αναπτύσσεται σαν επιδημία.
Ο Ambati δήλωσε ότι με τη γήρανση του πληθυσμού προβλέπεται ότι μέχρι το 2020 θα επηρεαστούν 200 εκατομμύρια άνθρωποι.

Σήμερα, η εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας θεωρείται η κυριότερη αιτία σημαντικής μείωσης της όρασης σε ηλικιωμένα άτομα. Στις περισσότερες περιπτώσεις το αίτιο είναι άγνωστο. Ωστόσο, επειδή ο κύριος παράγοντας κινδύνου είναι η ηλικία, η πάθηση ονομάζεται Ηλικιακή Εκφύλιση της Ωχράς.

Η πάθηση αυτή προσβάλει την κεντρική περιοχή του βυθού του οφθαλμού, η οποία είναι και η πιο σημαντική. Η συνέπεια; Μια σταδιακή μείωση της κεντρικής όρασης χωρίς άλλα συμπτώματα.