Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

26/7/2017 10:09:00 πμ
Ποιες ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας από τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Η Νέα Δημοκρατία (ΝΔ), η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ εξέφρασαν την αντίθεση τους, ενώ η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι κράτησαν επιφυλακτική στάση.


Στη σχετική με το νομοσχέδιο συζήτηση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης έκαναν λόγο για ένα σημαντικό, κοινωνικά αναγκαίο μεταρρυθμιστικό βήμα. «Αυτά τα δύο χρόνια κάναμε κρίσιμες παρεμβάσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας και υπάρχει πλέον συγκεκριμένη, μετρήσιμη βελτίωση, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει», τόνισε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά όλοι οι ανασφάλιστοι έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Αντιπαραθέσεις

Ο κ. Ξανθός κατηγόρησε τα δύο κυρίαρχα κόμματα των προηγούμενων χρόνων, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για συνειδητή ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα στην πρωτοβάθμια υγεία και για τη μαζική έξοδο 3.000 γιατρών από τη δημόσια υγεία, ενώ έκανε λόγο και για «πολιτικό εκνευρισμό» της αντιπολίτευσης γιατί η χώρα μπαίνει στη φάση της σταθερότητας και πραγματοποιεί δειλή έξοδο στις αγορές υπό κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.


Ωστόσο ο εισηγητής της ΝΔ Ιάσων Φωτήλας σχολίασε ότι «προκύπτει ζήτημα βιωσιμότητας του μοντέλου που προτείνει η κυβέρνηση για την πρωτοβάθμια υγεία και ότι «οι πολίτες θα πληρώσουν ακριβά τα πειράματα και τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης». Αντίστοιχα και ο Κώστας Μπαργιώτας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και άλλοι αντιπρόσωποι της αντιπολίτευσης αναρωτήθηκαν πού θα βρεθούν οι πόροι για τις νέες δομές και τις προσλήψεις, θέτοντας θέμα «υλοποίησης».


Τα πνεύματα δε οξύνθηκαν με τις κατηγορίες του Γιώργου Λαμπρούλη, αγορητή του ΚΚΕ, ότι «το αφήγημα της κυβέρνησης για κοινωνική ασφάλιση γίνεται με ξένα κόλλυβα» και ότι όλες οι δαπάνες είναι από ασφαλιστικές εισφορές, άρα αφορά μόνο το 30% των πολιτών. Ο κ. Ξανθός απάντησε ότι οι δημόσιοι πόροι, όπως οι ασφαλιστικές εισφορές, δεν είναι «ξένα κόλλυβα» και ότι «από τον κρατικό προϋπολογισμό και τις ασφαλιστικές εισφορές καλύπτουμε με αξιοπρέπεια τους ανασφάλιστους». «Δεν λες αλήθεια όταν ισχυρίζεσαι ότι καλύπτουμε μόνο το ένα τρίτο των πολιτών», ανέφερε ο κ. Ξανθός.


Η συνεδρίαση μάλιστα διακόπηκε για λίγα λεπτά προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο






Σχετικά άρθρα

EFPIA: Παρά τις βελτιώσεις, η φαρμακευτική νομοθεσία έχει πολύ δρόμο να διανύσει για να γίνει η Ευρώπη ανταγωνιστική στα φάρμακα
Η Nathalie Moll απαντά στην ψηφοφορία της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου