Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Δείξτε στο μωρό την αγάπη σας: θηλάστε το



Τροφή είναι καθετί που τρέφει το σώμα και μας καθιστά υγιείς και δυνατούς. Η διατροφή των νηπίων είναι ουσιώδους σημασίας για την εξασφάλιση της σωστής ανάπτυξής τους, τη μεγιστοποίηση των ικανοτήτων μάθησης και την πρόληψη των ασθενειών του.
Όπως επισημαίνει η Ματίνα Χρονοπούλου BSc., N.D., PhD Φυσικοπαθητικής Ιατρικής, Διατροφική Θεραπεύτρια σε καμία άλλη περίοδο στη ζωή του ανθρώπου η διατροφή δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο όσο στην τρυφερή βρεφική και παιδική ηλικία. Αλλά ποιες τροφές είναι καλύτερες;

Αναρίθμητες μελέτες υποστηρίζουν τα οφέλη που προσφέρει ο θηλασμός. Το μητρικό γάλα είναι η τέλεια τροφή για το παιδί σας τον πρώτο χρόνο της ηλικίας του. Τα μωρά που θηλάζουν τείνουν να είναι πιο δυνατά και δεν αντιμετωπίζουν αλλεργίες και άλλες ενοχλήσεις τον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Προφυλάσσονται σε μεγάλο βαθμό από τις λοιμώξεις των αυτιών (ωτίτιδες) και των εντέρων.

Την ίδια ώρα τα πλεονεκτήματα για τη μητέρα είναι το ίδιο σημαντικά: δυναμώνει τη σχέση της με το βρέφος, μειώνεται ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστού και της μήτρας, αλλά και για μετέπειτα χρόνια, η πιθανότητα να προσβληθεί από οστεοπόρωση.
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι ο θηλασμός βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων, όπως της βακτηρίασης, της μηνιγγίτιδα και της κολίτιδας (φλεγμονή του παχέως εντέρου).
Το μητρικό γάλα προφυλάσσει, ενδεχομένως, το βρέφος από διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος, από τον διαβήτη και από το σύνδρομο αιφνιδίου θανάτου. Επίσης, τα νήπια που έχουν θηλάσει σημειώνουν μειωμένα ποσοστά αναπνευστικών ασθενειών, έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες θετικής πορείας στις ακαδημαϊκές τους σπουδές, σε σχέση με τα νήπια που έχουν τραφεί με ξένο γάλα, πράγμα που πιστεύεται ότι οφείλεται στο λιπαρό DHA (δοσοσαχεξανοικό οξύ), το οποίο είναι το βασικό χημικό στοιχειό που παράγει το σώμα μας από βασικά λιπαρά οξέα, απαραίτητο κατά τα πρώτα χρονιά της ζωής για την κανονική ανάπτυξη του εγκεφάλου και της όρασης, το οποίο εμπεριέχεται στο μητρικό γάλα.

Τι είναι καλύτερο λοιπόν για το μωρό;

Όλα βασίζονται στη διατροφή! Το υγιές μητρικό γάλα είναι ιδανικό για τη φυσική και διανοητική ανάπτυξη του μωρού, αλλά αυτό ισχύει μόνο όταν η μητέρα εφοδιάζει το σώμα της με τις σωστές θρεπτικές ουσίες.

Η αντιπροσωπευτική σύγχρονη διατροφή αποτελείται από προϊόντα βασισμένα στη ζάχαρη, το άσπρο αλεύρι, τις πρόσθετες ύλες και τα λίπη και έλαια του εμπορίου, τα οποία δεν τρέφουν και δεν βοηθούν στην ανάπτυξη και το «χτίσιμο» του οργανισμού.
Οι κατάλληλες θρεπτικές ουσίες είναι απαραίτητες για τη δημιουργία του μητρικού γάλατος, που θα παράσχει ό,τι χρειάζεται σε ένα μωρό που μεγαλώνει. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι πρωτεΐνες καλής ποιότητας, που προέρχονται από τροφές όπως το βιολογικό κρέας από ζώα ελευθέρας βοσκής, τα λίπη καλής ποιότητας από βούτυρο, το ελαιόλαδο, το μουρουνέλαιο και τροφές που είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα λαχανικά, τα πλήρη σιτηρά και τα όσπρια – σκεφτείτε πλήρεις τροφές, φυσικές και εποχιακές, με μεγάλη έμφαση στο υγιές λίπος.