Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Το παρθένο ελαιόλαδο μας προστατεύει από καρδιοπάθειες

15/2/2017 10:13:10 πμ
Το ελαιόλαδο και η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει την απόδοση της καλής χοληστερόλης
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Όλοι γνωρίζουν ότι η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη επιλογή για την υγεία του οργανισμού, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες από φρούτα, όσπρια, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και φυσικά από το ελαιόλαδο.

 

Επιστήμονες από το Νοσοκομείο Del Mar στη Βαρκελώνη επιβεβαιώνουν τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής, μετά από έρευνα σχετικά με το ελαιόλαδο, το οποίο φαίνεται πως προστατεύει από τις καρδιοπάθειες, βελτιώνοντας τη λειτουργία της HDL ή «καλής» χοληστερόλης.


Η HDL είναι υπεύθυνη για την απομάκρυνση της LDL ή «κακής» χοληστερόλης από τα εσωτερικά τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών που οδηγεί στο σχηματισμό της αθηρωματικής πλάκας. Τα υψηλά επίπεδα τόσο της «κακής» χοληστερίνης ή της χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνης (LDL), όσο και των τριγλυκεριδίων (των λιπιδίων του αίματος) σχετίζονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

 

Σύμφωνα λοιπόν με την εν λόγω μελέτη, που πραγματοποιήθηκε σε 296 ηλικιωμένους που διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρδιαγγειακά νοσήματα, το ελαιόλαδο «καθαρίζει» τις αρτηρίες από τα λιπώδη ιζήματα και βελτιώνειτη ροή του αίματος, βελτιώνει δηλαδή την προστατευτική ικανότητα της HDL χοληστερόλης.


«Ξέρουμε ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως στεφανιαίας νόσου, αλλά ακόμα δεν ξέρουμε με ποιον ακριβώς μηχανισμό», έγραψε ο δρ Ντάνιελ Ρέιντερ, καθηγητής Μοριακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Το πιθανότερο είναι πως υπάρχουν περισσότεροι από ένας λόγοι και η παρούσα μελέτη υποδηλώνει ότι ένας δυνητικός μηχανισμός είναι η βελτίωση της λειτουργίας της HDL».

Η μελέτη

Θέλοντας οι ερευνητές να εξετάσουν εάν οι αντιοξειδωτικές ουσίες της μεσογειακής διατροφής συνεργάζονται με κάποιον τρόπο με τα μόρια της HDL, προστατεύοντάς τα και επιτρέποντάς τους να επιτελούν πιο αποτελεσματικά τις βιολογικές λειτουργίες τους, χώρισαν τους εθελοντές σε τρεις ομάδες, κάθε μία εκ των οποίων ακολούθησε ένα διαφορετικό, υγιεινό διαιτολόγιο:

  • Η πρώτη ομάδα ακολούθησε τη μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με 1 λίτρο αγνό παρθένο ελαιόλαδο την εβδομάδα.
  • H δεύτερη ακολούθησε μεσογειακή διατροφή εμπλουτισμένη με 30 γραμμάρια ξηρών καρπών την ημέρα.
  • H τρίτη ομάδα ακολούθησε μία κλασική διατροφή λίγων λιπαρών.

 

Οι εθελοντές είχαν μέση ηλικία τα 66 έτη και ακολούθησαν τα διαιτολόγια αυτά επί ένα χρόνο.

Στο τέλος της περιόδου παρακολούθησης, μόνο όσοι ακολουθούσαν την λίγων λιπαρών διατροφή παρουσίασαν μείωση των επιπέδων της LDL και της ολικής χοληστερόλης στο αίμα τους.

Όσοι ακολουθούσαν τα μεσογειακά διαιτολόγια δεν αποκόμισαν αυτό το όφελος, αλλά σε όσους έτρωγαν άφθονο ελαιόλαδο η «καλή» χοληστερόλη (HDL) ήταν πιο αποδοτική στην απομάκρυνση της LDL από τα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών και στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων. Και οι δύο αυτές επιδράσεις είναι ωφέλιμες για την καρδιά, αφού μειώνουν τον κίνδυνο αναπτύξεως στενώσεων και εμφράγματος.

Συνεπώς, εκτός από τη χαμηλή LDL και τα χαμηλά επίπεδα ολικής χοληστερόλης, πρέπει να έχει κανείς και επαρκή HDL η οποία θα λειτουργεί αποδοτικά, για να προστατευθεί από την καρδιοπάθεια, λένε οι ερευνητές.

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρησηCirculation, της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ).

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στοχεύουν στο γονιδίωμα σύμφωνα με τον καθηγητή Χ. Βλαχόπουλο
Σε συνεργασία με τους Συνεταιρισμούς Φαρμακοποιών Νότιας Πελοποννήσου, Νομού Έβρου και του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους