Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

τελευταία νέα


Το νέο e-ΔΑΠΥ βήμα-βήμα

20/2/2017 10:29:44 πμ
Πλήρης και αναλυτικός οδηγός, με πίνακες και σχεδιαγράμματα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μάθετε βήμα- βήμα τον τρόπο καταχώρησης γνωματεύσεων με το νέο σύστημα e-ΔΑΠΥ, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο:

1.- ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗ ΝΕΑ ΠΥΛΗ e-ΔΑΠΥ.

  • Εισέρχεστε στον διαδικτυακό τόπο του ΕΟΠΥΥ (www.eopyy.gov.gr).
  • Στις «Εφαρμογές» (στο οριζόντιο μενού), επιλέγετε «e-ΔΑΠΥ» και αμέσως μετά επιλέγετε «e-ΔΑΠΥ ΠΑΡΟΧΩΝ».
  • Εμφανίζεται καρτέλα, η οποία σας ζητάει να εισάγετε τον κωδικό χρήστη και το συνθηματικό. (Για όσους ήταν εγγεγραμμένοι στο παλαιό σύστημα, ισχύουν οι παλαιοί κωδικοί, αλλά οι νέοι φαρμακοποιοί, δηλ. μετά την 1/1/2017, θα πρέπει να παραλάβουν νέους κωδικούς που θα λάβουν μετά την πιστοποίησή τους. Όσοι έχουν χάσει τους κωδικούς τους, θα πρέπει να κάνουν εκ νέου εγγραφή και να ζητήσουν νέους κωδικούς.)
  • Εισάγετε τους κωδικούς, πατάτε «Είσοδος» και εισέρχεστε στην αρχική σελίδα του e-ΔΑΠΥ (εικόνα 1).
  • Επιλέγετε «Στοιχεία επικοινωνίας».

Εικόνα 1


  • Συμπληρώνετε τα στοιχεία επικοινωνίας και πατάτε «Αποθήκευση».
  • Επιλέγετε το «Σημείο υποβολής».
Εικόνα 2


  • Εμφανίζεται ένα πεδίο για να επιλέξετε την ΥΠΑΔ που ανήκει το φαρμακείο.
  • Πατάτε πάνω στο ερωτηματικό και σας βγάζει μια φόρμα αναζήτησης.
  • Πατάτε «Αναζήτηση» και σας δίνει διάφορες επιλογές (π.χ. ΥΠΑΔ Αθήνας, ΥΠΑΔ Καλλιθέας κ.λ.π.).
  • Διαλέγετε την ΥΠΑΔ που ανήκετε, με «Επιλογή» και «Αποθήκευση». 
    Σημείωση:
     Υπάρχουν αρκετές σελίδες γιατί αναφέρονται όλες οι ΥΠΑΔ της Ελλάδας. Ανατρέξτε όλες τις σελίδες στην αναζήτηση (είναι με αλφαβητική σειρά), ώστε να βρείτε την ΥΠΑΔ που ανήκετε.
Εικόνα 3


  • Επιλέγετε στην ίδια καρτέλα, «Ενέργειες» και εμφανίζεται νέα καρτέλα για δημιουργία περιόδου υποβολής.
Εικόνα 4


  • Πατάτε στο «Δημιουργία περιόδου υποβολής» .
  • Εμφανίζεται μία καρτέλα με το όνομα «Επιλογή σύμβασης». Εκεί έχετε 6 επιλογές συμβάσεων, οι οποίες εμπεριέχονται στην υπογραφείσα «Επέκταση σύμβασης» για τους φαρμακοποιούς.
  • Τρεις για τους Ευρωπαίους πολίτες Τρεις για τους Έλληνες πολίτες

Εικόνα 5

  • Το άνοιγμα «Περιόδου υποβολής» γίνεται ακριβώς με την ίδια διαδικασία που κάνατε μέχρι σήμερα, με τη διαφορά ότι για καθεμία από τις 6 συμβάσεις-κατηγορίες που αναφέρονται στον πίνακα θα πρέπει να γίνεται ξεχωριστή διαδικασία και όχι όλα μαζί, ανάλογα με τα παραπεμπτικά της κατηγορίας που εκτελείτε.
  • Κάνετε το άνοιγμα της περιόδου Ιανουαρίου 2017 (01-2017),  για να περάσετε τα παραπεμπτικά που εκτελέσατε χειρόγραφα κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, κλικάροντας καθεμία κατηγορία ξεχωριστά, ανάλογα με τις κατηγορίες των γνωματεύσεων που έχετε εκτελέσει σε αυτό το διάστημα.

Για τα αναλώσιμα σακχαρώδη διαβήτη η κατηγορία είναι αυτή που αναφέρεται ως «Παροχής υγειονομικού υλικού (C.02-Π.Υ.Υ.-01).

2. ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

  • Αφού έχετε κάνει το «άνοιγμα περιόδου» για την κατηγορία που θέλετε να καταχωρήσετε τις γνωματεύσεις, πατάτε «ΝΕΟ» (επιστρέψετε στην εικόνα 4, μπλε βελάκι).
  • Εμφανίζεται η νέα ηλεκτρονική μορφή των γνωματεύσεων.
  • Καταχωρείτε ηλεκτρονικά κάθε συνταγή για το μήνα Ιανουάριο που έχετε εκτελέσει χειρόγραφα.
  • Σημειωτέον ότι για τα υλικά σακχαρώδη διαβήτη και μόνο δεν απαιτείται συμπλήρωση των πεδίων που αναφέρονται ως «ημερομηνία έγκρισης» και «κωδικός ΑΜΚΑ ελεγκτή ιατρού».
  • Στα στοιχεία ασφαλισμένου Ελληνικού Φορέα, συμπληρώνεται τον ίδιο ΑΜΚΑ που αναφέρεται στην χειρόγραφη γνωμάτευση και για τα δύο πεδία (ΑΜΚΑ άμεσα και ΑΜΚΑ δικαιούχου).

Εικόνα 6


3. ΕΚΔΟΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟΥ

  • Όταν περαστούν όλες οι γνωματεύσεις για Ιανουάριο, θα κάνετε κλείσιμο του μήνα, όπου θα σας παρουσιαστούν τόσα τιμολόγια όσες και οι κατηγορίες που περάσατε, δηλαδή άλλο τιμολόγιο για τα αναλώσιμα Σακχαρώδη διαβήτη, άλλο τιμολόγιο για Ακουστικά Ορθοπεδικά Αναπνευστικά, άλλο για τα συμπληρώματα διατροφής.
  • Αντιγράφετε τα τιμολόγια αυτά χειρόγραφα ή ηλεκτρονικά από το σύστημα μηχανογράφησης του φαρμακείου σας.
  • Σε περίπτωση που εκτελέσετε γνωμάτευση με συμπυκνωτή οξυγόνου, αφορά περίπτωση οξυγονοθεραπείας (που ανήκει στην κατηγορία «Ακουστικά-Ορθοπεδικά-Αναπνευστικά»), τότε θα σας εμφανιστεί και ένα τέταρτο τιμολόγιο, που θα είναι τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, επειδή αφορά ενοικίαση (όχι τιμολόγιο πώλησης).
  • Το ίδιο ισχύει για τις κατηγορίες των Ευρωπαίων ασφαλισμένων: κάθε κατηγορία έχει το δικό της τιμολόγιο.
  • Με την έκδοση τιμολογίων κάνετε και κλείσιμο του μήνα υποβολής. Τα στοιχεία του τιμολογίου είναι τα ίδια με τα στοιχεία τιμολογίου για τα φάρμακα του ΕΟΠΥΥ.

Βάζετε σε ΈΝΑ φάκελο τις γνωματεύσεις για κάθε κατηγορία με τα αντίστοιχα πρωτότυπα τιμολόγια, κλείνετε το φάκελο και επικολλάτε από έξω το ειδικό έντυπο που εκτυπώσατε με το κλείσιμο του μήνα υποβολής, το οποίο περιέχει όλα τα στοιχεία (μήνας υποβολής, φαρμακείο κλπ.).

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ

Υπενθυμίζεται ότι απαιτείται φορολογική ενημερότητα για αιτούμενο ποσό τιμολογίου πάνω από 1.500 ευρώ και ασφαλιστική ενημερότητα όταν το αιτούμενο ποσό τιμολογίου υπερβαίνει το ποσό των 3.000 ευρώ. Εάν κάποιο από τα τιμολόγια που έχετε μέσα στο φάκελο με τις γνωματεύσεις απαιτεί φορολογική ενημερότητα ή και ασφαλιστική ενημερότητα, θα πρέπει αυτή να συνοδεύει τα τιμολόγια.

4. ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΙ ΙΑΤΡΟΙ

Όπως γνωρίζετε όλα τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, αναλώσιμα, προϊόντα ειδικής διατροφής κλπ. συνταγογραφούνται μόνο από συμβεβλημένους ιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Για τις χειρόγραφες γνωματεύσεις του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα, χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν λειτουργούσε το νέο e-ΔΑΠΥ, δεν μπορούσαμε να έχουμε πληροφόρηση αν ο συνταγογράφων ιατρός ήταν συμβεβλημένος ή όχι.

Γι' αυτό ζητήθηκε από τον ΕΟΠΥΥ να υπάρξει ειδική ρύθμιση, ώστε κατά το χρονικό αυτό διάστημα να καταχωρούνται όλες οι συνταγές με το ΑΜΚΑ των συνταγογραφόντων ιατρών ανεξάρτητα αν έχουν ή όχι πιστοποιηθεί.

Το ίδιο ισχύει και για τους αγροτικούς ιατρούς οι οποίοι θα πρέπει από την 1η Ιανουαρίου να συνταγογραφούν, αφού πρώτα πιστοποιηθούν.

5. ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Θα πρέπει να κλείσετε τον έναν μήνα υποβολής, για να ξεκινήσετε καινούργιο μήνα υποβολής, εν προκειμένω: 02/2017.

Παρόλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα από το σύστημα, αφού έχετε ανοίξει νέο μήνα υποβολής, να κάνετε συμπληρωματική υποβολή του προηγούμενου μήνα.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Γράφει ο Κώστας Μαριάκης, Γενικός Γραμματέας Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων






Σχετικά άρθρα

Black out ανακοίνωσε η ΗΔΙΚΑ αυτήν την Κυριακή
Τα φαρμακεία δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη μη εκτέλεση συνταγών, αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής
Διευρύνονται οι αρμοδιότητες των βοηθών φαρμακείου στο Ηνωμένο Βασίλειο
Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Η σεμαγλουτίδη στο στόχαστρο των κυβερνοεγκληματιών
Ψεύτικες ιστοσελίδες το διαφημίζουν με χαμηλό κόστος, προειδοποιεί η Kaspersky
ΦΣΑ: Η διαδικασία για αλλαγές των εφημεριών
Θα γίνεται από την πλατφόρμα του Συλλόγου