Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Το κρεμμύδι ως φάρμακο: αντικείμενο διδακτορικής διατριβής

20/9/2017 11:08:25 πμ
Στόχος να εξαχθούν επιστημονικά συμπεράσματα που θα οδηγήσουν σε νέες θεραπείες
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Δεν είναι λίγοι όσοι θυμούνται μεγαλύτερους σε ηλικία οικείους τους (παππούδες, γιαγιάδες) να τους συμβουλεύουν να χρησιμοποιήσουν το κρεμμύδι ως φάρμακο για το κρυολόγημα, για τραύματα, μολύνσεις κτλ. Σήμερα γνωρίζουμε ότι το κρεμμύδι οφείλει αυτές τις παραδοσιακές του χρήσεις στις αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντισηπτικές αλλά και επουλωτικές δράσεις των συστατικών του, κυρίως στα φαινολικά και τα φλαβονοειδή που περιέχει.


Με στόχο λοιπόν να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη επιστημονική βαρύτητα σε κάτι γνωστό και αποδεκτό από την κοινωνία, η υποψήφια διδάκτωρ Φαρμακογνωσίας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Α.Π.Θ. Στυλιανή Τσιότσιου-Παπαεμμανουήλ παρουσίασε μέρος της διδακτορικής της διατριβής με θέμα: «Εθνοφαρμακολογικές χρήσεις του κρεμμυδιού (Allium cepa) στη λαϊκή ιατρική στην περιφέρεια του νομού Δράμας», στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας.


«Θελήσαμε να φέρουμε στην επιφάνεια γνώσεις και πρακτικές του λαού μας που γίνονται θύματα σνομπισμού και άμεσης απόρριψης από την κοινωνία μετά τη βιομηχανοποίηση του φαρμάκου» είπε χαρακτηριστικά και γι' αυτό συγκέντρωσε πληροφορίες για τις παραδοσιακές χρήσεις του κρεμμυδιού ως φαρμάκου από προσωπικές συνεντεύξεις ηλικιωμένων, κυρίως, ανθρώπων της Δράμας.


Όπως αναφέρεται στη διατριβή, τα «γιατροσόφια» ως πληροφορία είναι ανυπολόγιστα σημαντική για τη Φαρμακευτική, καθώς αποτελούν την «αρχή του νήματος», δηλαδή οι εφαρμογές τους ως σπιτικά φάρμακα ήταν ή είναι η βάση για φάρμακα για τη θεραπεία ασθενειών ανθρώπων και ζώων ακόμη και σήμερα. «Με τη μελέτη τους μπορούμε να εξάγουμε σημαντικά επιστημονικά συμπεράσματα και να ανακαλύψουμε, ενδεχομένως, νέες δραστικές ουσίες για τη θεραπεία ασήμαντων και σημαντικών ασθενειών των ανθρώπων αλλά και των ζώων», ανέφερε η κ. Τσιότσιου.


Τονίζει βεβαίως ότι «σαφώς και δεν συστήνουμε να χρησιμοποιεί κανείς σπιτικά "γιατρικά" αντί της επίσημης και ορθής αγωγής που θα του συνταγογραφήσει ο γιατρός του. […]

Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι να αποδείξουμε πειραματικά τις δράσεις που έχουν οι ουσίες που βρίσκονται στα φάρμακα φυτικής, ζωικής και ορυκτής προελεύσεως, παρέχοντας καινούρια γνώση στη βιομηχανία φαρμάκου, με σκοπό στο μέλλον να προστεθούν ακόμη περισσότερα προϊόντα εθνοφαρμακολογίας στη γραμμή παραγωγής της». Αυτά τα προϊόντα θα είναι πιο αναγνωρίσιμα από το σώμα και ενδεχομένως πιο ακίνδυνα λόγω της φυσικής τους προέλευσης…

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Συμβάλλουν στην πρόληψη, στη διαχείριση ακόμα και στη θεραπεία
Και πώς να παρέχετε την κατάλληλη συμβουλή, με τη βοήθεια της f-anazitisi






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της