Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Το 50% των φαρμάκων δεν λαμβάνεται σωστά από τους ασθενείς

20/4/2017 10:34:57 πμ
Η μη συμμόρφωση στη φαρμακευτική αγωγή: κόστη, αιτίες, λύσεις
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Το φαινόμενο της μη συμμόρφωσης των ασθενών στη φαρμακευτική τους αγωγή απασχόλησε Αμερικανούς επιστήμονες, οι οποίοι σε έρευνά τους διαπίστωσαν ότι το 20-30% των ιατρικών θεραπειών δεν ολοκληρώνονται ποτέ, ενώ περίπου το 50% των φαρμάκων για χρόνιες παθήσεις δεν έχουν ληφθεί όπως προβλέπεται. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ότι το 1/3 των ασθενών με μεταμόσχευση νεφρού δεν λαμβάνει την απαραίτητη αγωγή για τη μη απόρριψη του μοσχεύματος, το 41% όσων έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή, δεν λαμβάνουν τα αντιυπερτασικά τους και το 1 στα 2 παιδιά με άσθμα είτε δεν χρησιμοποιεί συσκευές χορήγησης εισπνεόμενων φαρμάκων είτε τις χρησιμοποιεί με ασυνέπεια.

Το φαινόμενο μόνο στις ΗΠΑ υπολογίζεται ότι προκαλεί περίπου 125.000 θανάτους, αφορά τουλάχιστον το 10% των εισαγωγών σε νοσοκομεία, ενώ οικονομικά επιβαρύνει το αμερικανικό σύστημα υγείας κατά 100-289 δισ. δολαρίων ετησίως.

Γιατί οι ασθενείς δεν λαμβάνουν τα φάρμακά τους

«Είμαι κατά των φαρμάκων» είναι από μία από τις συνήθεις απαντήσεις των ασθενών, σύμφωνα με την καρδιολόγο του Νοσοκομείου Brigham and Women της Βοστόνης Dr. Lisa Rosenbaum. Δυστυχώς πολλοί είναι εκείνοι που τα θεωρούν «χημικές ουσίες που είναι κόντρα στη φύση» και αντικαθιστούν από μόνοι τους τα φάρμακα με φυτικά σκευάσματα, τα οποία δεν είναι πάντα σε θέση να θεραπεύσουν τις νόσους. «Η συνεχόμενη έμφαση που δίνουν όλοι στη σωστή διατροφή και την άσκηση πείθει κάποιους ανθρώπους ότι κάνοντας αυτά τα δύο δεν χρειάζεται να παίρνουν πια τα φάρμακά τους» συμπληρώνει η Dr. Rosenbaum.

Επίσης δεν είναι λίγοι εκείνοι που δεν μπορούν να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι οι ίδιοι ή τα παιδιά τους είναι άρρωστοι και πρέπει απ' αόριστον να παίρνουν φάρμακα (π.χ. άσθμα, διαβήτης κτλ., δηλαδή ασθένειες που δεν έχουν εμφανή συμπτώματα) και έτσι διακόπτουν την αγωγή τους.

Τέλος, υπάρχουν φυσικά και οικονομικοί λόγοι διακοπής μια αγωγής: «Όταν η συμμετοχή του ασθενούς για ένα φάρμακο μπορεί να αγγίξει τα 50 δολάρια ή και παραπάνω, τα ποσοστά της συμμόρφωσης του ασθενούς πέφτουν πραγματικά» υποστηρίζει ο Bruce Bender, διευθυντής του Κέντρου για την Προαγωγή της Υγείας στο National Jewish Health του Ντένβερ. Ο Dr. William Shrank από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ λέει ότι όταν τα φάρμακα προσφέρθηκαν δωρεάν σε ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή, η συμμόρφωσή τους βελτιώθηκε κατά 6%!

Λύσεις υπάρχουν;

Πολλές φαρμακοβιομηχανίες προσανατολίζονται στην έρευνα των «πολυχαπιών», δηλαδή συνδυασμών φαρμάκων για την αντιμετώπιση μιας νόσου και των συννοσηροτήτων της, ώστε να απλοποιηθεί η αγωγή.

Σημαντικός όμως παράγοντας είναι η σωστή επικοινωνία γιατρού ή φαρμακοποιού και ασθενούς (διεξοδική συζήτηση για τις παρενέργειες, τις δοσολογίες κτλ.), αλλά και η καλή συνεργασία γιατρού και φαρμακοποιού, ώστε να ενισχύεται η σημασία της συμμόρφωσής του στην φαρμακευτική αγωγή.

Πληροφορίες από liberal.gr
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Στηρίζοντας μια σειρά από δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα
Αφορά την εκστρατεία «Vote4Patients» για τις Ευρωεκλογές του 2024






Σχετικά άρθρα

Biogen: Νέα δεδομένα για το όφελος του nusinersen
Σε βρέφη και μικρά παιδιά με SMA
Το 16% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικό χωρίς συνταγή τη 10ετία 2013-2023
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε ημερίδα για την ορθολογική τους χρήση
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Φυματίωσης
Κάθε χρόνο, πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως νοσούν από φυματίωση
Έτος Στοματικής Υγείας το 2024
Δράσεις και καμπάνιες με κεντρικό μήνυμα «γεια στο στόμα σου!»