Καλωσήλθατε στο ειδησεογραφικό site του Φαρμακευτικού Κόσμου. 'Αμεση, έγκυρη και ποιοτική ενημέρωση για το φάρμακο και την υγεία.
Πολιτική φαρμάκου

Τι έχουν να αντιμετωπίσουν οι 3 άνδρες του υπουργείου Υγείας

28/1/2015 12:05:12 μμ
Ποια είναι τα ανοιχτά και αρκετά «καυτά» ζητήματα που αφορούν την υγεία
Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος



Οι τρεις άνδρες που αναλαμβάνουν το τιμόνι του υπουργείου Υγείας, κ.κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, Ανδρέας Ξανθός και Δημήτρης Στρατούλης, έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά ανοιχτά και αρκετά «καυτά» ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία, την πρωτοβάθμια περίθαλψη, τη φαρμακευτική πολιτική και την κοινωνική ασφάλιση.


Ανάμεσα στα μεγάλα προβλήματα με τα οποία θα έρθουν αντιμέτωποι οι τρεις ιθύνοντες του υπουργείου Υγείας είναι η φαρμακευτική δαπάνη που έχει πέσει στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως αναφέρουν συχνά οι σχετικοί φορείς (γιατροί, φαρμακοποιοί), ενώ προκαλεί οικονομική ασφυξία στις φαρμακευτικές εταιρείες που καλούνται να καλύπτουν τις υπερβάσεις.


 

Επίσης η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ και τα χρέη του προς τους προμηθευτές και τους παρόχους υγείας είναι άλλη μία πρόκληση, ενώ ήδη οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών απαιτούν από τη νέα ηγεσία χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής.

 


Τα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι ένας τομέας που απαιτεί δομική αλλαγή (που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις) μετά από αξιολόγηση του εξοπλισμού, των υπηρεσιών και του προσωπικού. Ωστόσο δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δημιουργία ενός Δημόσιου Συστήματος Υγείας, όπου η πρωτοβάθμια φροντίδα υγεία θα αποτελεί το βασικό πυλώνα περίθαλψης όλων των Ελλήνων, ακόμα και των ανασφάλιστων. Ο ίδιος ο κ. Κουρουμπλής έχει προαναγγείλει προσλήψεις σε νοσοκομεία και μονάδες πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

 


Όσον αφορά το φάρμακο, ο νέος υπουργός Υγείας έχει δηλώσει την πρόθεσή του να στηρίξει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, γεγονός που συνεπάγεται σημαντικά αναπτυξιακά κίνητρα για τον κλάδο, ενώ παράλληλα οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες ζητούν ευκαιρίες για επενδύσεις. Σχετικά, ο κ. Κουρουμπλής έχει δηλώσει ότι το rebate μπορεί να επιβληθεί, ωστόσο δεν θα μειωθούν περαιτέρω οι τιμές των φαρμάκων. Επίσης υπόσχεται μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα για όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και για χρονίως πάσχοντες και μείωση του ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στις υπόλοιπες κατηγορίες φαρμάκων. Δεν έχει διευκρινίσει ακόμα πώς θα πραγματοποιηθούν αυτές οι υποσχέσεις (κονδύλια).
Όσο για τονΕ.Ο.Φ.,στόχος του κ. Κουρουμπλή είναι να ενισχυθεί με προσωπικό και να αναδειχθεί σε ένα αξιόπιστο και σύγχρονο ευρωπαϊκό κέντρο, ενώ φιλόδοξα σχέδια έχει και για τοΔημόκριτο,τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ οραματίζεται ως ένα φορέα παραγωγής ραδιοφαρμάκων.

Όσον αφορά στουςδιαγωνισμούς της ΕΠΥγια τις δραστικές και ειδικότερα την τελευταία απόφαση της Επιτροπής για τις 51 δραστικές στα νοσοκομεία, ο κ. Κουρουμπλής δήλωσε ότι θα ελεγχθούν από την αρχή όλοι οι διαγωνισμοί.

 

Επιπλέον απαίτηση των φαρμακοποιών από το νέο υπουργείο Υγείας θα είναι η επίλυση του ζητήματος του ωραρίου των φαρμακείων, προφανώς με την κατάργηση του καθεστώτος των «διευρυμένων».


Όσο για την πολύπαθη κοινωνική ασφάλιση, αυτή θα τη σηκώσει στους ώμους του ο κ. Δ. Στρατούλης, ο οποίος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «δεν πρόκειται να μειωθούν άλλο οι συντάξεις» και πως «αναλαμβάνουμε αμέσως δουλειά».

 

Εκτύπωση
Μεγέθυνση Γραμμάτων Σμίκρυνση Γραμμάτων Αρχικό Μέγεθος

Διαβάστε επίσης

Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
Καταγράφεται αυξημένη χρήση κορτικοστεροειδών από το στόμα, παρά τη διαδεδομένη χρήση βιολογικών παραγόντων






Σχετικά άρθρα

Πλήρης εφαρμογή του ψηφιακού φακέλου Υγείας σε ένα χρόνο, ανακοίνωσε ο υπ. Υγείας
Και δημιουργία καναλιού καινοτομίας στον προϋπολογισμό του 2025
Κ. Μητσοτάκης: Η Ελλάδα επενδύει σε Υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγεία
«Η ΤΝ είναι μια επανάσταση που θα τα αλλάξει όλα», είπε ο πρωθυπουργός
Με 80 εκατ. ευρώ ενισχύεται η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα ιδιωτικά φαρμακεία
Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ για την κατανομή των επιπλέον 300 εκατ. ευρώ