Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα

Αλλάζει ο ακτινοθεραπευτικός χάρτης της Ελλάδας
Νέα μηχανήματα σε δημόσια νοσοκομεία για τους ασθενείς με καρκίνο
Τρία μέτρα για τη διαφάνεια των ιατρικών συνεδρίων
Προτείνει άμεσα ο ΣΦΕΕ στην κυβέρνηση
Ενημερωτική εκδήλωση του Φ.Σ. Λέσβου για την
Το Σάββατο 23 Ιουνίου στη Μυτιλήνη


Ξανθός: Η τιμολόγηση των φαρμάκων θα συζητηθεί μετά την αξιολόγηση

19/5/2017 9:45:58 πμ
Διαχειρίσιμη θα είναι η αύξηση των τιμών στα ΜΗΣΥΦΑ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στη χθεσινή (Πέμπτη 18/5) ομιλία του στη Βουλή, υποστηρίζοντας το πολυνομοσχέδιο και τη συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση με τους δανειστές, μίλησε για κρίσιμες αλλαγές με θετικό εξυγιαντικό χαρακτήρα, καθώς «προωθούνται μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα». Απέρριψε τις κατηγορίες ότι τα νέα μέτρα αποτελούν εισπρακτικές και οριζόντιες παρεμβάσεις και ισχυρίστηκε ότι υλοποιείται ένα σχέδιο καθολικής στήριξης των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.


Συγκεκριμένα για τη φαρμακευτική πολιτική, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης θα ανοίξει μια οργανωμένη συζήτηση με τους δανειστές, ώστε η κυβέρνηση να διεκδικήσει ένα διαφορετικό μείγμα φαρμακευτικής πολιτικής. Όπως ανέφερε, η μνημονιακή πολιτική φαρμάκου έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο και η πολιτική οριζόντιων παρεμβάσεων στην τιμολόγηση, κυρίως των γενοσήμων και των off-patent φαρμάκων, δημιουργεί στρεβλώσεις.


Ως προς το ζήτημα των νέων και καινοτόμων φαρμάκων, ο κ. Ξανθός επέμεινε στο διπλό φίλτρο για την αποζημίωσή τους από τα ασφαλιστικά ταμεία, που θεσμοθετείται με το πολυνομοσχέδιο. Προσπερνώντας τις προϋποθέσεις για τον αριθμό χωρών, ο υπουργός Υγείας επικεντρώθηκε στα κριτήρια Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας (HTA), στην κλινική αποτελεσματικότητα, την προστιθέμενη θεραπευτική αξία και τη θετική σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας: «Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα σε έναν τομέα, όπου υπήρχε πλήρης απουσία τα προηγούμενα χρόνια» είπε χαρακτηριστικά για τη διαπραγμάτευση «βιώσιμων τιμών» για τα ακριβά φάρμακα. Με το πολυνομοσχέδιο «θωρακίζουμε θεσμικά και νομικά την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ» συμπλήρωσε.


Όσο για το rebate, ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι ορίστηκε ένας δικαιότερος τρόπος υπολογισμού του.


Τέλος, έδωσε έμφαση στην ενίσχυση της ορθής συνταγογράφησης, στον έλεγχο της συνταγογραφικής συμπεριφοράς των γιατρών και της στάσης των φαρμακοποιών ως προς τη διείσδυση των γενοσήμων, ενώ για τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) δήλωσε πως «βάζουμε πλέγμα ώστε να καταστεί διαχειρίσιμη» η αυξητική τάση στις τιμές τους, ως συνέπεια της απελευθέρωσης που ισχύει από 01/01/2017.


Καταλήγοντας, ο υπουργός είπε: «Ακούγεται μία κριτική ότι πουλήσαμε την ψυχή μας για να μείνουμε στις καρέκλες της εξουσίας. Εμείς, ούτε επιδιώξαμε, ούτε μεθοδεύσαμε ή κληρονομήσαμε υπουργικές και βουλευτικές καρέκλες. Εμείς ήμασταν και είμαστε οργανικό στοιχείο του αγώνα της κοινωνίας και εξαιτίας αυτής της σχέσης μάς εμπιστεύτηκε. Θα συνεχίσουμε με συνέπεια και αξιοπρέπεια να πασχίζουμε για το καλύτερο, για να αποδείξουμε ότι η Αριστερά είναι χρήσιμη».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Newsbomb
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δηλώσεις υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού
Από το υπουργείο Υγείας και τον Ε.Ο.Φ.


Σχετικά άρθρα

Τρία μέτρα για τη διαφάνεια των ιατρικών συνεδρίων
Προτείνει άμεσα ο ΣΦΕΕ στην κυβέρνηση
Αποκαθίσταται το πρόβλημα με το φάρμακο etoposide
Οι απαιτούμενες δόσεις θα εισαχθούν από τον ΙΦΕΤ
Προβληματική η προμήθεια υλικών στα νοσοκομεία
Οι προμηθευτές του ΣΕΙΒ επισημαίνουν τα λάθη του υπουργείου Υγείας
Πώς καταφέραμε να «γλιτώσουμε» από τα ΓΕΔΙΦΑ
Δηλώσεις υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού