Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Παθήσεις & Θεραπεία

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Δύο νέες θεραπείες για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας




Δυο νέα φάρμακα για τον έλεγχο της Σκλήρυνσης κατά Πλάκας της Genzyme, Εταιρείας του Ομίλου Sanofi, είναι πλέον σε εμπορική κυκλοφορία.

Τα δυο νέα αυτά φάρμακα είναι το μονοκλωνικό αντίσωμα alemtuzumab (αλεμτουζουμάμπη) και η teriflunomide (τεριφλουνομίδη) μια από του στόματος πρώτης γραμμής θεραπεία για την Π.Σ. Η αλεμτουζουμάμπη και η τεριφλουνομίδη, οι οποίες είναι ήδη εγκεκριμένες θεραπείες που κυκλοφορούν και αποζημιώνονται σχεδόν στο σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών , τις ΗΠΑ και πολλές άλλες χώρες του κόσμου, συμπεριλήφθηκαν στο πρόσφατο δελτίο τιμών που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και τέθηκε σε ισχύ από 1ης Δεκεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών με Π.Σ. στις νέες αυτές θεραπευτικές λύσεις.

H αλεμτουζουμάμπη, που ενδείκνυται για ενήλικες ασθενείς με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση (RRMS) με ενεργή νόσο που ορίζεται από τα κλινικά ή απεικονιστικά ευρήματα, είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που στοχεύει επιλεκτικά το CD52, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στην επιφάνεια των Τ και Β κυττάρων. H αλεμτουζουμάμπη χορηγείται ενδοφλεβίως σε δύο ετήσιες συνεδρίες.
Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της αλεμτουζουμάμπης είναι οι αντιδράσεις που σχετίζονται με την έγχυση ( εξάνθημα, κεφαλαλγία, πυρεξία, κνίδωση, κνησμός),και οι λοιμώξεις (ρινοφαρυγγίτιδα, λοίμωξη του ουροποιητικού και του ανώτερου αναπνευστικού, στοματικός έρπητας, γρίπη ). ?λλες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με την αλεμτουζουμάμπη περιλαμβάνουν αυτοάνοση θυρεοειδική νόσο, αυτοάνοση θρομβοπενική πορφύρα και αυτοάνοσες νεφροπάθειες.

Η τεριφλουνομίδη 14mg είναι μια θεραπευτική επιλογή πρώτης γραμμής, σε μορφή χαπιού, για ασθενείς με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες της τεριφλουνομίδης που παρατηρήθηκαν ήταν η διάρροια, η ναυτία, η τριχολέπτυνση/τριχοαραίωση και η αύξηση των ηπατικών ενζύμων.

ΠροηγούμενοΕπόμενο