Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Ευ Ζην

τελευταία νέα


Τι κοινό έχουν το σεξ και η μουσική;

9/2/2017 2:15:42 μμ
Διαβάστε πώς δρουν στον εγκέφαλό μας
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


 

Σε κάποιους ανθρώπους αρέσει να τα συνδυάζουν. Κάποιοι άλλοι όμως, στην συγκεκριμένη περίπτωση μια ερευνητική ομάδα από τον Καναδά, διαπίστωσε ότι το σεξ και η μουσική ενεργοποιούν τον ίδιο κέντρο απόλαυσης που υπάρχει στον εγκέφαλό μας.


Η έρευνά τους έδειξε ότι το ίδιο νευροχημικό σύστημα του εγκεφάλου παράγει τα αισθήματα απόλαυσης, είτε πρόκειται για το σεξ, τα ναρκωτικά, το φαγητό ή την μουσική. Όταν οι επιστήμονες μπλόκαραν την παραγωγή των φυσικών οπιοειδών ουσιών στη συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, οι άνθρωποι δεν ευχαριστιούνταν πλέον τα αγαπημένα τους μουσικά κομμάτια – τουλάχιστον όχι στον ίδιο βαθμό.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα (και μουσικό) Ντάνιελ Λεβίτιν του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "NatureScientific Reports”, πειραματίσθηκαν με 17 εθελοντές που άκουσαν την αγαπημένη τους μουσική στο εργαστήριο.

Όταν οι επιστήμονες μπλόκαραν τη λειτουργία του συγκεκριμένου νευροχημικού συστήματος με το ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο ναλτρεξόνη, που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των διαταραχών εθισμού, οι εθελοντές απέκτησαν ανηδονία απέναντι στη μουσική. Έκαναν πλέον δηλώσεις του τύπου: «ξέρω ότι είναι το αγαπημένο μου κομμάτι, όμως δεν ακούγεται ως συνήθως» ή «καλούτσικο είναι, αλλά δεν μου προκαλεί κάτι ιδιαίτερο».

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται πέραν κάθε αμφιβολίας ότι τα οπιοειδή του εγκεφάλου εμπλέκονται άμεσα στην απόλαυση της μουσικής, όπως συμβαίνει με το σεξ (και όχι μόνο).


Η νέα μελέτη φωτίζει έτσι περισσότερο το βιολογικό υπόβαθρο της σχέσης του ανθρώπου με τη μουσική, το οποίο έχει διαμορφωθεί μέσα από μια μακρά εξελικτική πορεία. Μεταξύ άλλων, αυτό εξηγεί γιατί οι άνθρωποι κάνουν πιο ευχάριστα και ξεκούραστα σωματική άσκηση, όταν παράλληλα ακούνε μουσική, καθώς ο εγκέφαλός τους απελευθερώνει αυτές τις οπιοειδείς χημικές ουσίες.

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και στην παροχή υπηρεσιών off-line serialization
Έρευνα από το «'Αλμα Ζωής» και το LabHTA






Σχετικά άρθρα

Υποτροφίες «Εις Μνήμη Νικολάου Σαριπόλου»
Από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Νέα στοιχεία για τον αντιφλεγμονώδη ρόλο της άσκησης σε ασθενείς
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας, Πρωταθλητής Ευρώπης (Αθλητική Ιαπωνική Ξιφασκία), Εξειδικευθείς στην Ιατρική ψυχολογία & Αθλητικές επιστήμες, Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου Spochan
Θετική η επίδραση των βιταμινών C και E σε άνδρες αθλητές
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Sports Medicine and Health Science
Σημαντικά ευρήματα για τη δράση των πολυβιταμινών στην εγκεφαλική λειτουργία
Η καθημερινή λήψη βελτίωσε τη μνήμη σε ηλικιωμένους