Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Ξέμεινε από αντιγριπικά εμβόλια η Θεσσαλονίκη

12/12/2016 11:32:16 πμ
'Αδειασαν τα ράφια των φαρμακείων
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo



 

Στέγνωσαν από αντιγριπικά εμβόλια τα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία της Κυριακής». Παρότι φέτος παραγγέλθηκε μεγαλύτερη ποσότητα κατά 10% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά (περίπου 103.000 εμβόλια), λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης το τελευταίο χρονικό διάστημα τα αποθέματα εξαντλήθηκαν.


Μάλιστα οι φαρμακοποιοί αναζητούν εμβόλια από φαρμακείο σε φαρμακείο, για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες που σπεύδουν να εμβολιαστούν, ενώ η μία εκ των δύο εταιρειών που τα προμηθεύει δεσμεύτηκε να προσπαθήσει να βρει μία επιπλέον μικρή ποσότητα σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

«Είχαμε ένα κύμα εμβολιασμού εκ μέρους των Θεσσαλονικέων. Πολλοί έρχονται και ζητούν να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο, διότι νόσησε κάποιος από γρίπη στο οικογενειακό περιβάλλον τους και ανησύχησαν. Επίσης η νοσηρότητα από τη γρίπη ενεργοποίησε τη μνήμη κάποιων πολιτών, οι οποίοι διαπίστωσαν ότι αμέλησαν να εμβολιαστούν και σπεύδουν να το κάνουν τώρα. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής είναι να εξαντληθούν τα αποθέματα εμβολίων στα φαρμακεία», δήλωσε στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Κυριάκος Θεοδοσιάδης και προσθέτει ότι «η μία εκ των δύο εταιρειών που προμηθεύει τα αντιγριπικά εμβόλια υποσχέθηκε να προσπαθήσει να αναζητήσει μία επιπλέον μικρή ποσότητα σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε κάποια εξέλιξη, αλλά, ακόμη κι αν βρεθεί η ποσότητα αυτή, δεν θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες».


Τα πρώτα κρούσματα γρίπης


Η γρίπη ήδη έχει κάνει την εμφάνισή της στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τρία σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, τα οποία νοσηλεύτηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ καταγράφηκε και ένας θάνατος. Ειδικότερα τα τρία κρούσματα που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ ήταν άνδρες με εύρος ηλικίας από 70 έως 72 έτη και ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Ο ιός της γρίπης ήταν τύπου Α και τα δύο εκ των τριών κρουσμάτων ανήκουν στον υπότυπο Α (Η3Ν2).

Σύμφωνα με το λοιμωξιολόγο του ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρη Τσιόδρα φέτος ο ιός που φαίνεται να κυριαρχεί είναι ο Α (Η3Ν2), ο οποίος καλύπτεται από το αντιγριπικό εμβόλιο.

«Ο Η3Ν2 προτιμά μεγάλες ηλικίες, ενώ ο Η1Ν1 μικρότερες. Όσοι νόσησαν πέρυσι από Η1Ν1 δεν σημαίνει ότι φέτος έχουν ανοσία. Πρέπει να εμβολιαστούν πάλι. Ο εμβολιασμός πρέπει να φτάσει στο 75% του πληθυσμού, ώστε να μην έχουμε επιβάρυνση του συστήματος υγείας», τονίζει ο κ. Τσιόδρας.


Διαβάστε περισσότερα: https://makthes.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Προχώρησε σε ριζικές αλλαγές στο καταστατικό του






Σχετικά άρθρα

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει «κοντά» τον φαρμακοποιό με τον ασθενή
Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία
ΠΦΣ: «Τα φαρμακεία καθιερώνονται ως Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων»
Μετά την επιτυχία αυτή, ανακοινώνονται οι επόμενοι στόχοι
MSD ONCOLOGY: Ανοιχτή πρόσκληση για υποβολή προτάσεων ερευνητικών έργων
Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο