Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Το ελληνικό ελαιόλαδο αναδεικνύεται φάρμακο για το Αλτσχάιμερ!

17/1/2018 12:18:07 μμ
Ανοίγει ο δρόμος για το χαρακτηρισμό του ως ιατρικού τροφίμου
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Μια σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη, που αναμένεται να δώσει ώθηση στο ελληνικό ελαιόλαδο, ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες στις ΗΠΑ.


Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνας, με επικεφαλής την καθηγήτρια Amal Kaddoumi, κατάφεραν να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ σε πειραματόζωα, χρησιμοποιώντας ειδικά επιλεγμένο ελληνικό ελαιόλαδο στη διατροφή τους (και όχι μέσω σκευασμάτων).


Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ειδικά πειραματόζωα, τα οποία εμφανίζουν νόσο Αλτσχάιμερ λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη γέννησή τους. Επί 4 μήνες τούς χορηγούσαν μέσω της καθημερινής διατροφής τους ένα συγκεκριμένο –και βραβευμένο– ελληνικό ελαιόλαδο, το οποίο περιέχει τα υψηλότερα επίπεδα ελαιοκανθάλης στην παγκόσμια αγορά (σε επίπεδα που προσεγγίζουν το 1 γραμμάριο ανά κιλό ελαιόλαδου). Η δόση αντιστοιχούσε στη μέση κατανάλωση του ελληνικού πληθυσμού, δηλαδή σε περίπου 40-50 γραμμάρια την ημέρα.


Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά: τα πειραματόζωα που λάμβαναν είτε μόνο ελαιόλαδο είτε ελαιόλαδο σε συνδυασμό με το φάρμακο donepezil, το οποίο καταπολεμά το Αλτσχάιμερ, δεν εμφάνισαν σχεδόν κανένα σύμπτωμα της νόσου. Μάλιστα ο συνδυασμός με το φάρμακο έφερε πολύ καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι όταν το φάρμακο χορηγείτο μόνο του!


Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Journal of Nutritional Biochemistry.

Σημειώνεται ότι η ίδια επιστημονική ομάδα των ΗΠΑ είχε πετύχει ένα παρόμοιο αποτέλεσμα χορηγώντας την καθαρή ουσία ελαιοκανθάλη σε πειραματόζωα και είχε διαλευκάνει το μηχανισμό με τον οποίο η ουσία αυτή προστατεύει τον εγκέφαλο από την εκφύλιση, απομακρύνοντας το τοξικό β-αμυλοειδές. Τώρα όμως για πρώτη φορά αποδείχθηκε ότι το ίδιο και καλύτερο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση ελαιόλαδου πλούσιου σε ελαιοκανθάλη μέσω της διατροφής, γεγονός με εξαιρετικά σπουδαία πρακτική σημασία.

Ιατρικό τρόφιμο 

Σύμφωνα με τους διακεκριμένους καθηγητές, πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη που ανοίγει το δρόμο για το χαρακτηρισμό του ελαιόλαδου ως ιατρικού τροφίμου (medical food), το οποίο θα χορηγείται με ιατρική καθοδήγηση. Όπως όμως διευκρινίζει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο καθηγητής του Φαρμακευτικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπης Μαγιάτης, αυτό θα γίνει μόνο για οποιοδήποτε ελαιόλαδο (όχι μόνο για το συγκεκριμένο που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα) που είναι πλούσιο σε ελαιοκανθάλη, αλλά όχι γενικά για κάθε ελαιόλαδο.

 

Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσο τα σπουδαία αποτελέσματα της αμερικανικής έρευνας θα έχουν ισχύ και στον ανθρώπινο οργανισμό. Στο ερώτημα αυτό θα δώσει μια αρχική απάντηση η πρώτη διεθνώς κλινική μελέτη σε ασθενείς με πρώιμα συμπτώματα Αλτσχάιμερ, η οποία γίνεται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο στην Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μάγδας Τσολάκη, σε συνεργασία με το Φαρμακευτικό Τμήμα του ΕΚΠΑ.


«Ελπίζουμε μέσα στην ερχόμενη χρονιά να είμαστε σε θέση να έχουμε τα πρώτα θετικά συμπεράσματα», υποστηρίζει ο κ. Μαγιάτης.


Πληροφορίες από εδώ.


Για το ίδιο θέμα, η Ελληνική Νευρολογική Εταιρεία έχει αναρτήσει μια σχετική ανακοίνωση.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Με θέμα την πολιτική υγείας για τον καρκίνο
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της