Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επίκαιρα
Αποστολή σε φίλοΕκτύπωσηΑποθήκευση στα αγαπημένα του μέλους

Αντιβίωση ναι, αλλά με μέτρο



Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα πολλών μικροβίων, τα οποία αντιμετωπίζονται πλέον πολύ πιο δύσκολα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε σωστά, για να μην τα καταστήσουμε άχρηστα.

Είναι επιβεβλη­μένη η αλλαγή στάσης απέ­ναντι στα αντιβιοτικά. Είναι σημαντικό κάθε ασθενής να ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες του γιατρού όταν του συνταγογραφεί ένα τέτοιο φάρμακο: μόνο ο γιατρός εί­ναι σε θέση να ξέρει την ασφαλή και αποτελεσματική δοσολογία της αντιβίωσης για κάθε περίπτωση.

Σε περίπτωση που πρέπει να πάρετε αντιβιοτικά, είναι πολύ σημαντικό να μη σταματήσετε τη λήψη τους πριν από τη συμπλή­ρωση της προβλεπόμενης δοσολογίας, γιατί σε ένα τέ­τοιο ενδεχόμενο τα αποδυ­ναμωμένα βακτήρια βρί­σκουν την ευκαιρία να ανασυνταχθούν και να τροπο­ποιηθούν ώστε να νικούν τη σύνθεση του φαρμάκου.

Τα αντιβιοτικά καλό θα είναι να μην τα αντιμετωπίζουμε σαν…ασπιρίνες!

Η αλόγιστη χρήση τους έχει οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα πολλών μικροβίων, τα οποία αντιμετωπίζονται πλέον πολύ πιο δύσκολα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μάθουμε να τα χρησιμοποιούμε σωστά, για να μην τα καταστήσουμε άχρηστα. Τα τελευταία χρό­νια ο Παγκόσμιος Οργανι­σμός Υγείας έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μείωση της αποτελεσματικό­τητας των αντιβιοτικών εξαι­τίας της υπερκατανάλωσης.

Τα βακτή­ρια, επειδή εκτίθενται σε μεγάλες πο­σότητες αντιβιοτικών, αρχίζουν να αναπτύσσουν μηχα­νισμούς και να μεταλλάσσο­νται έτσι, ώστε να μπορούν να αμυνθούν. Και το κατα­φέρνουν. Παράλληλα με τη λήψη ενός συγκεκριμένου αντιβιοτικού μπορεί να εξα­λείφονται κάποια βακτήρια, ωστόσο μένει περισσότερος χώρος, κατά κάποιο τρόπο, σε αυτά που δεν είναι ευαί­σθητα ή είναι μετρίως ευαί­σθητα να πολλαπλασιάζονται ελεύθερα. Αυτή η διαδικασία έχει προκαλέσει την ανησυ­χητική ενδυνάμωση κάποιων βακτηρίων, όπως του κολοβακτηριδίου.

Το κλειδί λοι­πόν είναι η μείω­ση της κατανάλωσης αντιβιοτικών και, για την ακρίβεια, η λήψη τους μόνον όταν είναι απολύτως απαραί­τητο. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αν γίνει αυτό, μερι­κά βακτήρια σταδια­κά θα αποδυναμωθούν από μόνα τους! Με λίγα λόγια, η αυξημένη ανθεκτικότητα των βακτηρίων απέναντι στα αντιβιοτικά είναι ένα αναστρέψιμο πρόβλημα.

Ωστόσο, δεν είναι ένα πρό­βλημα που αφορά μόνο αυ­τούς που κάνουν υπερκατα­νάλωση αντιβιοτικών. Ακόμα και αν ανήκετε στην κατηγο­ρία των «συνετών», η ασυνέ­πεια των υπολοίπων σάς κά­νει κι εσάς τρωτούς στα όλο και πιο ισχυρά βακτήρια.

Γι' αυτό είναι επιβεβλη­μένη η αλλαγή στάσης απέ­ναντι στα αντιβιοτικά. Είναι σημαντικό κάθε ασθενής να ακολουθεί κατά γράμμα τις οδηγίες του γιατρού όταν του συνταγογραφεί ένα τέτοιο φάρμακο: μόνο ο γιατρός εί­ναι σε θέση να ξέρει την ασφαλή και αποτελεσματική δοσολογία της αντιβίωσης για κάθε περίπτωση.

Είναι επίσης απαραίτητο να καταλάβουμε ότι τα αντι­βιοτικά μπορούν να αντιμετωπίσουν λοιμώξεις και όχι ιογενείς καταστάσεις. Οπότε, αν ο γιατρός σας δε σας γράψει αντιβιοτικό, δε ση­μαίνει ότι δεν ξέρει τι κάνει.

Πάντως, σε περίπτωση που πρέπει να πάρετε αντιβιοτικά, είναι πολύ σημαντικό να μη σταματήσετε τη λήψη τους πριν από τη συμπλή­ρωση της προβλεπόμενης δοσολογίας, γιατί σε ένα τέ­τοιο ενδεχόμενο τα αποδυ­ναμωμένα βακτήρια βρί­σκουν την ευκαιρία να ανασυνταχθούν και να τροπο­ποιηθούν ώστε να νικούν τη σύνθεση του φαρμάκου.

ΠροηγούμενοΕπόμενο