Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Το Αλτσχάιμερ σχετίστηκε με τον ιό του έρπητα

22/6/2018 12:59:04 μμ
Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο ιός πυροδοτεί τη νόσο ή αν είναι σύμπτωμα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Έρευνα αποκαλύπτει ότι στελέχη του ιού του έρπητα βρίσκονται σε αφθονία σε εγκεφάλους με πρώιμο στάδιο Αλτσχάιμερ, παρόλο που ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν πυροδοτούν την εμφάνιση της νόσου ή αν είναι σύμπτωμά της.

Τα νέα ευρήματα έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις και την ανάπτυξη ποικίλων θεωριών για το Αλτσχάιμερ.


Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα μελέτησαν εγκεφαλικούς ιστούς από σχεδόν 1.000 νεκρά άτομα που έπασχαν από Αλτσχάιμερ.

Διαπίστωσαν ότι δύο κοινά στελέχη του ιού του έρπητα, οι HHV-6A και HHV-7, ήταν σε σχεδόν διπλάσια (από τα αναμενόμενα) επίπεδα και πιστεύουν τώρα πως ο έρπης ενδεχομένως να προκαλεί έναν ανοσοποιητικό... «καταρράκτη», που ενθαρρύνει την ανάπτυξη αμυλοειδών πλακών.


Όπως δήλωσαν οι ίδιοι οι ερευνητές, δεν σκόπευαν να μελετήσουν την επίδραση του έρπητα, αλλά αναζητούσαν οτιδήποτε μπορεί να είναι διαφορετικό σε έξι βασικές περιοχές του εγκεφάλου σε άτομα με Αλτσχάιμερ, σε σύγκριση με άλλα άτομα χωρίς άνοια. Ξεκίνησαν ακολουθώντας το DNA των νεκρών ασθενών, για να βρουν πληροφορίες σχετικά με τα κληρονομούμενα γονίδια και να μάθουν πώς εκφράστηκαν αυτά τα γονίδια.


"Δεν πήγαμε να ψάξουμε για ιούς, αλλά κάποιοι ιοί μας φώναξαν", δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής Ben Readhead. "Είδαμε έναν ιό - κλειδί, τον HHV 6A, που ρυθμίζει την έκφραση αρκετών γονιδίων επικίνδυνων για Αλτσχάιμερ και άλλων γονιδίων, που είναι γνωστό ότι ρυθμίζουν το αμυλοειδές, ένα βασικό συστατικό στη νευροπαθολογία της σοβαρής νόσου".


"Τα γονιδιώματα των ιών του έρπητα ήταν ανιχνεύσιμα στο περίπου 30% των εγκεφάλων με Αλτσχάιμερ και ήταν σχεδόν μη ανιχνεύσιμα στην ομάδα ελέγχου", όπως εξήγησε ο Sam Gandy, καθηγητής νευρολογίας στο Icahn School of Medicine στο Mount Sinai της Νέας Υόρκης και ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.


Έτερος συγγραφέας της μελέτης, ο Dr Joel Dudley Institute, διευθυντής του Ινστιτούτου Next Generation Healthcare στοIcahn School of Medicine στο Mount Sinai, επεσήμανε: "Δεν νομίζω ότι μπορούμε να απαντήσουμε εάν οι ιοί του έρπητα αποτελούν κύρια αιτία της νόσου. Αλλά αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι διαταράσσουν την εγκεφαλική ισορροπία και ότι συμμετέχουν σε δίκτυα του εγκεφάλου, που ευθύνονται άμεσα για το Αλτσχάιμερ".


Ωστόσο η διεθνής επιστημονική κοινότητα διχάζεται για το κατά πόσο οι ιοί αυτοί επηρεάζουν την εμφάνιση των συμπτωμάτων της ασθένειας ή αν οι εγκέφαλοι των ανθρώπων, που ήδη οδεύουν προς εκφύλιση, είναι απλώς πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις. Θα μπορούσε δηλαδή η νόσος να είναι «παράπλευρη βλάβη», που προκαλείται από την ανταπόκριση του εγκεφάλου σε συγκεκριμένους ιούς.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Neuron.


Πληροφορίες από εδώ.
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στοχεύουν στο γονιδίωμα σύμφωνα με τον καθηγητή Χ. Βλαχόπουλο
Σύμφωνα με έρευνα στο Journal of Alzheimer's Disease






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της