Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Το πράσινο τσάι μειώνει τα καρδιαγγειακά;

1/6/2018 10:58:15 πμ
Πιθανώς, απαντούν Βρετανοί ερευνητές
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 Μια ουσία που υπάρχει στο πράσινο τσάι, πιθανώς καταπολεμά την αθηροσκλήρωση και έτσι μειώνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Δεν είναι όμως σίγουρο, προς το παρόν, ότι αν κανείς αρχίσει να πίνει το ένα πράσινο τσάι μετά το άλλο, αυτό όντως θα λειτουργήσει προστατευτικά.


Η αθηροσκλήρωση οφείλεται στη δημιουργία πλάκας από λιπώδη υλικά μέσα στις αρτηρίες, κάτι που μειώνει την κυκλοφορία του αίματος προς την καρδιά και τον εγκέφαλο. Σε προχωρημένο στάδιο, μια πρωτεΐνη, η απολιποπρωτεΐνη Α1 (apoA-1), ένα συστατικό της χοληστερίνης, μπορεί να σχηματίσει εναποθέσεις αμυλοειδούς, παρόμοιες με τις πλάκες που παρατηρούνται στον εγκέφαλο ασθενών με τη νόσο Αλτσχάιμερ.


Αυτές οι συσσωρεύσεις της απολιποπρωτεΐνης δημιουργούνται μέσα στις αθηροσκληρωτικές πλάκες, με αποτέλεσμα να αυξάνουν το μέγεθος των τελευταίων και να περιορίζουν ακόμη περισσότερο την ομαλή ροή του αίματος. Παράλληλα, οι αθηρωτικές πλάκες γίνονται πιο ασταθείς και συνεπώς αυξάνεται ο κίνδυνος για θρόμβωση (έμφραγμα, εγκεφαλικό κ.α.).

Οι ερευνητές από τα πανεπιστήμια του Λάνκαστερ και του Λιντς, με επικεφαλής τον καθηγητή Χημείας Ντέηβιντ Μίντλετον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογικής χημείας "Journal of Biological Chemistry", ανακάλυψαν στο εργαστήριο ότι η ουσία EGCG (Epigallocatechin-3-gallate) του πράσινου τσαγιού, η οποία ήδη βρίσκεται υπό έρευνα για το Αλτσχάιμερ, μπορεί επίσης να διαλύσει τις δυνητικά επικίνδυνες πλάκες που δημιουργούνται μέσα στα αιμοφόρα αγγεία.


Το μόριο της EGCG προσδένεται στην πρωτεΐνη apoA-1 και την μετατρέπει σε μικρότερα διαλυτά μόρια, τα οποία είναι λιγότερο πιθανό να εμποδίσουν την κυκλοφορία του αίματος. Οι ερευνητές αναζητούν πλέον τρόπους για να εισάγονται οι αναγκαίες ποσότητες EGCG στον οργανισμό, χωρίς να χρειάζεται να πιεί κανείς μεγάλες ποσότητες πράσινου τσαγιού, κάτι που μπορεί να αποβεί κακό για την υγεία.


Αυτό, όπως είπαν, πιθανώς προϋποθέτει ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί η χημική δομή της EGCG, ώστε να είναι ευκολότερο να απορροφάται από το στομάχι και επίσης να γίνει πιο ανθεκτική στον μεταβολισμό. Επίσης, ίσως αναπτυχθούν νέοι μέθοδοι για την απευθείας χορήγηση της EGCG στις αθηροσκληρωτικές πλάκες.


'Αλλοι επιστήμονες, πάντως, εμφανίσθηκαν πιο επιφυλακτικοί και δήλωσαν ότι είναι ακόμη πρόωρο να εκτιμήσει κανείς την πραγματική θεραπευτική χρησιμότητα της EGCG, αν δεν προηγηθούν μελέτες σε πειραματόζωα και ανθρώπους, οι οποίες να αποδεικνύουν ότι όντως η εν λόγω ουσία μπορεί να διασπάσει τις πλάκες της αθηροσκλήρωσης στις αρτηρίες του οργανισμού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Επίσης μέρος των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους επιστρέφει στα φαρμακεία
Ανακουφίζει τα ξηρά και ταλαιπωρημένα άκρα από το κρύο και την υγρασία






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους