Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Τι πρέπει να προσέχουμε στα συμπληρώματα διατροφής

3/2/2017 12:11:57 μμ
Πόσο σημαντική είναι η συμβουλή του φαρμακοποιού και γιατί
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Η διάθεση των συμπληρωμάτων διατροφής από τα σούπερ-μάρκετ είναι γεγονός. Αν και θεωρούνται σε γενικές γραμμές ασφαλή και καλά ανεκτά, η άσκοπη χρήση τους εγκυμονεί κινδύνους. Αν κάποιος επιθυμεί να τα προμηθευτεί από το σούπερ-μάρκετ, που συνεπάγεται ότι δεν θα ακούσει τις συμβουλές του φαρμακοποιού, καλό είναι να έχει υπόψη του ορισμένα χαρακτηριστικά πριν πάρει την απόφαση.


1. Καταρχάς, τα συμπληρώματα διατροφής δεν λειτουργούν θεραπευτικά απέναντι σε ασθένειες. Τα περισσότερα από αυτά είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη (π.χ. οι βιταμίνες στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού) ή συμβάλλουν στη θεραπεία, αλλά δεν είναι φάρμακα.


2. Επειδή ακριβώς δεν είναι φάρμακα, δεν είναι υποχρεωτικό να έχουν έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.). Έγκριση από τον Ε.Ο.Φ. παίρνουν υποχρεωτικά μόνο τα φαρμακευτικά σκευάσματα, που σημαίνει κλινικά αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα πριν από την κυκλοφορία τους.

Αντιθέτως τα συμπληρώματα υπόκεινται σε γνωστοποίηση και κατασταλτικό έλεγχο από τον Ε.Ο.Φ., άρα οποιαδήποτε αναφορά εμφανίζει το προϊόν ως "εγκεκριμένο" από τον ΕΟΦ είναι μη νόμιμη και παραπλανητική. Αυτό που πρέπει να προσέχετε είναι ο απαραίτητος «αριθμός γνωστοποίησης στον Ε.Ο.Φ.», ο οποίος υποχρεωτικά αναφέρεται στις διαφημίσεις.


3. Αν και δεν είναι φάρμακα, πρέπει να προσέχετε τα εξής:

  • την προτεινόμενη δοσολογία
  • είναι πιθανό να έχουν παρενέργειες
  • ή ακόμα και να αλληλεπιδρούν με μια φαρμακευτική αγωγή.

 

Επειδή ένα προϊόν είναι φυτικό ή φυσικό, δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνονται ανεξέλεγκτα. Πρέπει πάντα να διαβάζετε τις οδηγίες του προϊόντος σε σχέση με την απαραίτητη δόση και να είστε ενήμεροι για τυχόν παρενέργειες, π.χ. γαστρεντερικές διαταραχές. Όσο για τις αλληλεπιδράσεις, αν λαμβάνετε κάποια αγωγή ή άλλα συμπληρώματα, καλό είναι να συμβουλεύεστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας, πριν επιλέξετε κάποιο συμπλήρωμα. Για παράδειγμα η βιταμίνη D αλληλεπιδρά με κάποια διουρητικά ή η βιταμίνη C με τα οιστρογόνα.


Εν κατακλείδι, τα συμπληρώματα διατροφής σε γενικές γραμμές είναι ασφαλή και ωφέλιμα, ιδίως αν σας τα έχει συστήσει ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας. Πρόκειται για μια εξελισσόμενη αγορά και η ποιότητα των προϊόντων μελετάται και ελέγχεται από τις εταιρείες με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης προς τους καταναλωτές (γι' αυτό καλό είναι να επιλέγουμε επώνυμα προϊόντα).

Η προσοχή όμως στη χρήση και στη δόση είναι πάντα επιθυμητή και ιδίως αν ανήκετε σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, π.χ. χρόνια πάσχοντες, έγκυοι και θηλάζουσες γυναίκες.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Απελευθερώνοντας επιπλέον χρόνο στους φαρμακοποιούς
Μεταξύ αυτών και ένα νέο ισχυρό αντιβιοτικό






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους