Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη
Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Αντιμικροβιακή αντοχή - Μια παγκόσμια κρίση



Στις 16 Νοεμβρίου του 2015, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) διοργάνωσε την πρώτη εβδομάδα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την ορθή χρήση αντιβιοτικών. Σκοπός της εκστρατείας αυτής ήταν η ενθάρρυνση των ασθενών και των επαγγελματιών υγείας στην εφαρμογή πρακτικών, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση και διασπορά του προβλήματος της αντοχής των μικροβίων στα αντιβιοτικά.


Τα αντιβιοτικά είναι ουσίες που καταστρέφουν στελέχη μικροβίων προστατεύοντας τους ασθενείς από μικροβιακές λοιμώξεις. Ορισμένα όμως μικροβιακά στελέχη, ενώ ανήκουν στο αντιμικροβιακό φάσμα ενός αντιβιοτικού, εμφανίζουν επίκτητη αντίσταση σε αυτό. Το φαινόμενο αυτό είναι απόρροια της επανειλημμένης ή εσφαλμένης χρήσης αντιβιοτικών το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο επείγοντα προβλήματα δημόσιας υγείας στον κόσμο. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι στην Ευρώπη 25.000 άτομα πεθαίνουν ετησίως από λοιμώξεις που προκαλούν τα πολυανθετικά μικρόβια.


Εξάλλου, η λήψη αντιβιοτικών για λάθος λόγους, όπως για το κρυολόγημα, τη γρίπη ή τον πονόλαιμο δεν έχει κανένα όφελος για τους ασθενείς (αφού είναι γνωστό ότι τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία επίδραση στους ιούς) και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως διάρροια, μυκητιάσεις ή κολπίτιδες.


Η μελέτη ανασκόπησης "The Review on Antimicrobial Resistance December 2014" υπό την προεδρία του Terence James "Jim" O'Neill (πρώην πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management) προτείνει μια σειρά από ενέργειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου όπως:

  •  Η συνεχής ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών για την συνετή – ενδεδειγμένη χρήση των αντιβιοτικών.
  •  Η έμφαση στην πρόληψη και στις συνθήκες υγιεινής για την μείωση της διασποράς ανθεκτικών μικροβιακών στελεχών.
  •  Η έμφαση στην έρευνα και στην ανάπτυξη εναλλακτικών πρακτικών για την αντιμετώπιση των μικροβίων.


Είναι γνωστό πώς η πλειονότητα των δραστικών ουσιών που χρησιμοποιούνται στην Φαρμακευτική Επιστήμη προέρχονται από την φύση. Μελέτες που δημοσιεύονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) παρουσιάζουν την ελαιοευρωπαΐνη, μία πολυφαινόλη που συναντάμε σε μεγάλη περιεκτικότητα στα φύλλα της ελιάς, ως μία ουσία με αντιμικροβιακή, αντιβιοτική, αλλά και αντιϊκή δράση. Αποτέλεσμα της λήψης της σε συγκεκριμένες συγκεντρώσεις μπορεί να αντιμετωπίσει μικροβιακές λοιμώξεις ιδιαιτέρα του άνω αναπνευστικού συστήματος, αλλά και του κοινού κρυολογήματος.


Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων), η Ελλάδα δυστυχώς κατέχει την πρώτη θέση ευρωπαϊκά στην κατανάλωση αντιβιοτικών (67% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο). Συνεπώς, κρίνεται απαραίτητη η αλλαγή της στάσης απέναντι στην λήψη αντιβιώσεων και η στροφή μας σε διαφορετικές πρακτικές όπως είναι η πρόληψη, αλλά και οι εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης των κοινών – καθημερινών μικροβιακών λοιμώξεων.

 

 


 

 Η Πρώτη Ακαδημία Βιταμινών στην Ελλάδα

 

Πηγές:

1. http://www.who.int/mediacentre/events/2015/world-antibiotic-awareness-week/en/
2. Review on Antimicrobial Resistance: Talking a crisis for the health and wealth of nations. The Review on Antimicrobial Resistance Chaired by Jim O?Neill December 2014.
3. http://www.keelpno.gr/