Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα
Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Έγραφαν υπέρηχο και μαλάξεις προστάτου σε ασφαλισμένες του ΕΟΠΥΥ


Πρωτοφανείς υποθέσεις εξαπάτησης του ΕΟΠΥΥ, «έβγαλαν» οι έλεγχοι της αρμόδιας Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης και περιλαμβάνονται στην ετήσια έκθεσή της για το 2014.




Η έκθεση δόθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας και όπως σημειώνει η «Ημερησία», αποκαλύπτεται ένα «φαντασμαγορικό», πάρτι διαφθοράς σε βάρος του Οργανισμού, από γιατρούς, φαρμακεία και κλινικές. Ενδεικτικά όπως αναφέρεται, ανακαλύφθηκαν περιπτώσεις που γιατροί συνταγογραφούσαν εξετάσεις για προστάτη σε γυναίκες, και για «προλακτίνη σε άντρες, πολλές φορές μάλιστα εν αγνοία των ασφαλισμένων, ενώ κλινικές υπερχρέωναν τη νοσηλεία χρεώνοντας τον ΕΟΠΥΥ με δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

Μερικές από τις παραβάσεις που παρατηρήθηκαν σε ελέγχους ανά κατηγορία:

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ
Εκτέλεση συνταγών με εικονική συνταγογράφηση και σε συνεργασία με ιατρούς, φάρμακα που δεν παρέλαβαν οι ασφαλισμένοι αλλά χρεώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, αλλά και επαναλαμβανόμενη εκτέλεση συνταγών σε περίπτωση ίασης ή ακόμη και θανάτου, είναι μερικές από τις παραβάσεις που εντόπισαν σε φαρμακεία οι ελεγκτές. Ενδεικτική είναι η περίπτωση συνταγογράφησης του σκευάσματος Durogesic (με δραστική ουσία τη φαιντανύλη) για ασφαλισμένη του ΟΓΑ στον Νομό Τρικάλων. Για την ασφαλισμένη εκδόθηκαν εν αγνοία της 51 συνταγές με το σκεύασμα, συνταγογραφήθηκαν 124 σκευάσματα από 28 ιατρούς και έχουν εκτελεστεί σε 28 φαρμακεία από 1/2013-1/2014, στις περιοχές: Τρίκαλα, Λάρισα, Βόλος, Στυλίδα, Θεσσαλονίκη, Φάρσαλα. Η έρευνα συνεχίζεται το 2015, καθώς προέκυψαν περαιτέρω στοιχεία για εμπλοκή άλλων 49 ιατρών

ΙΑΤΡΟΙ
Εικονική συνταγογράφηση, εν αγνοία ασφαλισμένων και σε συνεργασία με παρόχους υγείας, συνταγογράφηση σε αποβιώσαντες, υπερσυνταγογράφηση και συνταγογράφηση εκτός ειδικότητας, είναι μερικά από τα «λαβράκια» που έπιασαν οι ελεγκτές. Ειδική αναφορά γίνεται στην περίπτωση ιατρού ο οποίος εξέταζε και συνταγογραφούσε κατά την πρώτη ημέρα του μήνα σε 200 ασφαλισμένους. Η συνταγογράφηση πραγματοποιείτο χωρίς την παρουσία των ασφαλισμένων με κόστος 15 ευρώ ανά συνταγή. Σε έλεγχο που έγινε σε ιατρείο διαπιστώθηκε συνταγογράφηση από τη γραμματέα του χωρίς την παρουσία ιατρού. Σε επιτόπιο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι σε μία μόνο ημέρα είχαν καταχωρισθεί ηλεκτρονικά 73 ιατρικές επισκέψεις ασφαλισμένων.

Εντοπίστηκαν επίσης ιδιώτες ιατροί, συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, που χρέωναν επισκέψεις και παράλληλα συνταγογραφούσαν, ημέρα Κυριακή.

Γιατρός στα Μέγαρα χρέωνε εικονικές επισκέψεις τον ΕΟΠΥΥ με παράλληλη συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων που δεν πραγματοποιούνταν.

Ιατρός ουρολόγος συνταγογράφησε σε τρεις γυναίκες ασφαλισμένες «υπέρηχο προστάτου ή και μαλάξεις προστάτου» και σε άνδρα ασφαλισμένο εξετάσεις «προλακτίνης και προγεστερόνης». Επίσης καρδιολόγοι ιατροί, με αυτοπαραπομπή, συνταγογραφούσαν «πακέτο» εξετάσεων υπερηχογράφημα καρδιάς και triplex ανιούσας αορτής χωρίς τεκμηρίωση της αναγκαιότητας με υπερχρέωση του ΕΟΠΥΥ.

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ, ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ
Υπερχρεώσεις και επιπλέον χρεώσεις νοσηλίων σε Ιδιωτικές Κλινικές, παρακράτηση βιβλιαρίων ασθενείας που έχουν εξέλθει από την Ιδιωτική Κλινική είναι μερικές από τις σημαντικότερες παραβάσεις που παρατηρήθηκαν σε ελέγχους σε Ιδιωτικές κλινικές και Κέντρα Αποκατάστασης. Ενδεικτικά, διαπιστώθηκε υπερχρέωση ασφαλισμένου από κλινική κατά 25.565,53 ευρώ με την αιτιολογία της διαφοράς θέσης νοσηλείας ανώτερης του τετράκλινου δωματίου, το οποίο δεν τεκμηριώνεται και δεν ανταποκρίνεται στη συμβατική υποχρέωση της κλινικής με τον ΕΟΠΥΥ.  Χρέωση πλασματικών φυσιοθεραπειών στους ασφαλισμένους, που ελέγχθηκαν, είτε στους ίδιους είτε στους συγγενείς τους και κατά περίπτωση ήταν εν γνώσει τους ή εν αγνοία τους.

Η συνταγογράφηση πραγματοποιείτο με τη συνεργασία δύο ιατρών στο 85% των περιπτώσεων που ελέγχθηκαν.


ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ και www.crashonline.gr

ΠροηγούμενοΕπόμενο