Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Εμβόλιο κατά του διαβήτη τύπου 1 ετοιμάζουν Βρετανοί


Σύντομα ένα ακόμη εμβόλιο αναμένεται να αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων διαβητικών ασθενών οι οποίοι πάσχουν από διαβήτη τύπου 1.



Ερευνητές από αρκετά πανεπιστήμια και κολέγια της Βρετανίας, ανάμεσα στα οποία το πανεπιστήμιο Κάρντιφ και τα King's College και Imperial College του Λονδίνου, εργάζονται από κοινού για τη δημιουργία ενός εμβολίου που θα απομακρύνει τον κίνδυνο προσβολής από διαβήτη τύπου 1 (εμφανίζεται σε παιδιά και εφήβους, κάνοντας πολύ δύσκολη την καθημερινότητά τους και θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ίδια τους τη ζωή).

Ο οργανισμός των ατόμων που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1 δεν μπορεί να παράγει ινσουλίνη, η χορήγηση της οποίας πρέπει να γίνεται καθημερινά μέσω ενέσεων. Παράλληλα τα άτομα αυτά πρέπει να γυμνάζονται τακτικά και να ακολουθούν πολύ συγκεκριμένη διατροφή, κάτι που για τα παιδιά μπορεί να είναι πολύ πιο δύσκολο από ό,τι για τους ενηλίκους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Colin Dayan από το πανεπιστήμιο Κάρντιφ, οι ερευνητές θα μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο επιδρούν στον οργανισμό έξι πιθανές θεραπείες. Τα πρώτα αποτελέσματα των μελετών αναμένονται σε περίπου τέσσερα χρόνια.

Η διεξαγωγή των ερευνών για την ανάπτυξη του πρωτότυπου εμβολίου ανακοινώθηκε στο επίσημο συνέδριο του οργανισμού Diabetes UK, ενώ οι πρώτες δοκιμές του θα γίνουν από το King's College του Λονδίνου. Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι αρχικά το εμβόλιο μάλλον θα καθυστερεί την εμφάνιση της ασθένειας, ωστόσο ακόμη και αυτό θα είναι αρκετό ώστε να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος των επιπλοκών που προκαλεί ο διαβήτης τύπου 1, όπως είναι η απώλεια της όρασης, η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το εμβόλιο θα αρχίσει να χρησιμοποιείται κανονικά σε περίπου δέκα χρόνια.