Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Υπ. Υγείας : Έρχονται νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης

3/8/2015 9:21:46 πμ
''Φρένο''στην συνταγογράφηση των φαρμάκων υψηλού κόστους καθώς και επέκταση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων σε ακόμη δέκα παθήσεις, ''βάζει'' το υπουργείο Υγείας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Αλλαγές στη συνταγογράφηση των φαρμάκων υψηλού κόστους καθώς και στην επέκταση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων σε ακόμη δέκα παθήσεις προωθεί το υπουργείο υγείας. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου είναι να σταματήσει την κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και την αντικατάσταση φθηνών φαρμάκων από νέα ακριβότερα.


Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζεται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο για να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ ένα φάρμακο υψηλού κόστους θα πρέπει να έχει προηγηθεί ένταξή του σε θεραπευτικό πρωτόκολλο ή να διέπεται από συγκεκριμένες οδηγίες.

Παράλληλα, στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Υγείας μπαίνουν τα πρώτα 20 σε κατανάλωση φάρμακα, τα οποία θα συνταγογραφούνται στο εξής υπό προϋποθέσεις. Έτσι εκτιμάται ότι θα ελεγχθεί η φαρμακευτική δαπάνη η οποία καταγράφει ήδη υπέρβαση 158 εκατ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του έτους.

Τα νέα μέτρα

 Κατά τη διάρκεια σύσκεψης της Εθνικής Επιτροπής Παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης και της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζο αποφασίστηκαν τα εξής:
  • Τέσσερα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα αφορούν σε νευρολογικές παθήσεις (άνοια, Πάρκινσον, επιληψία), δύο σε χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ένα βρογχίτιδας, δύο για την ψωρίαση και ένα για θρομβοεμβολική νόσο. Σημειώνεται ότι ήδη στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης «τρέχουν» πέντε θεραπευτικά πρωτόκολλα για την οστεοπόρωση, ένα για δυσλιπιδαιμία, οκτώ για ρευματολογικά (ρευματοειδή αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα κ.ά.), τέσσερα για τον σακχαρώδη διαβήτη και ένα για την αρτηριακή υπέρταση.
  • Τα 20 πρώτα σε κατανάλωση φάρμακα θα ενταχθούν σε Συνταγογραφικό Πρωτόκολλο. Πρόκειται για τα φάρμακα που προκαλούν τη μεγαλύτερη δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ.
  •  Η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων από τους γιατρούς θα είναι δεσμευτική.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025






Σχετικά άρθρα

Πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου Υγείας σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επενδύει σε Υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία
«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», είπε ο πρωθυπουργός
Με 80 εκατ. ευρώ ενισχύεται η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά φαρμακεία
Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ