Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Τραγική αύξηση των πολυανθεκτικών μικροβίων φοβούνται οι φαρμακοποιοί

6/11/2017 12:44:34 μμ
Παρότι μειώθηκε η παραγωγή νέων αντιβιοτικών
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι λοιμώξεις που προκαλούνται από πολυανθεκτικά μικρόβια θα αποτελούν το 2050 την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.  Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του βρετανικού υπουργείου Υγείας, εάν δεν ληφθούν μέτρα για την αντιμικροβιακή αντοχή, το 2050 θα έχουμε 10.000.000 θανάτους παγκοσμίως, από 700.000 που έχουμε σήμερα.

Η πρόβλεψη χαρακτηρίζεται μετριοπαθής και η άνοδος της αντιμικροβιακής αντοχής προβλέπεται να ανέλθει σε ποσοστό 40%  το 2050.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε φόρουμ που απευθυνόταν στους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς και διοργανώθηκε σε συνεργασία με την ΠΕΦΝΙ., στο πλαίσιο του 10ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων, με κεντρικό τίτλο: «Έλεγχος λοιμώξεων: διασφάλιση για το μέλλον».


Στην εκδήλωση έγινε αναφορά στην πρόσφατη νομοθεσία που αναβαθμίζει την σημασία που έχει ο έλεγχος των νοσοκομειακών λοιμώξεων και περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση της Ομάδας Επιτήρησης Κατανάλωσης και Ορθής Χρήσης Αντιβιοτικών (ΟΕΚΟΧΑ), με συντονιστικό ρόλο για το νοσοκομειακό φαρμακοποιό. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ, Δέσποινα Μακριδάκη, «ο περιορισμός των πολυανθεκτικών στελεχών (και) μέσω της μείωσης της κατανάλωσης των «προστατευομένων» αντιβιοτικών, αποτελούν στόχους εθνικής σημασίας για όλους μας και ως ΠΕΦΝΙ στηρίζουμε αυτές τις δράσεις».


Ακόμη επεσήμανε πως μέσα από την λειτουργία των ΟΕΚΟΧΑ θα υπάρχουν πραγματικά στοιχεία καταγραφής των καταναλώσεων, ιδιαίτερα των προωθημένων αντιβιοτικών για να προστατευθούν και να ενδυναμωθούν οι ορθές πρακτικές και να υπάρχει αντιπροσωπευτική εικόνα για το σύνολο των νοσοκομείων από το ΚΕΕΛΠΝΟ».

Ο συντονιστής του FORUM, φαρμακοποιός Αντώνης Μαρκογιαννάκης, αποκάλυψε πως έχει μειωθεί η παραγωγή νέων αντιμικροβιακών φαρμάκων. Από την τριετία 1985-88 που υπήρχαν νέες εισαγωγές πάνω από 30 αντιβιοτικών, σήμερα ο αριθμός των νέων αντιβιοτικών έχει μειωθεί στα 2-3 την τετραετία.


Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο όρο κατανάλωσης αντιβιοτικών στα νοσοκομεία (στοιχεία 2015), όμως κατέχει την πρωτιά στην κατανάλωση των κλινικά σημαντικότερων αντιβιοτικών.


Η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ ζήτησε τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και της πολιτείας για την ευαισθητοποίηση και την ορθή χρήση των αντιβιοτικών και τη συγκράτηση της άσκοπης χρήσης τους.

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, ο οποίος μίλησε για κοινή δράση όλων των φαρμακοποιών σε θέματα ενημέρωσης του κοινού, εκπαίδευσης και ανάδειξης του σημαίνοντος ρόλου τους σε όποιον τομέα και αν εργάζονται.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό






Σχετικά άρθρα

Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου
ΟΣΦΕ: Στα ελληνικά η έρευνα της FIP για τα point-of-care tests στο φαρμακείο
Και οι σχετικές θέσεις για τα οφέλη τους από το Κέντρο ΑΡΕΤΑΙΟΣ
Κλοπές σε 12 φαρμακεία της Θεσσαλονίκης τις τελευταίες 15 ημέρες
Συνάντηση με τον αστυνομικό διευθυντή της πόλης ζητά ο Δ. Ευγενίδης