Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

τελευταία νέα


Ξανθός: δικαιότερη τιμολόγηση φαρμάκων & μεγαλύτερη διείσδυση γενοσήμων

6/4/2017 3:22:44 μμ
Για "ηθικοποίηση και αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας", μιλά ο υπουργός
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Η Ευρώπη μετά το BREXIT βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι με πολλές πολιτικές συγκρούσεις και η Ελλάδα επιθυμεί να κλείσει σύντομα την εκκρεμότητα της αξιολόγησης με έναν τρόπο διαχειρίσιμο από την κοινωνία κυρίως, καθώς η παρατεινόμενη αβεβαιότητα έχει σοβαρές παρενέργειες». Τα παραπάνω τόνισε στην εναρκτήρια ομιλία του στο 7ο συνέδριο για το Μέλλον της Υγειονομικής Περίθαλψης στην Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός διευκρινίζοντας ότι «η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε ολιγωρία της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά σε πολιτική σύγκρουση μεταξύ των δανειστών.

 Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Με επίκεντρο το ελληνικό ζήτημα τέμνονται οι πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στις παλιές παθογένειες, οι οποίες ναρκοθέτησαν το σύστημα υγείας, ο υπουργός μίλησε επιπλέον για ηθικοποίηση και αναδιοργάνωση του συστήματος, τονίζοντας ότι "το κρίσιμο πολιτικό μέγεθος στη χώρα είναι η αξιοπιστία και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προχωρούμε με συγκεκριμένα βήματα. Σαφέστατα υπάρχουν αδράνειες από το σύστημα και συμφέροντα που θίγονται", όπως είπε.


Ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα ετοιμάζονται δύο νομοσχέδια, τα οποία θα αφορούν το μεν πρώτο σε ένα νέο μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας και το δεύτερο στην αναδιοργάνωση του συστήματος προμηθειών με παρεμβάσεις διαφάνειας. Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε ότι θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα εντός του 2017 για ένα αξιόπιστο μηχανισμό αξιολόγησης της τεχνολογίας υγείας (ΗΤΑ), που λείπει από τη χώρα μας, με όρους ποιοτικής φροντίδας προς τους Έλληνες ασθενείς και κριτήρια ανάλογα με αυτά της EUnetHTA που υπάρχουν σε όλους τους οργανισμούς ΗΤΑ στην Ευρώπη.


Επίσης, επίκειται η θέσπιση ενός δικαιότερου συστήματος τιμολόγησης και αποζημίωσης των νέων φαρμάκων, με εισαγωγή αξιόπιστου μηχανισμού διαπραγμάτευσης για τα καινοτόμα και ακριβά φάρμακα και με στόχο να αυξηθεί η "χωρητικότητα" του συστήματος και η πρόσβαση των πολιτών στα ακριβά φάρμακα. Επίκειται, επίσης, μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων, τα οποία αποτελούν κρίσιμο όρο ευστάθειας του συστήματος, με έλεγχο της ζήτησης και με κανόνες ορθολογικής συνταγογράφησης που θα εισαχθούν με επιταχυνόμενο ρυθμό στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Η φαρμακοβιομηχανία με τη σύμφωνη γνώμη του υπ. Υγείας αλλάζει τον χάρτη των συνταγογραφούμενων φαρμάκων
Η εταιρεία επένδυσε $8,6 δισ. στην έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων το 2023






Σχετικά άρθρα

Επί 4 μήνες άφαντο το φάρμακο Ursofalk
Αιχμές για λανθασμένες προτεραιότητες του υπ. Υγείας από τον βουλευτή Παύλο Πολάκη
Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών
‘Αμεση και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών σε καινοτόμες θεραπείες ζητούν οι Ενώσεις Ασθενών