Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Επάγγελμα: Φαρμακοποιός

«Τι είναι μπροστά μας» από τον Δ. Καραγεωργίου

11/9/2013 6:30:49 μμ
Δηκτική απάντηση από τον Α. Σοφιανόπουλο
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

«Τι είναι μπροστά μας» Δ. Καραγεωργίου

«Μείωση 20% του τζίρου λόγω προβλεπόμενης αντίστοιχης αύξησης του όγκου των γενοσήμων στη συνταγογραφία. Παζαρεύεται ο χρόνος διείσδυσης των γενοσήμων που όμως θα είναι μικρός. Η αύξηση του όγκου των γενοσήμων θα προκύψει: α) από μειωμένη συμμετοχή ασθενούς, β) αυξημένο πλαφόν συνταγογραφίας στους γιατρούς, γ) δεν θα έχουν τα γενόσημα rebate για τα φαρμακεία-το κίνητρο κρίνεται πολύ λίγο για τα μικρά φαρμακεία, δ)καμπάνιες ασφάλειας φαρμάκων προς τους πολίτες.


  1. Θεσμοθέτηση 1 ευρώ ανά απόδειξη που κόβει το φαρμακείο στη διάρκεια των ωρών διημερεύσεων και διανυκτερεύσεων. Μέχρι τώρα οι υπηρεσίες ήταν ενσωματωμένες στη λιανική τιμή των φαρμάκων. Τώρα όμως που γίνεται γενική παραδοχή ότι ο μ.ο. του ποσοστού κέρδους φαρμακείου (PPR) είναι 15% περιλαμβανομένων των ΦΥΚ, οι εμπεριεχόμενες υπηρεσίες απελευθερώνονται. Το 1 ευρώ θα το πληρώνει ο πελάτης.
  2. Κατάλογος βιταμινούχων σκευασμάτων κοινόχρηστων που θα μπορούν να πωλούνται και εκτός φαρμακείου. Τα πιο πολλά από αυτά ήδη έτσι πωλούνται… Εδώ η πλευρά της commission δεν φαίνεται να δημιουργεί θέμα. Αναμένεται η αντίδραση του ΔΝΤ εντός της Τρόικας.
  3. Ένα νέο claw-back είναι προς θεσμοθέτηση που θα επιβαρύνει λιγότερο τη φαρμακοβιομηχανία, ώστε να μην αναγκασθεί το ΥΥΚΑ να δεχθεί το μηχανισμό σταθεροποίησης κέρδους του 15% των φαρμακείων μέσω του ισχύοντος claw-back, της το έθεσε ο κ.Carone και που μικρό μέρος του επιμερίζεται στα φαρμακεία. 
    Τα Biosimilars θεωρούνται γενόσημα και δεν διαφέρουν στην τιμολόγησή της από τον γενικό κανόνα των γενοσήμων. Τα περί ερμηνείας των άρθρων της οδηγίας για την φαρμακοεπαγρύπνηση είναι θεωρίες.
  4. Τα ΦΥΚ θα διατίθενται και από τα φαρμακεία με ποσοστό 5-10% και θεσμοθετημένη σταθερή έκπτωση που παζαρεύεται γύρω στο +10%. Με πλαφόν 20 συνταγών συνολικής αξίας 12.000ευρώ ανά φαρμακείο ανά μήνα για να υπάρχει διασπορά και να καταπολεμηθεί η κατευθυνόμενη συνταγογραφία. Ανοίγει η όρεξη για δίκτυα;
    Ποιος θα χρηματοδοτεί τις καθυστερήσεις πληρωμών; Οι 60 μέρες σταθερών πληρωμών του ΕΟΠΥΥ μέχρι το τέλος του 2013 πρέπει να θεωρούνται απλά το κείμενο και όχι η πράξη της σχετικής οδηγίας. Τα ΦΥΚ θα είναι χωρίς rebate και χωρίς τα 30 ευρώ.
  5. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη περίπου (70εκ. ευρώ) είναι στη διελκυστίνδα να ψηφισθεί πρώτα η σχετική τροπολογία άμεσης πληρωμής τους ή να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου που επιβάλλει και την καταβολή τόκων μαζί με τις άμεσες πληρωμές. Αν επιβληθεί το δεύτερο λόγω της γραφειοκρατικής βλακείας θα είναι το καλύτερο για όλους μας και για την εφαρμογή των 60 ημερών.
  6. Το ωράριο των διευρυμένων θα είναι συνεχές κάθε μέρα 8:30 το πρωί έως 8:30 το βράδυ και το Σάββατο 8:30 το πρωί έως 5:00 το απόγευμα. Θα είναι αρμοδιότητας ΥΥΚΑ και οι Φ.Σ. θα μπορούν να έχουν το 25% της δύναμης τους ανοιχτό τη Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο για όλους όσους δεν είναι διευρυμένοι.
  7. Υπάρχουν σήμερα για τον ΕΟΠΥΥ 556εκ. ευρώ για όλους τους παρόχους μέχρι τέλους του έτους με την εντολή άμεσης προτεραιότητας στα φαρμακεία. Μετά κανείς δεν γνωρίζει. Είναι θέμα διεθνούς πολιτικής. Πλεονάσματος, βοήθειας και νέου μνημονίου, αποφάσεων Γερμανίας και ΗΠΑ, ΔΝΤ και άλλων ευαγών ιδρυμάτων. Όλες οι επιχειρηματικότητες και οι τάχα ευκαιρίες για τους μικρούς πάνε στράφι στην αναμονή των εξελίξεων. Αναμένεται ανακατανομή της πίτας των φαρμακείων (και των συλλόγων τους;) αφού η οργάνωση του ανθρώπινου δυναμικού των υγειονομικών επαγγελμάτων είναι στο μάτι της Task Force. Η κατάσταση όπως τη θέλουν οι δανειστές και οι μοντελίστες της υγείας δεν σταθεροποιήθηκε ώστε να παράγει σταθερό αποτέλεσμα.


Εν τω μεταξύ 2500 περίπου εκχωρήσεις έχουνε γίνει από φαρμακεία σε ΣΥ.ΦΑ. και χονδρέμπορους. 400 ακόμη εκχωρήσεις υπάρχουν στον ΕΟΠΥΥ και στις εφορίες και το πιο σημαντικό είναι ότι ένα 30% περίπου των φαρμακείων στέκονται με το μηνιαίο μπιλιέτο κλεισίματος από τους ΣΥ.ΦΑ. και τους χονδρέμπορους.


Αυτή η πραγματικότητα δεν φαίνεται ότι είναι γνωστή στα ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια, αυτά που οριοθετούν την αύξηση της ανεργίας. Είναι όμως γνωστή στον γερμανικό παράγοντα. Στην Friedrichstrasse στο Βερολίνο, όπου είναι το Γερμανικό ΥΥΚΑ, στον 4ο όροφο βρίσκεται η υπηρεσία Ευρωπαϊκών υποθέσεων των Κοινωνικών Υπηρεσιών. Εκεί τρέμουν τη μαγική έξοδο από το επάγγελμα των φαρμακοποιών. Το μοντέλο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των records στα φαρμακεία υψηλής διασποράς που έχουν να εφαρμόσουν και να πουλήσουν ακριβά σε όλη την Ε.Ε. μέσα από το καινούργιο ασφαλιστικό σύστημα των ατομικών μερίδων(κεφαλαιοποιητικό) θα πάει περίπατο. Κανένα Caliope system, κανένα FARMINE system δεν θα μπορεί να λειτουργήσει αξιόπιστα χωρίς το σημερινό δίκτυο φαρμακείων με τους πάμφτωχους -για τα δικά τους μέτρα- απόλυτα ελεγχόμενους φαρμακοποιούς.

Εκφράζω φοβία ότι το 2014 θα είναι έτος ξεκαθαρίσματος. Όσο και αν είναι δικός μας ο υπουργός (;), ο πρωθυπουργός (;), η συμπολίτευση και η αντιπολίτευση μαζί (;). Περισσότερο με νοιάζει ο κοινωνικός αυτοματισμός. «Όλοι κλείνουνε, εσείς γιατί είστε ακόμα όλοι ανοιχτοί;» και μετά σε όσους συμβαίνει το μοιραίο «Τώρα από ποιον θα πάρω φάρμακα και θα τα πληρώνω όταν θα πάρω τη σύνταξη;».


Ακόμα χειρότερο είναι όμως ότι αυτή η κατάσταση είναι μια ακραία μορφή τρομοκρατίας στο μυαλό όλων μας. Ίσως τώρα θυμηθείτε την εποχή που σας έγραφα για την επιβολή του τρόμου.

Χωρίς τζίρο, χωρίς ρευστότητα με την τρομοκράτηση να φέρνει την απόλυτη ησυχία, το φως στο τούνελ δεν φαίνεται.

Όχι, δεν είναι όλα μόνο ηρωικά. Μπορεί να είναι και πένθιμα χωρίς μία νέα στρατηγική.

Lotta Continua…»

Επιστολή του προέδρου Φ.Σ. Αχαΐας, Α. Σοφιανόπουλο προς κ. Καραγεωργίου

"Κύριε Γ. Γραμματέα,


Παρακολουθώντας στενά την αρθρογραφία σας από την αρχή του χειμώνα του ’13, ανέμενα την απογείωση του Σεπτέμβρη που νωρίς-νωρίς μας είχατε υποσχεθεί, συνάδοντας με τις πρωθυπουργικές ευχές. Εκτιμώντας πως οι απόψεις εκφράζουν και όλο το προεδρείο, αναρωτιέμαι αν με το σημερινό σας κείμενο θέλετε να διαχωρίσετε τη θέση σας ή να λειτουργήσετε ως εσωτερική φάλαγγα εκφοβισμού ή ίσως να μας κάνετε και πλάκα;

Λογική εξήγηση στα όσα γράφετε, πολλά από τα οποία για τον μέσο φαρμακοποιό είναι εντελώς ακατανόητα, δεν μπορώ να δώσω, ούτε έχω σκοπό να κουράσω απαντώντας μακροσκελώς στα μακροσκελή αναφερόμενά σας, θα σημειώσω απλά πως δεν έχουν περάσει ούτε 3 μήνες από τον Ιούνιο, όταν καθήμενος αναπαυτικά δίπλα στον νυν πρόεδρο του Π.Φ.Σ., συγκατανεύατε με ικανοποίηση στα λεγόμενα του πως τον Αύγουστο θα έχουμε προσεγγίσει το δίμηνο στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και πως μειούμενης της δαπάνης, είναι εξασφαλισμένες οι πληρωμές μας για όλο το έτος.

Παλιότερα επίσης, καθήμενος δίπλα στον προηγούμενο πρόεδρο του Π.Φ.Σ., χειροκροτούσατε την κόκκινη γραμμή του ποσοστού κέρδους, την κόκκινη γραμμή της βιωσιμότητας, την κόκκινη γραμμή του ωραρίου, σε σημείο που όλοι όσοι παρακολουθούσαμε είχαμε αισθανθεί Βιετκόνγκ, έτοιμοι να ακολουθήσουμε τον Χο Τσι Μινχ στην υπεράσπιση των πατρίων εδαφών.

Σήμερα, ξαφνικά όλα είναι περιττά, μοιραία, αναπόφευκτα και ζοφερά.

Θυμίζω επίσης πως είστε από τους πρώτους που συμφωνούσαν και επίχαιραν στο σταμάτημα των κινητοποιήσεων του ’12, αφού είχαμε διασφαλίσει την περίφημη ροή πληρωμών, άλλα και τη νομοθετική ρύθμιση των παλαιών οφειλομένων.

Θέλω να σας υπενθυμίσω πως έχετε εκλεγεί, όπως και όλοι οι υπόλοιποι στο Δ.Σ. του Π.Φ.Σ., για να ασκείτε συνδικαλισμό. Συνδικαλισμός δεν σημαίνει κολλητηλίκια με υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες και σίγουρα δεν σημαίνει να λειτουργείτε ως γραφείο τύπου, αναγγέλλοντας την είδηση ενός προαναγγελθέντος θανάτου.


Σταματώ εδώ, γιατί παραπάνω σχολιασμός φθείρει μάλλον εμένα, παρά εσάς. Σας αφιερώνω πάντως, και σε σας και στο προεδρείο του Π.Φ.Σ., τους ίδιους ακριβώς στοίχους που από το βήμα του Π.Φ.Σ. είχα διαβάσει πέρυσι τέλη Αυγούστου, όταν ζητάγατε να ξανακινητοποιηθούμε, έχοντας διακόψει με τους γνωστούς τρόπους την κινητοποίηση του Ιούνη, έχοντας πληρωθεί το σύνολο του Μάη του ’12 και με τον ελάχιστο Ιούνη των όσων εκτελούσαν συνταγές ετοιμοπλήρωτο:


- φταίει το ζαβό το ριζικό μας; - φταίει ο Θεός που μας μισεί; - φταίει το κεφάλι το κακό μας; - φταίει πρώτα απ’ όλα το κρασί; - «ποιος φταίει ποιος φταίει;» κανένα στόμα 

- δεν το βρε και δεν το πε ακόμα.- έτσι στην σκοτεινή ταβέρνα - πίνουμε πάντα μας σκυφτοί - σαν τα σκουλήκια κάθε φτέρνα - όπου μας έβρει μας πατεί

- δειλοί μοιραίοι και άβουλοι αντάμα - προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα.


Και επειδή προφανώς τον Βάρναλη δεν τον αντιληφτήκατε καλά τότε, τον ξαναγράφω και σας εξηγώ πως το καλύτερο που έχετε να πράξετε, είναι να παραιτηθείτε όλοι, όσο πιο γρήγορα γίνεται. Για το καλό όλων μας, αλλά κύρια, του ίδιου του επαγγέλματος."

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ
Θα διαλύονται αυτοδικαίως για όσους αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών ή εκτέλεση παραπεμπτικών






Σχετικά άρθρα

IQVIA: 100 εκατ. συνταγές εκτελέστηκαν το 2023 από παράνομα e-pharmacies των ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί ωθούνται σε αυτά για οπιοειδή και GLP-1
Ο αντίκτυπος της FIP σε όλον τον κόσμο
Δημοσιεύτηκε η ετήσια έκθεση της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας
Ελλείψεις φαρμάκων: Χειρότερο το πρόβλημα το 2024 έναντι του 2023
Σύμφωνα με δημοσκόπηση σε φαρμακεία της Αγγλίας