Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Ξανανιώνει ο εγκέφαλος;

20/4/2017 2:10:19 μμ
Αμερικανοί επιστήμονες το κατόρθωσαν με αίμα ομφάλιου λώρου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια κατάφεραν να ξανανιώσουν τον εγκέφαλο γερασμένων ποντικιών και να βελτιώσουν τις λειτουργίες της μάθησης και της μνήμης τους, χορηγώντας στα πειραματόζωα μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο αίμα του ανθρώπινου ομφάλιου λώρου, την ΤΙΜΡ2.


 

Η επιστημονική ομάδα χορήγησε στα πειραματόζωα πλάσμα ανθρωπίνου αίματος (τόσο από νέους όσο και από ηλικιωμένους) ανά 4 μέρες επί 2 εβδομάδες. Το αίμα που προερχόταν από ηλικιωμένους ανθρώπους δεν είχε καμία επίδραση στις λειτουργίες του εγκεφάλου, αλλά το αίμα από τους νέους είχε πολύ θετικό αντίκτυπο στα ηλικιωμένα ποντίκια.

Αναζητώντας το συστατικό που έκανε τη διαφορά, οι επιστήμονες απομόνωσαν την πρωτεΐνη ΤΙΜΡ2, η οποία εκκρίνεται με φυσικό τρόπο στην αρχή της ανθρώπινης ανάπτυξης, και τη χορήγησαν μόνη της στα γερασμένα ποντίκια. Τα πειραματόζωα εμφάνισαν σημαντική βελτίωση στα τεστ μάθησης και μνήμης, ενώ δεν ωφελήθηκαν, όταν τους χορηγήθηκε το νεανικό πλάσμα αίματος χωρίς την ΤΙΜΡ2.

Αυτό που δεν γνωρίζουν ακόμα οι ειδικοί είναι με ποιο τρόπο η εν λόγω πρωτεΐνη έχει αυτή τη επίδραση, διαπίστωσαν όμως ότι ξανανιώνει κυρίως τον ιππόκαμπο του εγκεφάλου.

Πρόκειται για δράση που δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα από ανθρώπινη πρωτεΐνη!

 


Η ανακάλυψη αυτή, αν επιβεβαιωθεί και από τις εν εξελίξει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων αντιγηραντικών θεραπειών και φαρμάκων για τις νευροεκφυλιστικές νόσους (π.χ. Αλτσχάιμερ).

Ωστόσο οι επιστήμονες σημειώνουν ότι στο πλάσμα αίματος από τον ανθρώπινο ομφάλιο λώρο περιέχονται ενδεχομένως και άλλες σημαντικές πρωτεΐνες, όπως η GDF11, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντιγηραντικό «όπλο» στο μέλλον.

 


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature".

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα στο Journal of Alzheimer's Disease
«Δίνοντας αίμα, σώζουμε τις ζωές των δικών μας ανθρώπων», τονίζει η Ι. Δεμου






Σχετικά άρθρα

Ένα καινοτόμο φάρμακο για το κοινωνικό άγχος βρίσκεται σε κλινικές μελέτες
Είναι ρινικό σπρέι με ταχεία δράση που λαμβάνεται "on demand"
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού 2024
«Τα εμβόλια είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ανθρωπότητας»
Υπ. Υγείας: Συστάσεις για την προστασία των πολιτών από την αφρικανική σκόνη
Αποφεύγεται η σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους
ΕΠΕ: Εκστρατεία ενημέρωσης & ευαισθητοποίησης με πρωταγωνιστές - έκπληξη
Μεταφέρει το μήνυμα: «Όλοι έχουμε Πνευμόνια! Πνευμονολόγο;»