Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Ξανά στην επικαιρότητα τα ΜΥΣΥΦΑ!

27/11/2015 11:43:39 πμ
Κλειδώνει η νέα λίστα με τα προαπαιτούμενα το επόμενο διάστημα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος





Πριν ακόμα λήξει το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος για τον κλάδο των φαρμακοποιών, έρχεται το επόμενο «κόκκινο πανί» που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν  τα ΜΥΣΥΦΑ. Η απελευθέρωση της αγοράς με τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα  από τα σούπερ μάρκετ, αποτελεί σταθερά αίτημα των δανειστών που επιμένουν να συμπεριληφθεί το θέμα στην δεύτερη δέσμη μέτρων για την αποδέσμευση της νέας δόσης.

Έως τα μέσα Δεκεμβρίου απαιτείται από τους δανειστές να απελευθερωθεί και η αγορά των μη υποχρεωτικώς συνταγογραφούμενων φαρμάκων (Μ.Υ.ΣΥ.ΦΑ.), για αυτό και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έκανε πρόσφατα κάποιες νύξεις για το θέμα.


Αν και τα ΜΥΣΥΦΑ είναι η επόμενη υποχρέωση της κυβέρνησης απέναντι στην Ευρώπη, ο υπουργός χαρακτήρισε το θέμα «ανοικτό» και διαπραγματεύσιμο, λέγοντας ότι το ζήτημα έχει και διαστάσεις Δημόσιας Υγείας, δεδομένου ότι ο κύριος όγκος των εν λόγω προϊόντων είναι κανονικά φάρμακα, τα οποία συνταγογραφούνται συχνά από γιατρούς, αλλά δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τόνισε λοιπόν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η απαιτούμενη εποπτεία φαρμακοποιού κατά τη διάθεσή τους.

Αντιδράσεις φαρμακοποιών

Κι ενώ δεν έχει "ανοίξει" ακόμα η συζήτηση για το θέμα, η ανησυχία υποβόσκει και οι δύο πλευρές είναι βέβαιο ότι προετοιμάζονται για το νέο γύρο της αντιπαράθεσης μέχρι το τέλος του έτους. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει παραδεχτεί πως το θέμα της απελευθέρωσης στα σημεία πώλησης είναι ανοικτό, και ότι όντως αποτελεί απαίτηση των δανειστών μας τα ΜΥΣΥΦΑ να μην διατίθενται μόνο από τα φαρμακεία.

Η Αριστοτέλους φαίνεται όμως ότι επιχειρεί να βρει μια μέση λύση, επιτρέποντας την πώληση κάποιων ΜΥΣΥΦΑ από τα καταστήματα λιανικής, αλλά διατηρώντας τα περισσότερα μόνο στα φαρμακεία, σε μια ύστατη προσπάθεια να κρατήσει ίσες αποστάσεις και κυρίως... καλές σχέσεις με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Αυτό σημαίνει ότι κάποια αναλγητικά-αντιπυρετικά που έχουμε όλοι στα συρτάρια του γραφείου για τον πονοκέφαλο, θα πωλούνται και στα σούπερ μάρκετ ενώ πιο "επικίνδυνα", ειδικά ως προς την δοσολογία, φαρμακευτικά σκευάσματα θα γίνει προσπάθεια να παραμείνουν αποκλειστικά στα φαρμακεία.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και πέτυχαν σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους από το 2023 στο 2024






Σχετικά άρθρα

Πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου Υγείας σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επενδύει σε Υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία
«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», είπε ο πρωθυπουργός
Με 80 εκατ. ευρώ ενισχύεται η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά φαρμακεία
Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ