Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Υγεία & Επιστήμη

τελευταία νέα


Το 50% των ασθενών με Αλτσχάιμερ συνεχίζουν να οδηγούν!

25/10/2016 10:51:21 πμ
Σοκαριστικά στοιχεία για την Ελλάδα
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo




Τουλάχιστον σοκαριστική είναι η είδηση που δημοσιεύτηκε και αναφέρει πως το 50% των ασθενών με τη νόσο Αλτσχάιμερ οδηγεί ίσως και περισσότερα από 3 χρόνια μετά την διάγνωση, τη στιγμή που ο κίνδυνος εμπλοκής σε ατύχημα των ασθενών αυτών, είναι διπλάσιος.


Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στο Συνέδριο "Θεραπευτική Συμμαχία" – που έγινε για 3η συνεχόμενη χρονιά από την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, σε συνεργασία με το Health Daily και την Get2work και τον αναπληρωτή καθηγητή νευρολογίας και νευροψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και αντιπρόεδρο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών κ. Σωκράτης Παπαγεωργίου: «Και όμως το 50% των ασθενών με νόσο Alzheimer οδηγεί. Δεν υπάρχει μέριμνα για το σωστό έλεγχο των ανοϊκών ασθενών. Η διάγνωση της νόσου Alzheimer απαιτεί εξατομικευμένο έλεγχο, όπως επιτάσσει η εποχή», πρόσθεσε.


Για τους έμπειρους οδηγούς, η οδήγηση μπορεί να είναι σε μεγάλο βαθμό αυτόματη δραστηριότητα. Στην πραγματικότητα, όμως, η οδήγηση είναι μια περίπλοκη διεργασία που περιλαμβάνει έναν συνδυασμό πολύπλοκων διαδικασιών σκέψης (με ταχύτητα κλάσματος του δευτερολέπτου), καθώς επίσης και τις αισθήσεις (όραση, ακοή), αλλά και δεξιότητες χειρισμού. Για πολλούς ανθρώπους, η οδήγηση είναι μια πρακτική δεξιότητα, που έχουν αποκτήσει μέσα από εμπειρία ετών.


Όπως ανέφερε στο Συνέδριο «Θεραπευτική Συμμαχία” ο ψυχίατρος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας 'Ανοιας κ. Γιάννης Παπατριανταφύλλου: «Δεν υπάρχουν πολλές μελέτες για την οδηγική ικανότητα ατόμων με ψυχικές διαταραχές. Διαπιστωμένα ωστόσο, τα άτομα με αγχώδεις διαταραχές έχουν 50% αυξημένες πιθανότητες για τροχαία ατυχήματα, ενώ οι νευροψυχιατρικές διαταραχές επηρεάζουν την οδηγική συμπεριφορά». Στην άνοια και στη νόσο Αλτχάιμερ, τόνισε ο κ. Παπατριανταφύλλου, έχουμε αυξημένα περιστατικά τροχαίων: «Παρ' όλα αυτά οι ασθενείς με ψυχικές διαταραχές πιάνουν πιο δύσκολα το τιμόνι» είπε.


Κίνδυνο, όμως, αντιμετωπίζουν και στην πεζή μετακίνηση, οι ασθενείς με άνοια και Αλτσχάιμερ, όπως είπε στην ομιλία της η Διδάκτωρ Συγκοινωνιολογίας κα. Ελεονώρα Παπαδημητρίου: «Οι ηλικιωμένοι πεζοί παρατηρείται ότι έχουν χαμηλή ταχύτητα βάδισης, απόφαση διάσχισης οδού, ασφαλή διέλευση και οπτική αντίληψη. Οι φυσικές εξασθενήσεις και οι νοητικές εκπτώσεις έχουν ως αποτέλεσμα την δυσκολία στην επιλογή χρόνου διάσχισης και εκτίμηση χρόνου άφιξης οχήματος», είπε χαρακτηριστικά.


Πληρφορίες: www.liberal.gr

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σύμφωνα με έρευνα στο Journal of Alzheimer's Disease
Επικεντρώνεται σε άλλη θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ






Σχετικά άρθρα

AstraZeneca: Μια νέα θεραπευτική επιλογή για παιδιά με σοβαρό ηωσινοφιλικό άσθμα
Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για ασθενείς 6-11 ετών
ΕΜΑ: Αποφάνθηκε οριστικά ότι τα φάρμακα GLP-1 δεν σχετίζονται με αυτοκτονικές τάσεις
Ετοιμάζει όμως ειδική ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για την από του στόματος σεμαγλουτίδη
Νέα ένδειξη & νέα δεδομένα για την πεμπρολιζουμάμπη
Σχετικά με τους καρκίνους του πνεύμονα και του τραχήλου της μήτρας
Η σωματική άσκηση ως συμπληρωματική θεραπεία χρόνιων νόσων
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ε.Ε. που προωθεί τη θεσμοθέτησή της