Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

Τι γίνεται τελικά με τα ΜΗΣΥΦΑ και τα ΓΕΔΙΦΑ.;

13/1/2017 11:12:21 πμ
Θα εφαρμοστούν τελικά οι μεγάλες αλλαγές που ψηφίστηκαν;
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος
main photo


Οι νόμοι ψηφίστηκαν και οι μεγάλες αλλαγές στο χώρο του φαρμάκου έγιναν… ωστόσο τίποτα ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη…


Καταρχάς τα 100 ΓΕ.ΔΙ.ΦΑ., δηλαδή τα «Γενικής Διάθεσης Φάρμακα» που όρισε ο Ε.Ο.Φ. ότι μπορούν να διακινούνται και από τα σούπερ-μάρκετ κατά παραγγελία της κυβέρνησης, ακόμα κυκλοφορούν αποκλειστικά στα φαρμακεία. Όπως φαίνεται, καμία εταιρεία δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον, κυρίως για δύο λόγους:

  1. Πολλές εταιρείες εκτιμούν ότι θα χαθεί η αξιοπιστία των προϊόντων τους, αν διακινούνται τόσο μαζικά, ενώ το φαρμακείο χαρίζει μια «επιστημονικότητα»
  2. Είναι τελικά κοστοβόρα αλλά και χρονοβόρα η αλλαγή στις συσκευασίες και τις περιεκτικότητες των σκευασμάτων, ώστε να πληρούν τα κριτήρια για να διατίθενται από τα σούπερ-μάρκετ.

 

Όσο για τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., τα οποία από 1/1/2017 δεν υπόκεινται σε κρατική διατίμηση, άρα οι εταιρείες μπορούν να τους δώσουν όποια τιμή επιθυμούν, ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Ο κύριος λόγος προφανώς είναι η αναμονή για την έκδοση διευκρινιστικής υπουργικής απόφασης που θα ορίζει τις πρακτικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή του νόμου.


Όπως δημοσιεύεται στο healthmag.gr, «η συζήτηση τώρα στρέφεται γύρω από την εξαγωγή ή όχι των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. από το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων και αναζητούν την αρμοδιότητα του φορέα που θα το κάνει, πετώντας ο ένας το "μπαλάκι" στον άλλον, ευελπιστώντας ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί από την αναμενόμενη υπουργική απόφαση».

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Σε ψήφισμά τους τάσσονται ενάντια στους εμβολιασμούς στα φαρμακεία
Σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Νότιας Πελοποννήσου, τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Νομού Έβρου και του Ομίλου ΠΕΙΦΑΣΥΝ






Σχετικά άρθρα

Γιατροί: «Ψευδεπίγραφος ο τίτλος των φαρμακείων ως μονάδων ΠΦΥ»
Σε ψήφισμά τους τάσσονται ενάντια στους εμβολιασμούς στα φαρμακεία
Στα 746 ευρώ ανά έτος ανέρχεται το ποσό του ΚΑΕΦ για φέτος
Το Δ.Σ. του ΠΦΣ προχώρησε τάχιστα στην ολοκλήρωση της αναλογιστικής μελέτης
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας έρχεται στα φαρμακεία
Υποχρεωτική από τις 13 Μαΐου για τους εργαζόμενους σε αυτά