Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Το πρώτο φάρμακο κάνναβης ενέκρινε το υπουργείο Υγείας

15/6/2018 3:23:23 μμ
Θα είναι διαθέσιμο για τους Έλληνες ασθενείς σε 4 περίπου μήνες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Με απόφαση του υπουργείου Υγείας (δείτε εδώ) εισάγεται στη χώρα μας το γνωστό φάρμακο κάνναβης Sativex που θα συνταγογραφείται επίσημα στην Ελλάδα. Η απόφαση έγκρισης φαρμάκου σχετιζόμενο με την κάνναβη αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 12 Ιουνίου με τίτλο: «Έγκριση σκοπιμότητας για την προμήθεια Ναρκωτικών Φαρμάκων (SATIVEX)» .


Το φάρμακο «Sativex» έχει μια αναλογία 50% Κανναβιδιόλης-CBD και 50% Δ9 Τετραϋδροκανναβινόλης-THC και εισήχθη στην αγγλική αγορά το 2010, ως φάρμακο για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, το Νευροπαθητικό Πόνο και τη Σπαστικότητα. Από τότε έχει εγκριθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με τελευταία την Ισπανία. Η συνολική δαπάνη ύψους έως 72.000,00 € συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, θα βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας Φ. 210 (Κ.Α.Ε.3325).


Σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που αναφέρονται στην απόφαση έγκρισης, τo φαρμακευτικό σκεύασμα θα πρέπει να πληροί επακριβώς τις προδιαγραφές των σχετικών μονογραφιών και θα συνοδεύεται από τα ανάλογα πιστοποιητικά ανάλυσης παρτίδων που θα προέρχονται από τον παραγωγό οίκο, όπου και θα αναγράφεται ότι συμφωνούν με τις ανωτέρω προδιαγραφές.


Συγκεκριμένα, «ο συνολικός αριθμός των σκευασμάτων θα φέρει καλά κολλημένη ετικέτα , από την Αναθέτουσα Αρχή, με διπλή ερυθρή γραμμή που θα γράφει με ελληνικά κεφαλαία γράμματα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» «ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ»,«ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ» . Τα κουτιά του φαρμακευτικού σκευάσματος θα φέρουν αριθμό παρτίδας και ημερομηνία λήξεως, όχι πριν τον 6o/2019. Ανάλογος αριθμός κουτιών θα τοποθετείται μέσα σε στέρεα κιβώτια κατάλληλα για μεταφορά. Ο χρόνος παράδοσης μετά την υπογραφή της σύμβασης ορίζεται σε τέσσερις (4) μήνες το ανώτερο και θα πραγματοποιηθεί στην Ειδική Διαχείριση Ναρκωτικών Αθηνών».


ΠΗΓΗ

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Ανάδοχος η ένωση εταιρειών ΟΤΕ-Byte
Σύμφωνα με έρευνα της GIVMED






Σχετικά άρθρα

Υπ. Υγείας: Τροπολογία κόβει την ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση φαρμάκων
Με αφορμή σκεύασμα που κόστισε 20 εκατ. ευρώ και τελικά αποσύρθηκε
Τα επικίνδυνα καλλυντικά στο «στόχαστρο» των ευρωπαϊκών αρχών
Αυξημένοι ήταν το 2023 οι έλεγχοι για απαγορευμένα χημικά συστατικά
Να ενισχυθούν τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ ζητούν οι νεφροπαθείς
Χιλιάδες οι ασθενείς στη χώρα, επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος
Ξεκινά η υλοποίηση του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας
Ανάδοχος η ένωση εταιρειών ΟΤΕ-Byte