Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Tο BPA απειλεί την ανθρώπινη υγεία

21/6/2017 11:26:00 πμ
Σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων (Echa)
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


«Ιστορική» χαρακτηρίζεται η ομόφωνη απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χημικών Προϊόντων (Echa) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), με την οποία αναγνωρίζεται ως απειλή για την ανθρώπινη υγεία η δισφαινόλη Α, ευρύτερα γνωστή ως BPA.


Το BPA είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο χημικό που βρίσκεται μεταξύ άλλων σε τηλεοράσεις, πλαστικά μπουκάλια και μαγειρικά σκεύη. Έχει τις υψηλότερες πωλήσεις παγκοσμίως, με την παραγωγή του να φτάνει τους 3,8 εκατομμύρια τόνους το 2006, εκ των οποίων περίπου το 1/3 διακινήθηκε στην Ευρώπη. Εκτιμάται ότι πάνω από το 90% του παγκόσμιου πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των μικρών παιδιών, έχει εκτεθεί στο BPA, όπως διαπιστώνεται από την παρουσία του σε δείγματα ούρων.


Σύμφωνα με την απόφαση της Echa, το BPA αποτελεί «ενδοκρινικό διαταράκτη», δηλαδή επιδρά στο ορμονικό σύστημα κατά τρόπο που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, μαθησιακών δυσκολιών, διαβήτη, αναπαραγωγικών διαταραχών κ.ά.


«Τώρα που το BPA επιτέλους αναγνωρίστηκε ως ενδοκρινικός διαταράκτης, η Ε.Ε. και οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν γρήγορα, ώστε να περιορίσουν τις ανεπανόρθωτες βλάβες που προκαλεί το συγκεκριμένο χημικό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον» σχολίασε η 'Αλις Μπερνάρντ της ομάδας ακτιβιστών δικηγόρων ClientEarth, η οποία πολεμά το BPA εδώ και 20 χρόνια.

Η Νατάσα Σινκόττι, εκπρόσωπος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Health and Environment Alliance για την υγεία και το περιβάλλον, σχολίασε πως η απόφαση του Echa καθυστέρησε πολύ, ωστόσο είναι κρίσιμη για να εφαρμοστούν μέτρα που θα μειώσουν την έκθεση του πληθυσμού στο χημικό.


Ο Echa αναμένεται σύντομα –ίσως και μέσα στον επόμενο χρόνο– να προτείνει περιορισμούς στη χρήση του BPA.

Πηγή: The Guardian / Onmed.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Νέα συστήματα που επιτρέπουν την ουσιαστική επικοινωνία






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους